Linkuri accesibilitate

Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.
Un bărbat ieșit cu câinele la plimbare privește dezastrul provocat de atacul Rusiei asupra unui mall din Kiev, în urma căruia cel puțin opt oameni au fost uciși, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Forțele rusești sunt în Mariupolul asediat. SUA și NATO: Belarusul s-ar putea alătura invaziei

Forțele rusești nu au făcut niciun progres major în ultima zi, însă au continuat bombardamentele cu rachete. Președintele SUA, Joe Biden, a reiterat avertismentul că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

Forțele rusești se află în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat marți un înalt oficial american al apărării. Peste 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, unde situația este descrisă de Human Rights Watch ca „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”.

SUA și NATO cred că Belarusul s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficialii americani și NATO pentru CNN. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. Unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina cu mii de forțe armate, a confirmat un membru al opoziției belaruse.

Hersonul este în pragul colapsului. 300.000 de persoane au rămas fără hrană și medicamente, iar trupele rusești trag în continuare în protestatarii anti-invazie din orașul aflat sub ocupație de două săptămâni. Rusia refuză să deschidă coridoare de evacuare pentru civili.

Marea Britanie a oferit Ucrainei 4.000 de sisteme rachete antitanc, spune ministerul britanic al Apărării.

Republica Moldova cere ajutorul ONU și al UE pentru că nu mai face față presiunii puse de fluxul de refugiați ucraineni.

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a Agenției ONU pentru Refugiați.

Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că Moscova consideră Ucraina „o poartă” de intrare în restul Europei și a cerut intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care a ucis 117 copii de la începutul invaziei. Premierul italian, Mario Draghi, a spus că Italia dorește că Ucraina să intre în UE.

Peste 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, arată datele publicate de Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ucrainene „continuă să respingă” încercările de a ocupa orașul Mariupol.

Circa un sfert dintre cei 400.000 de locuitori ai orașului se află în continuare captivi, fără provizii de bază precum apă, alimente și combustibil. Cel puțin 2.300 de persoane au murit în oraș, potrivit autorităților locale.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că discuțiile dintre Rusia și Ucraina avansează „mult mai lent și cu mai puțină substanță pe cât ne-am dori”.

Joe Biden a spus înainte să călătorească în Europa că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, iar acest lucru crește șansele ca președintele Rusiei să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

Președintele SUA a avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri cibernetice pentru a răspunde sancțiunilor drastice. În același timp, guvernul american a anunțat că adună în mod activ dovezi ale crimelor de război din Ucraina.

Miniștrii de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce n​egociatorul-șef al Ucrainei a afirmat că rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să „evalueze mai adecvat situația” războiului.

21:35 22.3.2022

Convorbire telefonică între Putin și Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit marți la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, relatează presa de stat rusă, citată de BBC.

Conversația dintre cei doi a avut loc la cererea Franței, a transmis agenția de presă rusă Ria. Interfax a transmis că cei doi ar fi purtat discuții referitoare la procesul de pace dintre Rusia și Ucraina.

Palatul Elysee a confirmat ulterior informația venită din partea presei ruse, spunând că cei doi lideri de stat au „continuat discuțiile deja începute” pe tema războiului din Ucraina. Administrația prezidențială a Franței a afirmat că pacea rămâne în continuare un lucru distant pentru cele două părți implicate în conflict.

20:46 22.3.2022

Biden va anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei joi

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sulliven, a transmis în linii mari acțiunile pe care Statele Unite le vor discuta împreună cu alți lideri mondiali în timpul călătoriei președintelui american la Bruxelles, în Belgia, joi.

„Nu voi anunța ceea ce vom discuta cu aliații noștri joi, când președintele va avea oportunitatea să vorbească cu ei despre un pachet suplimentar de sancțiuni”, a declarat Sullivan reporterilor marți.

„Ceea ce pot preciza este faptul că unul din elementele-cheie ale acelui anunț (de joi, n.r.) se va concentra nu doar pe adăugarea de noi sancțiuni, ci și pe asigurarea faptului că există un efort comun pentru a reprima evaziunea, întreruperea sancțiunilor, sau (a preveni, n.r.) orice încercare a vreunei țări de a ajuta Rusia, fapt ce ar duce la subminarea, slăbirea sau ocolirea sancțiunilor”, a continuat consilierul american pe securitate națională.

Jake Sullivan, consilierul american pe securitate națională, în timpul unei conferințe de presă pe 11 februarie 2022.
Jake Sullivan, consilierul american pe securitate națională, în timpul unei conferințe de presă pe 11 februarie 2022.

20:08 22.3.2022

Franța se pregătește să găzduiască 100,000 de refugiați ucraineni

Franța a lansat marți un plan național ce propune găzduirea a cel puțin 100,000 de refugiați ucraineni, potrivit prim-ministrului țării, Jean Castex, citat de CNN.

„Din ce în ce mai mulți (ucraineni, n.r.) își găsesc refugiu în Franța și tranzitează pe teritoriul nostru”, a spus Castex, în urma unei întâlniri urgență pe tema acestui subiect.

Peste 26,000 de refugiați ucraineni au ajuns în Franța de la începutul războiului, potrivit lui Castex. Dintre aceștia, aproximativ 10,500 au obținut rezidență temporară.

De la începutul războiului și până în prezent, în jur de 3.5 milioane de oameni au părăsit Ucraina, îndreptându-se în mare parte înspre Polonia. Alte 6.5 milioane se află strămutați în interiorul țării.

Dintre cei care au părăsit țara, peste 2 milioane au ajuns în Polonia, în timp ce România a găzduit până în prezent aproximativ 543,000 de oameni (al doilea cel mai mare număr de refugiați după Polonia).

19:19 22.3.2022

Forțele ruse sunt acum în Mariupol, spune oficialul american al apărării

Forțele ruse se află acum în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat marți un înalt oficial american al apărării.

Peste 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, unde situația a fost descrisă drept „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”, a anunțat Human Rights Watch. Două „bombe super-puternice” au zguduit orașul astăzi, chiar dacă eforturile de salvare erau în desfășurare, au spus autoritățile locale.

Este clar că ocupanții nu sunt interesați de orașul Mariupol, vor să-l râdă la pământ, să-l reducă în scrum.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG