Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

22:36 25.3.2022

Țările Uniunii Europene au convenit să achiziționeze gaze în comun. Ucraina, Georgia și Republica Moldova li se pot alătura

Țările Uniunii Europene au convenit să cumpere și să stocheze în comun gaze, hidrogen și gaze naturale lichefiate pentru a reduce dependența energetică de Rusia, protejând în același timp europenii de creșterea costurilor energetice, transmite The Guardian.

Totuși liderii europeni nu au impus un și un plafon pentru prețurile la energie.

Liderii europeni au anunțat decizia vineri, după o serie istorică de întâlniri care au început joi, când s-au întâlnit alături de NATO și Grupul celor 7 națiuni industrializate, cărora li s-a alăturat președintele SUA, Joe Biden, cu intenția de a menține strânsă alianța împotriva Rusiei.

Membrii UE se pot asocia și pot negocia în comun achiziții de gaze, sporindu-și puterea de negociere cu speranța de a influența prețurile la energie.

La achiziționarea colectivă de gaze se pot alătura Ucraina, Georgia și Moldova, precum și țările din Balcanii de Vest.

Capacitatea de stocare poate fi partajată, astfel încât toate țările UE să fie pregătite cu provizii suficiente pentru iarna viitoare. Liderii au susținut, de asemenea, o propunere a Comisiei Europene, brațul executiv al blocului comunitar, de a-și asigura 80% din depozitele subterane până în noiembrie, necesitând achiziții în masă în lunile următoare.

22:50 25.3.2022

Acord internațional pentru evacuarea Mariupolului

Guvernul francez încearcă să reunească o mică coaliție internațională pentru a negocia o „operațiune umanitară” de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol, asediat de forțele ruse de două săptămâni, transmite Agence France-Presse.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat vineri, după un summit al Uniunii Europene, că se așteaptă să discute din nou cu președintele rus Vladimir Putin în următoarele trei zile pentru a discuta problema.

23:04 25.3.2022

Înalt oficial american al apărării: Rusia mută trupe în Ucraina din Georgia

Armata rusă mută în Ucraina trupe staționate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

SUA au văzut „mișcarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul american.

„Avem indicii că se bazează pe forțe din Georgia”, a spus oficialul.

Trupele au rămas în Georgia după ce Rusia a invadat țara în 2008. Georgia se află la granița de sud-vest a Rusiei.

Forțele ruse au 22 de nave în Marea Neagră, 15 dintre ele fiind „combatanți de suprafață” iar „majoritatea celorlalte sunt nave amfibie”, a mai spus oficialul.

Rușii ar putea folosi acele nave pentru a lovi Ucraina cu rachete, dar SUA nu le-au văzut încă făcând acest lucru, a declarat oficialul reporterilor vineri.

23:21 25.3.2022

ONU: „Din ce în ce mai multe informații” care dovedesc existența gropilor comune în Mariupol

Organizația Națiunilor Unite are „din ce în ce mai multe informații” despre existența gropilor comune în orașul ucrainean asediat Mariupol și a reușit să obțină „informații prin satelit” despre un astfel de mormânt, a declarat Matilda Bogner, șefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului. Misiune în Ucraina.

„Estimăm că una dintre acele gropi comune găzduiește aproximativ 200 de persoane”, a spus ea la o conferință de presă vineri.

Ea a adăugat o avertizare: nu este garantat că toate persoanele îngropate în morminte „sunt victime civile, pentru că atunci când documentăm victimele civile, nu includem ambele victime militare și nu includem persoanele care mor din alte motive în afară de ostilități directe.”

Bogner a făcut aceste precizări în timp ce a descris imaginea dură a unui oraș în care „rata obișnuită a mortalității a crescut” din cauza lipsei de utilități de bază, cum ar fi alimente, electricitate și apă.

„În oraș mor oameni care nu sunt doar victime civile”, a subliniat ea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG