Linkuri accesibilitate

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT

Războiul din Ucraina | Rusia pune condiții pentru ridicarea blocadei din Marea Neagră. Fără limită superioară de vârstă pentru soldații ruși

Invazia se află în „cea mai activă fază”, afirmă Ucraina. Pe măsură ce își intensifică atacurile, forțele rusești preiau controlul asupra a trei zone din Donețk.

Principalele informații ale zilei

08:38 25.5.2022

George Soros: Invazia rusă poate fi începutul celui de-al treilea război mondial

Miliardarul american George Soros a avertizat marți că invazia Rusiei în Ucraina ar putea marca „începutul celui de-al treilea război mondial”, iar „civilizația ar putea să nu supraviețuiască” în acest caz.

Aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, el a îndemnat lumea să „folosească toate resursele pentru a pune capăt cât mai repede războiului”, adăugând că „cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil”, relatează BBC.

Europa se află într-o poziție mai puternică decât credea, în ceea ce privește dependența sa de gazul rusesc, a adăugat el.

Putin a depozitat gazul în loc să îl exporte în Europa, creând o penurie. Dar Rusia va rămâne fără spațiu de depozitare până în iulie și nu va avea altă soluție decât să vândă în Europa, care este singura sa piață, a subliniat Soros.

„Cred că Putin a fost foarte inteligent într-un fel de șantaj la adresa Europei, amenințând că va tăia gazul, dar de fapt strategia sa este mult mai puțin solidă decât pretinde”, a spus el.

UE încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili ruși cu două treimi până la sfârșitul anului. Însă eforturile de a interzice importurile rusești au fost blocate din cauza ezitărilor Germaniei. Ungaria s-a opus, de asemenea, unei interdicții a petrolului rusesc.

08:23 25.5.2022

ISW remarcă o schimbare de strategie a forțelor rusești

Localnici din orașul Bakhmut, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, se evacuează din oraș, 24 mai 2022.
Localnici din orașul Bakhmut, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, se evacuează din oraș, 24 mai 2022.

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă în actualizarea sa din 24 mai că trupele rusești „încearcă să asigure încercuiri mai mici și să se concentreze pe Severodonețk”, abandonând astfel eforturile de a încercui formațiunile ucrainene mari.

Această schimbare de strategie permite înaintări graduale, în detrimentul abandonării mai multor linii de înaintare preconizate și a încercuirii forțelor ucrainene mari din estul Ucrainei.

De asemenea, forțele ucrainene efectuează probabil o retragere controlată la sud-vest de Popasna, în apropiere de Bakhmut, pentru a proteja liniile de aprovizionare împotriva ofensivei rusești în sud-estul Bakhmut, în regiunea Donețk.

07:47 25.5.2022

Oficial ucrainean: Bilanțul victimelor de la Mariupol se ridică la 22.000 de morți

Liudmila Mirzagalieva arată pe telefon o fotografie cu apartamentul ei, la etajul patru al blocului distrus din Mariupol. Această fotografie i-a fost trimisă de vecinii rămași în oraș. 22 mai 2022.
Liudmila Mirzagalieva arată pe telefon o fotografie cu apartamentul ei, la etajul patru al blocului distrus din Mariupol. Această fotografie i-a fost trimisă de vecinii rămași în oraș. 22 mai 2022.

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți un consilier al primarului din orașul portuar. Petro Andriușcenko a declarat pentru CNN că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în cele trei luni de război. Cifra nu a putut fi verificată în mod independent.

Însă, oficialul ucrainean a declarat că cifra de 22.000 de morți se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocați în interior. El crede că bilanțul real ar putea fi mult mai mare.

Andriușcenko a spus că procesul de reînhumare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă și ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

„Este absolut întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini provin de la trupele și patrulele rusești. Peste tot este miros de moarte și miros de foc”, a mai spus consilierul primarului din Mariupol.

El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului și un sistem de filtrare care îi împiedică să fugă din orașul distrus.

Orașul a căzut oficial în mâinile forțelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători Azovstal de la uzina siderurgică în care aceștia rezistau de mai multe săptămâni s-a predat.

07:40 25.5.2022

Volodimir Zelenski: Rusia încearcă să distrugă regiunea industrială Donbas

Președintele ucrainean a declarat în discursul de marți seară că Moscova încearcă să distrugă regiunea industrială Donbas.

Volodimir Zelenski a precizat că „situația din Donbas este extrem de dificilă. Toate forțele rămase ale armatei ruse sunt acum concentrate în această regiune”. „Ocupanții vor să distrugă totul acolo”, a mai spus el.

Forțele ruse au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG