Ursula von der Leyen: Pregătim noi sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza „imprudenței Kremlinului față de cetățeni, inclusiv femei, copii și bărbați”, a declarat luni, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea întâlnirii cu premierul italian Mario Draghi.
Ursula von der Leyen a mai spus că va discuta și despre situația din Ucraina.
„Am avut deja trei pachete de sancțiuni puternice, dar acum trebuie să ne asigurăm că nu există lacune și că efectul sancțiunilor este maximizat. Sancțiunile în vigoare sunt cu adevărat dure. Vedem turbulențe în scădere în economia Rusiei”, a spus von der Leyen, citată de CNN.
Președinta Comisiei Europene a mai spus că UE trebuie „să scape de dependența de gazul, petrolul și cărbunele rusești”. Marți, Ursula von der Leyen va prezenta noi propuneri cu privire la modalitățile în care țările europene își pot diversifica aprovizionarea cu energie din afara Rusiei.
Rusia își îngroapă soldații morți în „operațiunea specială” din Ucraina
Autoritățile rusești a făcut publice primele nume din rândul personalului militar rus care a murit în „operațiunea specială” din Ucraina, adică în războiul nedeclarat și neprovocat pe care l-a pornit prin invadarea țării vecine pe 24 februarie.
În Buriația, republică din sudul Siberiei, la sud de Baikal, a avut loc înmormântarea unui militar al cărui nume a fost confirmat public de autorități după moartea sa în „ostilitățile” din Ucraina, adică în războiul declanșat de Rusia care a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Pe 5 martie, Ilia Semenov, de 27 de ani, a fost înmormântat în Buriat. Potrivit presei locale, câteva sute de oameni au venit la ceremonia de rămas bun din clădirea administrației locale. Locotenentul Ilia Semenov a murit în prima zi a așa-numitei „operațiuni speciale” din Ucraina.
Vineri, Rusia a adoptat un set de legi care pedepesește cu până la 15 ani de închisoare orice discuție sau articol despre războiul pe care l-a pornit în Ucraina odată cu invadarea sa, pe 24 februarie.
Mai multe redacții au fost închise sau au fost obligate, cum e cazul Novaia Gazeta, al cărei redactor șef a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, să elimine din conținutul său orice articol legat de războiul din Ucraina.
Întâlnire între oficiali ONU și reprezentanți ai ministerului rus al Apărării privind tragedia umanitară din Ucraina
Oficiali ai inisterului rus al Apărării au avut luni o întâlnire la Moscova cu reprezentanți ai Națiunilor Unite pentru a discuta despre situația din Ucraina.
„S-a discutat despre formula de interacțiune pentru rezolvarea problemelor umanitare de pe teritoriul Ucrainei, în Republicii Popilare Donețk și în Republica Populară Luhansk”, se arată în comunicatul ministerului rus al Apărării fără a vorbi nimic despre tragedia din restul Ucrainei și fără a explica cum anume au fost produse „probleme umanitare” într-un teritoriu controlat de proruși și declarat independent de Moscova.
Întâlnirea survine discuției dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto).
Guterres a postat duminică pe Twitter: „Este absolut esențial să stabilim o pauză în luptele din Ucraina pentru a permite trecerea în siguranță a civililor din Mariupol, Harkov și Sumîi, precum și în toate celelalte regiuni prinse în conflict și pentru a asigura măsuri umanitare care salvează vieți. proviziile se pot muta pentru cei care rămân.”
Un bombardier Suhoi-34 al aviației ruse, doborât deasupra Harkovului
Un bombardier rusesc Su-34 a fost doborât deasupra Harkovului de apărarea aeriană ucraineană.
Informațiile sunt confirmate de videoclipul cu interogatoriul piloților.
Ambii piloți s-au catapultat, au supraviețuit și au fost prinși. Unul dintre ei, Oleg Makovețki, s-a născut în Șuguev, regiunea Harkov.
Copilotul se prezintă în videoclipul interogatoriului său ca Maxim Kriștop. Numele său a fost menționat de mai multe ori în presa rusă: în 2010, Rossiskaia Gazeta a scris despre el ca pilot al bazei aeriene de bombardiere Hurba a Asociației Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Orientul Îndepărtat.
Partea rusă nu a recunoscut oficial pierderea Su-34. Ministerul rus al Apărării nu a vorbit nimic până acum despre pierderile în echipamente, inclusiv din aviație, ci doar despre cele în vieți omenești. Potrivit părții ucrainene, zeci de avioane și elicoptere rusești au fost doborâte, dar numărul cazurilor documentate este mult mai mic.
În urma unui atac aerian asupra Harkovului turnul TV a fost avariat, ceea ce a întrerupt transmisia televiziunii, iar altul s-a dat la uzina unde erau produse vehicule blindate.