Elveția adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei
Elveția a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei, în conformitate cu ultimul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, a anunțat vineri Consiliul Federal Elvețian.
„Decizia Consiliului Federal din 25 martie înseamnă că Elveția rămâne în conformitate cu măsurile impuse de UE pe 9 și 15 martie ca răspuns la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia. Pe 16 martie, Elveția adoptase deja lista extinsă a persoanelor și entităților supuse sancțiunilor financiare impuse de UE”, potrivit unui comunicat al consiliului.
Elveția a impus interdicții legate de sectorul energetic și de cel al bunurilor de lux, fier și oțel, se arată în comunicat.
„Exportul de bunuri și servicii conexe pentru sectorul energetic rus este acum interzis. De asemenea, este interzisă participarea la afaceri active în sectorul energetic și acordarea de împrumuturi sau alte resurse financiare unor astfel de afaceri”, se arată în comunicat.
„Este introdusă o interdicție privind importul de produse din fier și oțel din Rusia sau originare din Rusia, precum și o interdicție a exportului de bunuri de lux și de navigație maritimă în Rusia. În sectorul financiar, tranzacțiile cu anumite companii de stat și furnizarea de servicii de rating de credit sunt interzise”, se mai spune.
Cu toate acestea, Consiliul Federal permite „anumite excepții de la sancțiunile financiare în scopuri umanitare”, și spune că va „ușura” relațiile de afaceri „necesare pentru activitatea organizațiilor umanitare”.
Consiliul a mai spus că a luat decizia de a nu implementa măsura UE de suspendare a difuzării de conținut de la unele instituții mass-media ruse, „și anume Sputnik și Russia Today”.
„În ciuda faptului că aceste canale sunt folosite pentru a răspândi propagandă și dezinformare direcționată de către Federația Rusă, Consiliul Federal este de părere că este mai eficient să contracareze declarațiile neadevărate și dăunătoare cu fapte, în loc să împiedice difuzarea lor”, a spus consiliul.
Elveția a rupt pentru prima dată tradiția sa de neutralitate la începutul lunii martie.
AIEA cere Rusiei să înceteze bombardamentele din zona Cernobîl
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a Organizației Națiunilor Unite, a cerut Rusiei să înceteze bombardarea zonelor în care locuiește personalul care lucrează la centrala nucleară de la Cernobîl.
Într-o declarație de joi seară, AIEA a declarat că autoritatea de reglementare ucraineană a informat-o că „forțele ruse bombardează punctele de control ucrainene din orașul Slavutîci unde locuiesc mulți oameni care lucrează la centrala nucleară (CNP) de la Cernobîl din apropiere”.
Premierul Marii Britanii a avut o conversație „francă” cu președintele chinez
Premierul britanic Boris Johnson a avut vineri o conversație „francă” cu președintele chinez Xi Jinping, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului britanic, citat de CNN.
Cei doi lideri au discutat „o serie de probleme de interes reciproc, inclusiv situația din Ucraina”, într-o „conversație sinceră care a durat aproape o oră”, arată sursa citată.
Au fost de acord să vorbească din nou în curând, a spus purtătorul de cuvânt.
Xi i-a spus lui Johnson că țara sa va juca un „rol constructiv” în restabilirea păcii în Ucraina, potrivit unui articol publicat de agenția de presă chineză Xinhua.
„Xi a expus poziția de principiu a Chinei cu privire la problema Ucrainei, subliniind că comunitatea internațională ar trebui să promoveze cu adevărat discuțiile de pace, să creeze condiții pentru soluționarea politică a problemei ucrainene și să impulsioneze revenirea la pace a Ucrainei cât mai curând. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens”, potrivit articolului din Xinhua.
Președintele SUA, Joe Biden, a ajuns în Polonia
Președintele american Joe Biden se întâlnește cu membri ai Diviziei a 82-a aeropurtate la Rzeszów, Polonia, alături de secretarul american al apărării Lloyd Austin și alți oficiali americani.
Biden a mâncat pizza cu soldații americani.
În timpul vizitei sale, s-a întâlnit cu membrii serviciului din Divizia 82 Aeropurtată la Rzeszów, unde a mâncat pizza alături de militarii americani.
„Voiam doar să trec și să spun mulțumesc. Mulțumesc. Mulțumesc. Mulțumesc", a spus Biden în timp ce a intrat într-o cantină și a adăugat: „Nu este o exagerare să vă spun că sunteți cea mai bună forță de luptă din lume, din istoria lumii”.
Joe Biden a lăudat curajul civililor ucraineni „oameni cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj".
„Uitați-vă cum se ridică. Femei, tineri care stau în mijlocul, în fața unui tanc blestemat, spunând doar 'Nu plec'. Sunt incredibili”, a spus el.
Biden a spus că lumea se confruntă în prezent cu o luptă între „democrație și oligarhi”.
Sâmbătă, Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații reacţionează la criza refugiaților provocată de invadarea Ucrainei de Rusia.
Casa Albă a confirmat că Biden se va întâlni și cu refugiații ucraineni și cu personalul umanitar american în Polonia.