Linkuri accesibilitate

Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.
Luni, în 7 martie, locuitori din Irpin continuă să încerce să părăsească orașul. În această localitate de lângă Kiev, ruta folosită de civili a fost bombardată în zilele trecute. Forțele ruse continuă să se apropie de Kiev, transmite Reuters.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Civili uciși în timp ce fug din calea războiului. A treia rundă de discuții, fără rezultate notabile

Oficialii ucraineni spun că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc, luni dimineață, lupte grele. Înregistrări și imagini de duminică arată bombardamente asupra civililor care încearcă să părăsească orașele atacate.

Germania și Ungaria au anunțat că nu susțin sancțiunile asupra energiei rusești, timp în care marile companii de modă și de producție de automobile au anunțat că se retrag din Rusia.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Europa nu poate „pur și simplu” opri utilizarea petrolului și gazelor rusești „peste noapte” și a dat ca exemplu „dependența” anumitor țări de gazul rusesc.

În acest timp, Canada a sancționat 10 oligarhi și politicieni ruși, „foști și actuali înalți demnitari ai guvernului, oligarhi și susținători ai conducerii ruse”.

Luni, în a 12 zi de invazie, Rusia și Ucraina au avut a treia rundă de negocieri, pe fondul atacului dat de armata rusă asupra coridoarelor umanitare, adică a oamenilor care fug de război.

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat condițiile în care focul ar putea fi oprit „într-o clipă”: să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.
  • La final, partea ucraineană a remarcat „mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare” iar cea rusă, că discuțiile din Belarus „nu au fost la înălțimea așteptărilor noastre”.

Rusia nu și-a trimis reprezentanții la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unde Ucraina a cerut o hotărâre de urgenţă prin care curtea să solicite Rusiei să oprească invazia.

Bombardamentele au continuat duminică noapte în orașul Harkov și cel puțin opt persoane au murit în ultimele 24 de ore.

Civilii au fost țintele soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, şi au rănit cinci persoane. În orașul Mariupol, din sud-estul țării, bombardamentele rusești au ucis zeci de oameni.

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Premierul Nicolae Ciucă a spus duminică seară la Digi 24 că ameninţările Rusiei reprezintă o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

12:19 7.3.2022

Sute de ucraineni s-au strâns, luni, la Enerhodar, unde are loc o ceremonie de rămas bun de la militarii ucraineni care au murit apărând centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, arată Nexta.

12:55 7.3.2022

Preşedintele Lituaniei: Putin „nu se va opri în Ucraina"

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat luni pe secretarul american de stat Antony Blinken, aflat în vizită la Vilnius, că un eşec în oprirea agresiunii ruse în Ucraina ar duce la un conflict global, relatează Reuters.

Gitanas Nauseda a spus că preşedintele rus Vladimir Putin „nu se va opri în Ucraina" şi că lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele disponibile".

„Şi mă refer la toate mijloacele, dacă vrem să evităm un Al Treilea Război Mondial. Alegerea este în mâinile noastre", a declarat el.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și președintele lituanian Gitanas Nauseda la Vilnius, Lituania, luni, 7 martie 2022. Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și președintele lituanian Gitanas Nauseda la Vilnius, Lituania, luni, 7 martie 2022. Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS

13:14 7.3.2022

Oficialii ucraineni au spus că într-o zonă extinsă din nord vestul Kievului au avut loc lupte grele luni dimineață, scrie CNN.

Forțele ruse par să fi trecut la ofensivă în mai multe zone pentru a forța capturarea capitalei Ucrainei.

„Cu o furie extremă, inamicul distruge Bucha, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ei ucid în mod deliberat civili", a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko, citat de CNN.

Civilii continuă luni să fugă din calea bombardamentelor, iar mai multe rapoarte ale ucrainenilor vorbesc despre incendii puternice în toate cele patru districte bombardate luni dimineață.

„Facem totul pentru a sprijini capitala, pentru a crea o rezervă de alimente, medicamente, bunuri esențiale. Distribuim și oferim ajutoare celor care au cea mai mare nevoie astăzi. A fost trimis a ajutor umanitar și la Cernihiv”, a adăugat primarul Klitschko.

13:44 7.3.2022

Marea Britanie: un litru de benzină costă la 1,5 de lire sterline

Grupul auto britanic AA spune că prețul mediu al unui litru de benzină la pompele din Marea Britanie a atins pentru prima dată 1,5 de lire sterline.

Umplerea unui rezervor de mașină de 55 de litri costă acum cu aproape 17 lire sterline mai mult decât acum un an, crescând de la 68,60 lire sterline la 85,59 lire sterline, spune AA.

Creșterea prețului la pompele din Marea Britanie a venit după ce SUA au declarat că discută cu alte țări o potențială interdicție a livrărilor rusești.

Prețul țițeiului Brent, punctul de referință global al petrolului, a crescut la peste 139 de dolari pe baril. Experții spun că în Marea Britanie prețul la pompă ar putea să depășescă 1,7 lire pe litru.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG