Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

16:19 7.3.2022

Aderarea Ucrainei la UE va fi discutată în „zilele următoare”

Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel (foto).

„UE este ferm de partea Ucrainei în eforturile de a atenua suferințele umanitare provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară”, a adăugat Michel.

„Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit.”

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a postat și el pe Twitter despre convorbirea sa cu Michel.

„Am discutat despre amenințarea la adresa instalațiilor nucleare, bombardarea infrastructurii civile și critice. Trebuie să oprim asta. A fost ridicată problema apartenenței Ucrainei la UE. Poporul Ucrainei merită asta. Opriți Rusia!”

16:06 7.3.2022

Un bombardier Suhoi-34 al aviației ruse, doborât deasupra Harkovului

Un bombardier rusesc Su-34 a fost doborât deasupra Harkovului de apărarea aeriană ucraineană.

Informațiile sunt confirmate de videoclipul cu interogatoriul piloților.

Ambii piloți s-au catapultat, au supraviețuit și au fost prinși. Unul dintre ei, Oleg Makovețki, s-a născut în Șuguev, regiunea Harkov.

Copilotul se prezintă în videoclipul interogatoriului său ca Maxim Kriștop. Numele său a fost menționat de mai multe ori în presa rusă: în 2010, Rossiskaia Gazeta a scris despre el ca pilot al bazei aeriene de bombardiere Hurba a Asociației Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Orientul Îndepărtat.

imagine generică a unui bombardier Suhoi 34
imagine generică a unui bombardier Suhoi 34

Partea rusă nu a recunoscut oficial pierderea Su-34. Ministerul rus al Apărării nu a vorbit nimic până acum despre pierderile în echipamente, inclusiv din aviație, ci doar despre cele în vieți omenești. Potrivit părții ucrainene, zeci de avioane și elicoptere rusești au fost doborâte, dar numărul cazurilor documentate este mult mai mic.

În urma unui atac aerian asupra Harkovului turnul TV a fost avariat, ceea ce a întrerupt transmisia televiziunii, iar altul s-a dat la uzina unde erau produse vehicule blindate.

15:36 7.3.2022

Întâlnire între oficiali ONU și reprezentanți ai ministerului rus al Apărării privind tragedia umanitară din Ucraina

Oficiali ai inisterului rus al Apărării au avut luni o întâlnire la Moscova cu reprezentanți ai Națiunilor Unite pentru a discuta despre situația din Ucraina.

„S-a discutat despre formula de interacțiune pentru rezolvarea problemelor umanitare de pe teritoriul Ucrainei, în Republicii Popilare Donețk și în Republica Populară Luhansk”, se arată în comunicatul ministerului rus al Apărării fără a vorbi nimic despre tragedia din restul Ucrainei și fără a explica cum anume au fost produse „probleme umanitare” într-un teritoriu controlat de proruși și declarat independent de Moscova.

Întâlnirea survine discuției dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto).

Guterres a postat duminică pe Twitter: „Este absolut esențial să stabilim o pauză în luptele din Ucraina pentru a permite trecerea în siguranță a civililor din Mariupol, Harkov și Sumîi, precum și în toate celelalte regiuni prinse în conflict și pentru a asigura măsuri umanitare care salvează vieți. proviziile se pot muta pentru cei care rămân.”

15:21 7.3.2022

Rusia își îngroapă soldații morți în „operațiunea specială” din Ucraina

Autoritățile rusești a făcut publice primele nume din rândul personalului militar rus care a murit în „operațiunea specială” din Ucraina, adică în războiul nedeclarat și neprovocat pe care l-a pornit prin invadarea țării vecine pe 24 februarie.

În Buriația, republică din sudul Siberiei, la sud de Baikal, a avut loc înmormântarea unui militar al cărui nume a fost confirmat public de autorități după moartea sa în „ostilitățile” din Ucraina, adică în războiul declanșat de Rusia care a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Pe 5 martie, Ilia Semenov, de 27 de ani, a fost înmormântat în Buriat. Potrivit presei locale, câteva sute de oameni au venit la ceremonia de rămas bun din clădirea administrației locale. Locotenentul Ilia Semenov a murit în prima zi a așa-numitei „operațiuni speciale” din Ucraina.

Vineri, Rusia a adoptat un set de legi care pedepesește cu până la 15 ani de închisoare orice discuție sau articol despre războiul pe care l-a pornit în Ucraina odată cu invadarea sa, pe 24 februarie.

Mai multe redacții au fost închise sau au fost obligate, cum e cazul Novaia Gazeta, al cărei redactor șef a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, să elimine din conținutul său orice articol legat de războiul din Ucraina.

Înmormântarea unui militar din Buriația care a murit în Ucraina
Înmormântarea unui militar din Buriația care a murit în Ucraina

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG