Linkuri accesibilitate

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT

Războiul din Ucraina | Rusia pune condiții pentru ridicarea blocadei din Marea Neagră. Fără limită superioară de vârstă pentru soldații ruși

Invazia se află în „cea mai activă fază”, afirmă Ucraina. Pe măsură ce își intensifică atacurile, forțele rusești preiau controlul asupra a trei zone din Donețk.

Principalele informații ale zilei

14:12 25.5.2022

Orașele din estul Ucrainei, sub noi atacuri rusești

Orașele din estul Ucrainei sunt supuse unor noi bombardamente intens din partea forțelor rusești, potrivit BBC, care publică o listă a acestora:

Atacul Rusiei asupra orașului Liman a fost intensificat cu ajutorul artileriei și al sprijinului aerian.

De asemenea, se pare că focul de artilerie asupra Severodonețk a continuat, iar în Avdiivka, atât poziții ale armatei, cât și infrastructura civilă au fost ținta unor focuri de armă.

Ofensivele nereușite asupra Bakhmut și a satului Pasika au dus la pierderi pentru Moscova.

Rusia și-a intensificat utilizarea avioanelor pentru a sprijini trupele terestre - în timp ce rachetele sale de precizie încep să se epuizeze.

Ucraina a afirmat că a respins nouă atacuri rusești în regiunile estice în ultimele 24 de ore.

13:49 25.5.2022

Roman Abramovici a primit acordul de a vinde clubul de fotbal Chelsea

Guvernul britanic a acordat o licență care permite vânzarea clubului de fotbal Chelsea, în valoare de 5,33 miliarde de dolari, de către oligarhul rus Roman Abramovici, sancționat de UK, către un grup de investiții din SUA.

Guvernul „este convins că veniturile din vânzare nu vor aduce beneficii lui Roman Abramovici sau altor persoane sancționate”, a anunțat ministrul britanic al Sportului, Nadine Dorries, potrivit RFE/RL.

„Având în vedere sancțiunile pe care le-am impus celor care au legătură cu Putin și invazia sângeroasă a Ucrainei, viitorul pe termen lung al clubului poate fi asigurat doar sub conducerea unui nou proprietar”, a adăugat ea.

După 19 ani de proprietate, Abramovici a scos clubul la vânzare la începutul lunii martie, la câteva săptămâni după începutul invaziei ruse în Ucraina.

Vânzarea clubului către un consorțiu condus de Todd Boehly, coproprietar al clubului de baseball Los Angeles Dodgers și susținut de Clearlake Capital, fusese deja aprobată de proprietarii din Premier League.

Toate încasările din vânzare vor fi donate de Roman Abramovici unor cauze caritabile.

12:41 25.5.2022

Rusia spune că va permite transporturile de cereale din Ucraina, dacă vor fi eliminate sancțiunile

Rusia este pregătită să ofere un coridor de siguranță pentru ca navele care transportă cereale și alimente să părăsească Ucraina, în schimbul ridicării unor sancțiuni, a anunțat agenția de știri Interfax, care l-a citat pe ministrul adjunct rus de Externe, Andrei Rudenko.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de la invadarea Rusiei, iar peste 20 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în silozurile din țară.

„Am declarat în repetate rânduri în acest sens că o soluție la problema alimentară necesită o abordare cuprinzătoare, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse asupra exporturilor și tranzacțiilor financiare rusești”, a declarat Rudenko, potrivit Reuters.

„Și necesită, de asemenea, deminarea de către partea ucraineană a tuturor porturilor în care sunt ancorate navele. Rusia este pregătită să asigure trecerea umanitară necesară, ceea ce face în fiecare zi”, a mai susținut oficialul rus.

12:32 25.5.2022

Severodonețk este distrus non-stop, spune guvernatorul regiunii

Atacurile forțelor rusești se înmulțesc la Severodonețk, potrivit guvernatorului din Luhansk, Serhii Haidai.

„Orașul este distrus non-stop. Aruncă bombe din avioane... folosesc Grad și Smerch [sisteme de rachete cu lansare multiplă], și artilerie”, a declarat acesta pentru televiziunea ucraineană, citat de BBC.

Guvernatorul regiunii mai spune că „trupele rusești s-au apropiat suficient de mult pentru a-l bombarda cu mortiere” și afirmă că „situația din oraș este foarte dificilă”, indicând că următoarele zile sunt critice.

Scriind pe Telegram în această dimineață, Haidai a acuzat, de asemenea, forțele rusești că au vizat fabrica Azot, unde civilii se ascund în adăposturi antiaeriene.

El a precizat că șase persoane au murit și opt au fost rănite, majoritatea incidentelor având loc în apropierea adăposturilor de bombe.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG