Linkuri accesibilitate

Războiul ostaticilor: Chișinău-Moscova


Moldova, Noul ambasador al Rusiei la Chișinău Oleg Vasneţov și secretarul general de stat al ministerului moldovean de externe Mihail Căpățână
Moldova, Noul ambasador al Rusiei la Chișinău Oleg Vasneţov și secretarul general de stat al ministerului moldovean de externe Mihail Căpățână

Ministerul de Externe din Republica Moldova se declară„consternat” și califică atitudinea autorităților ruse drept „o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale” în privința celor doi piloți moldoveni eliberați din Afganistan

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu tergiversarea accesului consular la cei doi piloți moldoveni eliberați recent din Afganistan și aflați la Moscova de pe 11 februarie.

Într-un comunicat de presă, ministerul își exprimă „consternarea” și califică atitudinea autorităților ruse drept „o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale”.

Convocarea ambasadorului rus amplifică un scandal declanșat luni, când președintele Igor Dodon a anunțat eliberarea celor doi piloți de elicopter, Lionel Buruiană și Mihai Crihana, care au petrecut peste trei ani în captivitatea Talibanilor. Dodon și-a asumat personal merite în această operațiune și a mulțumit Federației Ruse.

Spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip au sugerat că Dodon ar încerca să obțină câștiguri de imagine înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, în care își sprijină fostul Partid al Socialiștilor. „Am fost implicat în procesul acesta trei ani... De patru luni s-a blocat procesul de negocieri. Spunea cineva că s-a implicat Federația Rusă, nu știam în ce mod”, a declarat astăzi premierul Filip, sugerând că eliberarea a fost tergiversată ca să coincidă cu alegerile.

Președinția a respins deja asemenea acuzații și a vorbit de o reacție „politizată” și „geloasă” a autorităților de la guvernare.

În comunicatul de astăzi al ministerului de Externe, se mai spune că ambasadorului rus „i-a fost transmisă îngrijorarea” că blocarea accesului la cei doi cetățeni moldoveni, pe care Președintele Dodon a spus că-i va aduce personal la Chișinău săptămâna viitoare, „riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice”.

XS
SM
MD
LG