Linkuri accesibilitate

Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).
Atacul de la Olenivka nu a afectat clădirile din jur, gardienii nu au fost nici măcar răniți iar efectele arată că explozia s-a produs dinăuntru (foto - Reuters).

Războiul din Ucraina | Kiev: Explozia care a ucis prizonierii de la Olenivka, operațiune a Kremlinului. Rusia vizează orașul lui Zelenski

Principalele informații ale zilei

14:33 3.8.2022

Situația de la centrala nucleară Zaporojie „este complet scăpată de sub control”, atrage atenția Rafael Grossi

O clădire administrativă avariată a centralei nucleare Zaporojie , pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, în Enerhodar, Ucraina.
O clădire administrativă avariată a centralei nucleare Zaporojie , pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, în Enerhodar, Ucraina.

Situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ”este complet scăpată de sub control”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), făcând apel la Rusia și Ucraina să le permită experților să ajungă în zonă pentru a evita un accident nuclear, scrie The Associated Press.

Rafael Grossi a declarat într-un interviu acordat marţi pentru The Associated Press că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din oraşul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse a cucerit-o la începutul lunii martie.

”Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos”, a afirmat Grossi.

Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află ”într-un loc în care războiul este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie.

Există ”o situaţie paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-şi conducă operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe, a subliniat Grossi.

Această imagine realizată dintr-un videoclip publicat de centrala nucleară Zaporojie arată un obiect strălucitor care aterizează pe terenul centralei nucleare din Enerhodar, Ucraina, vineri, 4 martie 2022. Forțele ruse au bombardat vineri dimineața cea mai mare centrală nucleară din Europa, declanșând un incendiu.
Această imagine realizată dintr-un videoclip publicat de centrala nucleară Zaporojie arată un obiect strălucitor care aterizează pe terenul centralei nucleare din Enerhodar, Ucraina, vineri, 4 martie 2022. Forțele ruse au bombardat vineri dimineața cea mai mare centrală nucleară din Europa, declanșând un incendiu.

Experții trebuie să verifice starea materialul nuclear

Deşi AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt ”defectuoase” şi ”inconsecvente”, a mai spus el.

Grossi a adăugat că lanţul de aprovizionare cu echipamente şi piese de schimb a fost întrerupt, ”deci nu suntem siguri că uzina primeşte tot ce are nevoie”.

De asemenea, AIEA trebuie să efectueze inspecţii pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat, ”şi există o mulţime de material nuclear care trebuie inspectat”, a menţionat el.

”Când punem totul cap la cap, avem o multitudine de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalaţie nucleară. Iar acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranţei şi securităţii, pentru a face reparaţii şi pentru a asista aşa cum am făcut deja la Cernobîl”, a evocat Grossi.

Specialiștii spun că s-ar putea produce un accident nuclear

AIEA trebuie să meargă la Zaporojie, ”pentru a preveni producerea unui accident nuclear”, potrivit directorului agenţiei nucleare a ONU.

Grossi a spus că el şi echipa sa au nevoie de protecţie pentru a ajunge la centrală şi de cooperarea urgentă a Rusiei şi Ucrainei.

Fiecare parte doreşte ca această misiune internaţională să plece de la diferite locaţii, un lucru înţeles în lumina integrităţii teritoriale şi a consideraţiilor politice, dar vizita unei echipe a AIEA la Zaporojie este urgentă, a argumentat Grossi.

”AIEA, prin prezenţa sa, va descuraja orice act de violenţă împotriva acestei centrale nucleare. Deci, în calitate de funcţionar public internaţional, ca şef al unei organizaţii internaţionale, implor ambele părţi să lase această misiune să continue”, a conchis Grossi.

15:42 3.8.2022

Olaf Scholz: Rusia nu are niciun motiv să nu preia turbina pentru Nord Stream 1

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat că Rusia nu are niciun motiv să amâne preluarea de la Germania a unei turbine cu gaz pentru gazoductul Nord Stream 1.

Turbina a fost reparată în Canada și ar fi trebuit să fie deja livrată Rusiei pentru a fi instalată înapoi în conductă, dar compania rusă de energie Gazprom a refuzat până acum să accepte turbina reparată, invocând documentația insuficientă.

Autoritățile germane au respins afirmația Gazprom și spun că guvernul rus tergiversează fără motiv preluarea turbinei.

Rusia încă furnizează gaze Germaniei prin Nord Stream 1, deși cu un debit mult redus. Cele două țări sunt în contradicție cu privire la războiul rusesc în curs din Ucraina.

Turbina este blocată în Germania, în urma lucrărilor de întreținere în Canada, ducând la scăderea fluxurilor de gaz către Europa, la doar 20% din capacitate.

Aflat lângă turbină într-o vizită la fabrica la Siemens Energy din Muelheim an der Ruhr, Scholz a spus că aceasta este pe deplin operațională și că poate fi oricând expediată înapoi în Rusia - cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi.

„Turbina funcționează”, a spus Scholz reporterilor.

Este destul de clar și simplu: turbina este acolo și poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună „vreau să o am”.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat lipsa de documentație care ar împiedica întoarcerea turbinei în Rusia.

16:32 3.8.2022

Kremlinul: Tensiunile provocate de vizita lui Pelosi în Taiwan „nu trebuie subestimate”

Nivelul de tensiune provocat de vizita preşedintelui american al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan „nu trebuie subestimat”, a declarat miercuri Kremlinul.

Răspunzând la o întrebare despre dacă lumea este mai aproape de război, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu este în favoarea folosirii acestui cuvânt, dar a reiterat că vizita a fost o „provocare”.

El a adăugat că nu au fost planificate contacte suplimentare între președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping, în perspectiva vizitei.

Sosirea lui Pelosi marți în Taiwan a provocat un răspuns furibund din partea Beijingului într-un moment în care tensiunile internaționale erau deja acutizate după conflictul din Ucraina, provocat de invazia rusească, pe 24 februarie.

19:00 3.8.2022

Ucraina, după propunerea lui Schoreder: Orice acord de pace depinde de încetarea focului și de retragerea trupelor rusești

Ucraina spune că orice acord de pace negociat cu Moscova depinde de încetarea focului și de retragerea trupelor rusești, respingând astfel comentariile fostului cancelar german Gerhard Schroeder.

Schroeder, care este prieten cu Vladimir Putin, a spus că s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul Kremlinului la Moscova, și că Rusia vrea o „soluție negociată” la război și că există chiar posibilitatea de a ajunge încet la încetarea focului.

În replică, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak l-a descris pe Schroeder, cu ironie, ca „voce a curții regale ruse”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG