Lavrov: „Speranță privind compromisul”, dar negocierile de pace „nu sunt ușoare”
Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina „nu sunt ușoare”, dar există „speranță pentru un compromis”, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
„Mă ghidez după evaluările date de negociatorii noștri. Ei spun că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o speranță de a ajunge la un compromis”, a declarat Lavrov, citat de Reuters.
El spune că problemele nu se referă doar la neutralitatea și demilitarizarea Ucrainei, ci și la securitatea oamenilor din estul Ucrainei - unde se află zonele controlate de rebeli din Donețk și Lugansk.
Delegațiile Poloniei, Sloveniei și Cehiei s-au întors în siguranță din Ucraina, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului polonez pe Twitter.
Miniștrii apărării ai NATO au început discuțiile privind replanificarea posturii militare pe Flancul Estic
NATO urmează să le spună miercuri comandanților săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalități de descurajare a Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina, inclusiv mai multe trupe și sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est. Este de așteptat ca ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, să pledeze pentru mai multe arme din partea fiecărei țări NATO, potrivit unui raport Reuters.
„Invazia brutală a Rusiei în Ucraina va schimba situația de securitate a alianților NATO”, a spus Jens Stoltenberg, înaintea de reuniunea extraordinară organizată la Bruxelles.
De asemenea, secretarul general al NATO i-a mulțumit secretarului american al apărării, Lloyd J. Austin, pentru ajutorul acordat de SUA cu privire la întărirea securității din Europa.
„Nu există un mesaj mai puternic de unitate trans-atlantică decât existența trupelor nord-americane în Europa”, a spus Stoltenberg.
El a mai spus că vor fi discutate consecințele imediate, dar și adaptarea pe termen lung a alianței NATO. Stoltenberg a amintit că misiunea NATO este de dezescaladare a războiului din Ucraina.
„Prezența noastră aici transmite lumii un semnal că rămânem uniți în sprijinirea Ucrainei și condamnăm invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei”, a spus Lloyd J. Austin, secretarul american al apărării.
Jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV a fost amendată
Un editor de televiziune rus care a protestat față de invazia Rusiei în Ucraina, întrerupând o emisiune de știri în direct la televiziunea de stat rusă, a fost amendat sub acuzația de apel la proteste nesancționate, a raportat Mediazona pe 15 martie.
Tribunalul districtual din Ostankino a ordonat ca Marina Ovsyannikova să plătească o amendă de 30.000 de ruble (250 de dolari).
De asemenea, ea a strigat „Opriți războiul. Nu războiului”.
Judecătoarea Anna Bolotnikova nu ar fi amendat-o pentru acțiunea sa de protest din studioul de televiziune, ci pentru declarația video pe care a înregistrat-o online înainte de a intra în studio cu afișul. Instanța a găsit-o pe Ovsyannikova vinovată în temeiul unui articol privind încercarea de a organiza un protest nesancționat.
În declarația video, Ovsyannikova a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a făcut apel la cetățenii ruși să organizeze mitinguri împotriva războiului în curs.
Cameramanul televiziunii Fox News și un producător ucrainean au fost uciși în Ucraina
Un cameraman irlandez al televiziunii Fox News și producătorul său ucrainean au fost uciși în Ucraina, în apropiere de Kiev, au anunțat marți televiziunea americană și presa ucraineană.
Cameramanul Pierre Zakrzewski a fost ucis, iar corespondentul Benjamin Hall a fost rănit când vehiculul lor a fost lovit pe 14 martie de focuri de armă la Horenka, în afara capitalei ucrainene.
Benjamin Hall, corespondent al rețelei acreditat la Departamentul de Stat, rămâne spitalizat în Ucraina.
Producătorul ucrainean al echipei Fox, Oleksandra Kuvshynova, a fost ucisă în același incident, potrivit publicației locale Kyiv Independent.
Pe 13 martie, un jurnalist american a fost împușcat mortal și un altul a fost rănit în suburbia Irpin din Kiev, unde au avut loc unele dintre cele mai violente lupte de când Rusia a invadat Ucraina.
Realizatorul de documentare Brent Renaud, în vârstă de 50 de ani, lucra pentru Time Studios la un proiect despre problemele globale ale refugiaților. Federația Internațională a Jurnaliștilor l-a identificat pe jurnalistul rănit ca fiind fotograful american Juan Arredondo.
Un bărbat ucrainean care se afla în aceeași mașină cu cei doi a fost rănit, potrivit unui medic aflat la fața locului.