Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

09:10 25.3.2022

Raport: 60% dintre rachetele rusești eșuează nu lovesc ținta

Rachetele rusești au o rată de eșec de până la 60%, au afirmat mai mulți oficiali americani anonimi într-un raport al Reuters.

Eșecurile ar putea fi cauzate de orice, de la incapacitatea de lansare la eșecul de a exploda la impact.

Rata raportată ar putea explica lupta Rusiei de a menține ritmul în invazia care durează de o lună.

Potrivit SUA, Rusia a lansat cel puțin 1.100 de rachete de la începutul războiului, fără să spună câte și-au atins țintele și dacă au fost detonate cu succes.

09:10 25.3.2022

Președinte Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a adresat un mesaj tăios premierului Ungariei, Viktor Orban, în cadrul reuniunii Consiliului European care a avut loc joi, la Bruxelles. „Ungaria. Aș vrea să mă opresc aici și să fiu sincer. Trebuie să decideți cui sunteți alături”, a spus Zelenski în fața liderilor europeni.

„Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie. Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmplă din nou în zilele noastre. Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus”, i-a transmis Zelenski premierului Ungariei.

09:06 25.3.2022

Zelenski către Europa: Ați întârziat să opriți Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs joi seară la summitul Consiliului European de la Bruxelles.

El a subliniat distrugerile și daunele provocate de Rusia în țara sa și a mulțumit Europei pentru că s-a unit în sprijinul acordat Ucrainei.

Zelenski le-a spus liderilor europeni că au acționat prea târziu pentru a opri Rusia.

„Ați aplicat sancțiuni. Vă suntem recunoscători. Sunt pași puternici. Dar a fost puțin cam târziu... a existat o șansă”, a spus el, potrivit BBC.

Zelenski a adăugat că, dacă ar fi existat sancțiuni preventive, poate că Rusia nu ar fi mers la război.

Liderul ucrainean a făcut referire și la gazoductul Nord Stream 2, sugerând că, dacă ar fi fost blocat mai devreme, atunci „Rusia nu ar fi creat o criză a gazelor”.

Zelenski a implorat apoi națiunile vecine să aprobe cererea Ucrainei de a adera la UE: „Aici vă cer - nu întârziați”.

În ultimele săptămâni, Zelenski a ținut numeroase discursuri în parlamentele din întreaga lume și nu s-a temut să dojenească Occidentul pentru ceea ce el consideră că nu a reușit să ofere suficient sprijin.

XS
SM
MD
LG