Țările Uniunii Europene au convenit să achiziționeze gaze în comun. Ucraina, Georgia și Republica Moldova li se pot alătura
Țările Uniunii Europene au convenit să cumpere și să stocheze în comun gaze, hidrogen și gaze naturale lichefiate pentru a reduce dependența energetică de Rusia, protejând în același timp europenii de creșterea costurilor energetice, transmite The Guardian.
Totuși liderii europeni nu au impus un și un plafon pentru prețurile la energie.
Liderii europeni au anunțat decizia vineri, după o serie istorică de întâlniri care au început joi, când s-au întâlnit alături de NATO și Grupul celor 7 națiuni industrializate, cărora li s-a alăturat președintele SUA, Joe Biden, cu intenția de a menține strânsă alianța împotriva Rusiei.
Membrii UE se pot asocia și pot negocia în comun achiziții de gaze, sporindu-și puterea de negociere cu speranța de a influența prețurile la energie.
La achiziționarea colectivă de gaze se pot alătura Ucraina, Georgia și Moldova, precum și țările din Balcanii de Vest.
Capacitatea de stocare poate fi partajată, astfel încât toate țările UE să fie pregătite cu provizii suficiente pentru iarna viitoare. Liderii au susținut, de asemenea, o propunere a Comisiei Europene, brațul executiv al blocului comunitar, de a-și asigura 80% din depozitele subterane până în noiembrie, necesitând achiziții în masă în lunile următoare.
Acord internațional pentru evacuarea Mariupolului
Guvernul francez încearcă să reunească o mică coaliție internațională pentru a negocia o „operațiune umanitară” de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, asediat de forțele ruse de două săptămâni, transmite Agence France-Presse.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat vineri, după un summit al Uniunii Europene, că se așteaptă să discute din nou cu președintele rus Vladimir Putin în următoarele trei zile pentru a discuta problema.
Înalt oficial american al apărării: Rusia mută trupe în Ucraina din Georgia
Armata rusă mută în Ucraina trupe staționate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.
SUA au văzut „mișcarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul american.
„Avem indicii că se bazează pe forțe din Georgia”, a spus oficialul.
Trupele au rămas în Georgia după ce Rusia a invadat țara în 2008. Georgia se află la granița de sud-vest a Rusiei.
Forțele ruse au 22 de nave în Marea Neagră, 15 dintre ele fiind „combatanți de suprafață” iar „majoritatea celorlalte sunt nave amfibie”, a mai spus oficialul.
Rușii ar putea folosi acele nave pentru a lovi Ucraina cu rachete, dar SUA nu le-au văzut încă făcând acest lucru, a declarat oficialul reporterilor vineri.
ONU: „Din ce în ce mai multe informații” care dovedesc existența gropilor comune în Mariupol
Organizația Națiunilor Unite are „din ce în ce mai multe informații” despre existența gropilor comune în orașul ucrainean asediat Mariupol și a reușit să obțină „informații prin satelit” despre un astfel de mormânt, a declarat Matilda Bogner, șefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului. Misiune în Ucraina.
„Estimăm că una dintre acele gropi comune găzduiește aproximativ 200 de persoane”, a spus ea la o conferință de presă vineri.
Ea a adăugat o avertizare: nu este garantat că toate persoanele îngropate în morminte „sunt victime civile, pentru că atunci când documentăm victimele civile, nu includem ambele victime militare și nu includem persoanele care mor din alte motive în afară de ostilități directe.”
Bogner a făcut aceste precizări în timp ce a descris imaginea dură a unui oraș în care „rata obișnuită a mortalității a crescut” din cauza lipsei de utilități de bază, cum ar fi alimente, electricitate și apă.
„În oraș mor oameni care nu sunt doar victime civile”, a subliniat ea.