Linkuri accesibilitate

Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost lovită de forțele rusești, acuză Ucraina.

Războiul din Ucraina | Atacul de la Zaporojie: „risc foarte real de dezastru nuclear”

09:21 6.8.2022

Rusia, acuzată de atacuri în apropiere de un reactor nuclear

Ucraina a acuzat forțele ruse de atacuri în apropierea unui reactor nuclear la centrala electrică Zaporojie, din sud-estul țării, care a fost ocupată încă de la începutul invaziei.

„Trei atacuri au fost înregistrate pe locul centralei, în apropierea unuia dintre blocurile de energie unde se află reactorul nuclear”, transmis Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, într-un comunicat.

„Există riscuri de scurgere de hidrogen și de pulverizare radioactivă. Pericolul de incendiu este mare”, se mai spune în comunicat.

Organismul global de supraveghere nucleară AIEA încearcă de săptămâni întregi să trimită o echipă care să inspecteze centrala.

Ucraina a respins până acum eforturile, despre care spune că ar legitima ocuparea sitului de către Rusia în ochii comunității internaționale, relatează AFP.

Uzina Zaporojie, din sud-estul Ucrainei este cea mai mare din Europa. Trupele ruse au preluat controlul asupra acesteia în martie, după ce invazia a început la sfârșitul lunii februarie.

Luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Moscova că folosește centrala ca „bază militară pentru a trage împotriva ucrainenilor, știind că aceștia nu pot și nu vor trage înapoi pentru că ar putea lovi accidental un reactor nuclear sau deșeurile radioactive din depozit”.

XS
SM
MD
LG