Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

22:50 25.3.2022

Acord internațional pentru evacuarea Mariupolului

Guvernul francez încearcă să reunească o mică coaliție internațională pentru a negocia o „operațiune umanitară” de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, asediat de forțele ruse de două săptămâni, transmite Agence France-Presse.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat vineri, după un summit al Uniunii Europene, că se așteaptă să discute din nou cu președintele rus Vladimir Putin în următoarele trei zile pentru a discuta problema.

22:36 25.3.2022

Țările Uniunii Europene au convenit să achiziționeze gaze în comun. Ucraina, Georgia și Republica Moldova li se pot alătura

Țările Uniunii Europene au convenit să cumpere și să stocheze în comun gaze, hidrogen și gaze naturale lichefiate pentru a reduce dependența energetică de Rusia, protejând în același timp europenii de creșterea costurilor energetice, transmite The Guardian.

Totuși liderii europeni nu au impus un și un plafon pentru prețurile la energie.

Liderii europeni au anunțat decizia vineri, după o serie istorică de întâlniri care au început joi, când s-au întâlnit alături de NATO și Grupul celor 7 națiuni industrializate, cărora li s-a alăturat președintele SUA, Joe Biden, cu intenția de a menține strânsă alianța împotriva Rusiei.

Membrii UE se pot asocia și pot negocia în comun achiziții de gaze, sporindu-și puterea de negociere cu speranța de a influența prețurile la energie.

La achiziționarea colectivă de gaze se pot alătura Ucraina, Georgia și Moldova, precum și țările din Balcanii de Vest.

Capacitatea de stocare poate fi partajată, astfel încât toate țările UE să fie pregătite cu provizii suficiente pentru iarna viitoare. Liderii au susținut, de asemenea, o propunere a Comisiei Europene, brațul executiv al blocului comunitar, de a-și asigura 80% din depozitele subterane până în noiembrie, necesitând achiziții în masă în lunile următoare.

22:23 25.3.2022

Volodimir Zelenski a participat, prin videoconferință, la reuniunea Consiliului European. Fond de solidaritate pentru Ucraina​

Liderii UE au discutat la reuniunea Consiliului European, la care a participat și președintele SUA, Joe Biden, despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Discuțiile liderilor au vizat în special evoluțiile recente din teren, situația umanitară din Ucraina, modalitățile de sprijin pentru refugiații din Ucraina şi pentru țările vecine, precum și măsurile restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului”, transmite președinția România.

La aceste discuții a participat, prin videoconferință, şi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderii europeni au atras atenția că Rusia încalcă grav dreptul internațional și au făcut referire la crimele de război comise împotriva civililor din Ucraina, solicitând încetarea imediată a agresiunii militare de pe teritoriul Ucrainei și respectarea pe deplin a integrității teritoriale, a suveranității și a independenței acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, arată sursa citată.

Consiliul European a recunoscut provocarea semnificativă pe care o reprezintă criza din Ucraina pentru țările care găzduiesc refugiați, în special pentru statele aflate la granița cu Ucraina, fiind încurajată continuarea eforturilor în spiritul unității și solidarității.

Liderii europeni au solicitat statelor membre să elaboreze, cu sprijinul Comisiei Europene, planuri de contingență care să adreseze și nevoile pe termen mediu și lung. Comisia Europeană va propune măsuri pentru a mobiliza finanțări suplimentare în sprijinul țărilor care găzduiesc refugiați din Ucraina.

Totodată, s-a decis înființarea unui Fond de solidaritate pentru Ucraina în vederea reconstrucției unei Ucraine democratice, îndată ce atacul militar al Rusiei va înceta.

22:06 25.3.2022

Rusia lovește centrul de comandă de la Vinnîțea

Kievul a anunțat un atac cu rachete de croazieră rusești asupra centrului de comandă al Forțelor Aeriene Ucrainene, din orașul Vinnîțea, din centrul Ucrainei.

Rachetele au lovit mai multe clădiri, provocând „daune semnificative infrastructurii”, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Anterior, Rusia a susținut că a distrus aproape complet forțele aeriene și capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei.

„Astăzi, 25 martie, în jurul orei 16:30, ocupanții ruși au lansat o lovitură cu rachete pe teritoriul Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Vinnîțea”, potrivit comunicatului.

„Un total de șase rachete de croazieră au fost lansate de ruși. Unele dintre ele au fost lovite de apărarea aeriană. Restul au lovit mai multe structuri, provocând distrugeri semnificative ale infrastructurii", au anunțat forțele aeriene ucrainene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG