Linkuri accesibilitate

Teatrul din Mariupol, în care se adăposteau circa 1.000 de civili, potrivit autorităților locale, a fost bombardat de forțele Rusiei.
Teatrul din Mariupol, în care se adăposteau circa 1.000 de civili, potrivit autorităților locale, a fost bombardat de forțele Rusiei.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Teatrul din Mariupol, bombardat de trupele rusești. Peste 1.000 de persoane se adăposteau înăuntru

Se împlinesc trei săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, iar negocierile de pace au șanse mici de reușită. Kievul a intrat în stare de asediu de 35 de ore din cauza bombardamentelor permanente. Potrivit ONU, peste 3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țara.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, declară că negocierile de pace cu Rusia încep să „sune mai realist”, în timp ce negociatorul Kievului spune că există „contradicții fundamentale”, dar „cu siguranță există loc pentru compromis”.

Trupele ruse țin ostatice 400 de persoane - inclusiv medici și pacienți - în interiorul unui spital din Mariupol, afirmă viceprimarul orașului. Aproximativ 20.000 de persoane au reușit să părăsească orașul marți, potrivit unui înalt oficial ucrainean.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat o stare de asediu de 35 de ore în capitală, avertizând că orașul traversează „un moment dificil și periculos”.

Vizita riscantă a prim-miniștrilor Poloniei, Cehiei și Sloveniei s-a desfășurat în mare secret. Cei trei au parcurs sute de kilometri cu trenul.

După întâlnire, Zelenski a declarat că cei trei „nu se tem de nimic”, adăugând: „Cu astfel de prieteni, cu astfel de țări, cu astfel de vecini și parteneri, sunt sigur că vom putea câștiga cu adevărat”.

Kremlinul răspunde noilor sancțiuni americane împotriva mai multor oficiali din domeniul apărării sale prin interzicerea intrării în Rusia a 13 cetățeni americani - inclusiv a președintelui Joe Biden.

În același timp, liderul administrației americane și-a anunțat intenția de a călători în Europa, săptămâna viitoare, tocmai pentru a demonstra unitatea Alianței Nord-Atlantice în fața agresiunii rusești.

21:29 16.3.2022

Rusia, suspendată din FMI

Potrivit BBC, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că a suspendat un rol onorific acordat celui mai vechi membru al agenției de creditare doar pentru că este rus.

Aleksei Mozhin, directorul executiv FMI pentru Rusia, a deținut rolul onorific de decan din 2015.

Un purtător de cuvânt al FMI a declarat că agenția l-a suspendat temporar „având în vedere rolul Rusiei în războiul aflat în curs de desfășurare în Ucraina” și impactul potențial al evenimentelor asupra îndeplinirii sarcinii.

19:17 16.3.2022

Cel puțin zece morți la Cernigău, după un bombardament rusesc

Aproximativ 10 oameni au murit la Cernigău, în urma unui bombardament rusesc ce a avut loc în nordul orașului Cernigău, în timp ce aceștia așteptau la coadă pentru a cumpăra pâine.

Agențiile de presă aflate în oraș au transmis că rezidenții orașului au murit în urma unui bombardament al forțelor armate ruse, potrivit unui martor ocular, care a precizat că atacul ar fi avut loc la ora 10:00 ora locală (10:00 ora Bucureștiului).

BBC nu a putut verifica independent informația încă, dar un producător al unei agenții de presă locale, Andrei Titok, a precizat că rușii ar fi folosit „artilerie grea” împotriva civililor inocenți.

„Corespondentul nostru locuiește în zona respectivă. A ieșit să cumpere pâine. Când a ajuns acolo, a văzut cel puțin 10 morți. A filmat”, a transmis Titok, citat de BBC.

19:03 16.3.2022

Un teatru cu civili înăuntru, lovit de bombele rusești

Viceprimarul orașului Mariupol, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că bombele rusești au lovit Teatrul Dramatic al orașului Mariupol, unde între 1.000 și 1.200 de civili se adăposteau.

Nu se cunoaște momentan numărul de morți și răniți.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a condamnat atacul asupra clădirii teatrului din Mariupol pe Twitter.

„O altă crimă oribilă comisă în Mariupol. Un atac rusesc masiv asupra clădirii Teatrului Dramatic, unde sute de civili inocenți se ascundeau. Clădirea se află în ruine. Rușii nu puteau să nu știe că acesta era un adăpost pentru civili. Salvați Mariupol. Opriți criminalii de război ruși”, se arată în mesajul lui Kuleba pe Twitter.

18:03 16.3.2022

NATO intenționează să trimită mai multe trupe în Europa de Est

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO intenționează să mobilizeze mai multe trupe pe flancul estic al alianței pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Pe uscat, noua noastră poziție ar trebui să includă substanțial mai multe trupe pe flancul estic NATO, la un grad mai ridicat de pregătire, cu mai multe echipamente și provizii”, a transmis Stoltenberg reporterilor în timpul conferinței de presă, citat de The Telegraph.

Secretarul general a adăugat că alianța nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, după ce Polonia le-a cerut liderilor occidentali să trimită o misiune de menținere a păcii în țara afectată de război. Stoltenberg a precizat, de asemenea, că NATO nu intenționează să închidă cerul deasupra Ucrainei, de teama escalării unui conflict cu Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG