Suedia și Finlanda încearcă să convingă Turcia ca să le accepte aderarea la NATO
Reprezentanții Suediei și Finlandei se întâlnesc miercuri cu oficiali turci pentru a discuta despre cererile lor de aderare la NATO.
Cele două țări și-au depus candidaturile pentru a se alătura alianței militare occidentale în urma invaziei Rusiei în Ucraina și au nevoie de acceptul tuturor celor 30 de membri NATO.
Însă Turcia s-a opus candidaturilor lor. Președintele Erdogan le-a acuzat pe amândouă că adăpostesc susținători ai grupului militant separatist kurd PKK.
Suedia și Finlanda au impus sancțiuni Ankarei în 2019, după o incursiune militară în Siria, unde activează unii militanți kurzi, dar unii analiști consideră că Turcia ar putea obiecta în încercarea de a obține concesii din partea altor membri NATO, scrie BBC.
Rusia, tot mai aproape de incapacitate de plată
Statele Unite au decis să pună capăt unei excepţii care permitea Moscovei să-şi achite datoriile în dolari, a anunţat marţi Trezoreria SUA, scrie Agerpres.
Excepția va înceta în noaptea de marți spre miercuri, ora Washingtonului, iar efectul ar fi creșterea șanselor ca Rusia să intre în incapacitate de plată.
Anunţul intervine cu două zile înainte de următorul termen de plată. Rusia trebuie să plătească 100 de milioane de dolari ca dobândă pentru două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în mod explicit în ruble.
În vigoare de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la războiul din Ucraina, această excepţie a permis Moscovei să scape de incapacitatea de plată.
Ea a fost decisă de Washington pentru „a permite o tranziţie ordonată şi investitorilor să-şi vândă titlurile”, a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezorerie, Janet Yellen.
Rusia nu-şi mai putea rambursa datoria cu dolari deţinuţi în băncile americane, în cadrul sancţiunilor înăsprite impuse de Statele Unite pe 5 aprilie.
Guvernatorul băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina, a recunoscut la finalul lunii trecute că Moscova se confruntă cu „dificultăţi de plată”, dar a refuzat să vorbească despre o posibilă incapacitate de plată.
Datoria externă a Rusiei reprezintă, potrivit Ministerului său de Finanţe, aproximativ 4.500 până la 4.700 de miliarde de ruble (circa 78 până la 81 de miliarde de dolari la cursul actual) sau 20% din totalul datoriei publice.
Ucraina îl critică pe Henry Kissinger
Fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger a declarat luni că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriu Rusiei, ca o măsură care ar duce la încheierea invaziei, arată The Washington Post.
Declarația i-a atras critici din partea Kievului. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că soldații ucraineni din tranșee „nu au timp să asculte panicații de la Davos”.
„La fel de ușor cum domnul Kissinger propune să dea Rusiei o parte din Ucraina pentru a opri războiul, ar permite să ia Polonia sau Lituania. Este bine că ucrainenii din tranșee nu au timp să asculte "panicații de la Davos". Ei sunt puțin cam ocupați să apere Libertatea și Democrația”, a scris acesta pe Twitter.
82% dintre ucraineni cred că Ucraina nu ar trebui să renunțe la teritoriu pentru a ajunge la un acord de pace și a-și păstra independența, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
Zelenski spune că Occidentul nu este unit în privința Ucrainei
„Unitatea ține de arme. Întrebarea mea este: există această unitate în practică? Eu nu o văd. Avantajul nostru uriaș față de Rusia ar fi atunci când suntem cu adevărat uniți”, a spus președintele Ucrainei, prin videoconferință, la o discuție în cadrul Forumului Economic Mondial, scrie The Guardian.
„Ne aflăm pe continentul european și avem nevoie de sprijinul unei Europe unite. Există această unitate în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei la NATO? Nu, nu. Deci, există un vest unit și puternic? Nu”, a adăugat el.
Facebook Forum