SUA: 2.389 de copii din Donețk și Luhansk au fost răpiți și duși în Rusia. Anchetă a procurorului general ucrainean
Ambasada SUA la Kiev a citat Ministerul de Externe al Ucrainei spunând că 2.389 de copii ucraineni au fost „eliminați ilegal” din teritoriile controlate de ruși ale regiunilor Lugansk și Donețk și duși în Rusia.
Kievul a acuzat Moscova că a deportat ilegal copii de la Mariupol, pe fondul unor informații potrivit cărora trupele ruse îndreptau civili către regiunile separatiste din estul Donbasului controlate de ruși.
Într-o declarație dată luni, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că forțele ruse au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și Lugansk și a calificat această mișcare „o încălcare gravă a dreptului internațional”.
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a confirmat informația.
„Forțele ruse nu doar atacă și ucid copiii noștri, ci îi și mută cu forța în Federația Rusă. Ancheta este în curs de desfășurare cu privire la transferul forțat a 2.389 de copii din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei în Rusia”, a spus Venediktova.
Mario Draghi: Italia dorește ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană
Premierul italian Mario Draghi a spus că dorește ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. „Ucraina a oferit rezistență eroică invaziei ruse”, a spus Draghi, promițând sprijin permanent pentru refugiații care fug de lupte, precum și ajutor militar.
Liderul italian a spus parlamentului: „Aroganța guvernului rus s-a ciocnit de demnitatea poporului ucrainean, care a reușit să înfrâneze scopurile expansioniste ale Moscovei și să impună un cost uriaș armatei invadatoare.”
Promisiunea premierului italian are loc după discursul președintelui Ucrainai, Volodimir Zelenski, rostit marți în fața parlamentului italian prin transmisiune video.
El a avertizat că atacul Rusiei asupra Ucrainei riscă să provoace foamete în țări din întreaga lume și a spus că, pentru trupele ruse, Ucraina nu este altceva decât poarta prin care acestea vor pătrunde în Europa.
Șeful ONU: Războiul din Ucraina, din ce în ce mai imprevizibil
Secretarul general al ONU, António Guterres (foto), a vorbit cu reporterii, unde a descris războiul din Ucraina „de neînvins”.
De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, lumea a văzut „suferințe umane îngrozitoare și distrugeri” în Ucraina, „bombardamente sistematice care terorizează civilii” și „bombardamente ale spitalelor, școlilor, clădirilor de apartamente și adăposturilor”, spune Guterres.
„Toate acestea se intensifică, devin din ce în ce mai distructive și mai imprevizibile din oră în oră”, a spus Guterres.
Orașul devastat Mariupol a fost încercuit de forțele ruse de mai bine de două săptămâni, supus bombardamentelor și bombardamentelor necruțătoare, a spus Guterres.
„Și pentru ce? Chiar dacă Mariupol cade, Ucraina nu poate fi cucerită oraș cu oraș, stradă cu stradă, casă cu casă. Singurul rezultat al tuturor acestor lucruri este mai multă suferință, mai multă distrugere și mai multă groază din câte vedeți cu ochii”, a spus secretarul general al ONU, citat de The Guardian.
Moldova cere ajutorul UE și ONU din cauza presiunii puse de refugiați pe sistemul său de sănătate
Republica Moldova cere ajutorul ONU și UE pentru că sosirea a sute de mii de refugiați ucraineni în țară pune o presiune uriașă asupra sistemului său de sănătate, a declarat marți ministrul moldovean al sănătății, transmite Reuters.
Peste 331.000 de refugiați au intrat în Moldova de când Rusia a invadat Ucraina și 100.000 dintre aceștia se află încă în țară, a declarat Ala Nemerenco în cadrul unei conferințe de presă comună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmisă în direct de la Chișinău.
Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și are o populație de doar 2,6 milioane de oameni. „Evident că resursele țării sunt limitate și nu am dori ca acest lucru să afecteze sau să devină o povară pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Nemerenco.
„De aceea ne-am adresat tuturor partenerilor noștri pentru a cere sprijin în această situație”, a spus ea. „Din păcate, aceste evenimente fără precedent aici sunt cu adevărat foarte grave și pun sistemul nostru de sănătate sub o presiune foarte mare”, a adăugat ministrul.