Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

08:28 7.3.2022

Rusia va deschide luni coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene pentru a permite civililor să evacueze, relatează presa de stat citată de BBC.

Potrivit ministerului rus al apărării, încetarea focului va avea loc de la ora locală 10:00, iar rutele de evacuare stabilite sunt în capitala Kiev, precum și în Harkov, Mariupol și Sumi. Toate aceste orașe sunt în prezent sub o operațiune de asalt importantă a Rusiei, mai scrie BBC.

Oficialii ucraineni nu au confirmat încă acest lucru.

În weekend, două eforturi de a deschide o rută pentru a permite civililor să evacueze din Mariupol, în sud-estul țării, au fost oprite din cauză că rușii nu au oprit bombardamentele așa cum au promis.

08:42 7.3.2022

Noua Zeelandă introduce sancțiuni pentru oligarhii ruși

Guvernul Noii Zeelande va adopta un proiect de lege care să permită țării să sancționeze în continuare Rusia ca răspuns la invazia acesteia din Ucraina, a anunțat prim-ministrul Jacinda Ardern într-o conferință de presă luni, potrivit CNN.

„Proiectul de lege va permite guvernului să sancționeze indivizi, companii, servicii și active ale celor asociați cu invazia, inclusiv pe cele ale oligarhilor”, a spus Jacinda Ardern.

De asemenea, îi va împiedica pe cei care sunt sancționați să mute bunuri în Noua Zeelandă, inclusiv superyacht-uri, nave și aeronave, și îi va împiedica să intre în apele sau spațiul aerian din Noua Zeelandă.

Prim-ministrul neozeelandez a spus că proiectul de lege va fi introdus în parlament miercuri, cu speranța ca acesta să fie adoptat până la sfârșitul zilei.

10:17 7.3.2022

Organizația internațională Human Rights Watch (HRW) a condamnat represiunea Rusiei asupra mass-media în urma invaziei Ucrainei, declarând că încălcarea libertății de exprimare și a accesului la informații „nu poate fi justificată de dreptul internațional nici măcar în timp de război”.

„Aceste noi legi fac parte din efortul nemilos al Rusiei de a suprima orice disidență și de a se asigura că populația nu are acces la nicio informație care contrazice narațiunea Kremlinului despre invazia Ucrainei”, a declarat Hugh Williamson, directorul HRW pentru Europa și Asia Centrală.

Represiunea autorităților ruse a forțat unele site-uri să se închidă, iar jurnaliştii care lucrau să părăsească ţara. Remintim că Radio Europa Liberă a anunțat duminică, 6 martie, că și-a suspendat operațiunile din Rusia după ce autoritățile fiscale locale au inițiat procedura de faliment împotriva entității ruse a organizației media.

În același timp, duminică au avut loc proteste în 53 de orașe din Rusia, în urma cărora cel puțin 4.640 de persoane au fost reținute de poliție.

O persoană este reținută de poliție în timpul unui protest împotriva războiului, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, la Sankt Petersburg, 6 martie 2022.
O persoană este reținută de poliție în timpul unui protest împotriva războiului, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, la Sankt Petersburg, 6 martie 2022.

11:01 7.3.2022

Cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Harkov, din nord-est Ucrainei, a anunțat luni Serviciul de Urgență al Ucrainei într-un comunicat, citat de CNN.

În urma unui atentat cu bombă, care a avut loc în jurul orei locale 19.15, mai multe clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri administrative, instituții medicale, instituții de învățământ și cămine au fost „demolate complet sau parțial”.

În 21 de clădiri din zona centrală a orașului au fost incendiate, în timp ce aproximativ 200 de persoane au fost salvate și evacuate de salvatori în timpul incendiilor.

Doi oameni stau lângă un crater făcut de un obuz căzut în fața unei case avariate din Harkov, în urma bombardamentor făcute de trupele rusești, 6 martie 2022.
Doi oameni stau lângă un crater făcut de un obuz căzut în fața unei case avariate din Harkov, în urma bombardamentor făcute de trupele rusești, 6 martie 2022.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG