Linkuri accesibilitate

Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.
Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Miting dispersat cu gloanțe într-un oraș ocupat de ruși. Cum încearcă oligarhii ruși să evite sancțiunile

Retragerea Rusiei este „lentă, dar notabilă” în nordul Ucrainei, spune președintele Zelenski, în cea de-a 38-a zi de la izbucnirea invaziei. Aproximativ 3.000 de civili au reușit să fugă din Mariupol.

Forțele ruse au atacat un miting pro-Ucraina care a fost organizat sâmbătă în orașul ocupat Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, spun autoritățile ucrainene.

O înregistrare verificată de BBC arată cum oamenii fug de exploziile dintr-o piață. Informația nu a fost confirmată încă, dar se pare că soldații ruși ar fi atacat inclusiv cu grenade paralizante.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii încearcă sâmbătă să ajungă la Mariupol, după ce o tentativă de evacuare a civililor a eșuat vineri.

Organizația a spus că nu a obținut suficiente garanții de securitate în cele două încercări anterioare de a aduce ajutoare în portul asediat.

Peste 3.000 de persoane au reușit să fugă în diverse condiții din orașul-port asediat de ruși, potrivit președintelui ucrainean.

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că „urmează bătălii grele” în est, în jurul Donbasului și Harkovului, după ce Moscova a început să-și mute atenția de la Kiev și nordul Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru un atac asupra unui depozit de petrol din orașul rus Belgorod, aflat la câțiva kilometri de granița între cele două țări. Ucraina a negat atacul și a sugerat că ar putea fi o operațiune rusească sub steag fals.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că va conduce „cât mai curând posibil” o misiune de sprijin și asistență la centrala nucleară de la Cernobîl.

Rusia spune că nu va întrerupe încă exporturile de gaze către Europa, în contextul unui impas legat de cererea sa de a fi plătită în ruble.

XS
SM
MD
LG