Linkuri accesibilitate

Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare
Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

Președintele ucrainean și oficiali americani au avertizat că Rusia se pregătește să lanseze săptămâna aceasta „operațiuni și mai ample” în estul Ucrainei. Luni are loc prima vizită a unui oficial european la Moscova de la începutul războiului.

Oficialii occidentali avertizează că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului UE și către aeroporturile țărilor membre.

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Economia Ucrainei va scădea cu aproape jumătate în acest an din cauza războiului, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Președintele ucrainean a spus că Rusiei îi este frică să recunoască greșelile „lașe”. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că „Ucraina este pregătită pentru bătălii mari” împotriva Rusiei. El spune că Ucraina trebuie să învingă forțele Moscovei pentru mai multă putere de negociere înainte ca liderii celor două țări să se întâlnească.

Oficiali militari americani au declarat că se așteaptă ca Rusia să desfășoare o ofensivă majoră din orașul Izium până la Dnipro, o țintă strategică în estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă noi coridoare umanitare care să fie deschise luni, inclusiv la Mariupol. Alte șase trenuri au fost programate pentru a scoate oamenii din regiunile Donețk și Luhansk.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina, Ministerul britanic al Apărării avertizează că folosirea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”.

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că soldații ruși ucideau ucraineni în fiecare zi. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

De altfel, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat luni că Germania a văzut indicii masive de crime de război în Ucraina.

Iar bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk a urcat la 57 de morți și 109 răniți.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești din Siria. Este probabil ca generalul să aibă o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor, au declarat oficiali ai SUA.

19:13 11.4.2022

Cancelarul austriac a avut discuții „foarte directe, deschise și dure” cu Putin

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, relatează Reuters.

Într-o declarație, Nehammer – primul lider al UE care s-a întâlnit cu Putin de când a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, – a spus că nu a fost „o întâlnire amicală.”

Nehammer a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.

„Am menționat crimele de război grave din Bucea și alte locații și am subliniat că toți cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, a spus Nehammer într-un comunicat.

Presa rusă a scris că întâlnirea, care a avut loc la reședința oficială Novo-Ogariovo a lui Putin, chiar lângă Moscova, a avut loc cu ușile închise la cererea Austriei. Presa austriacă a scris că s-a încheiat după aproximativ 90 de minute.

Înainte de întâlnire, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că cei doi vor discuta „situația din jurul Ucrainei”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. Peskov a spus că nu poate exclude să fie purtate și discuții despre gaz, deoarece acest lucru este „foarte, foarte relevant pentru partea austriacă”, potrivit agenției de presă ruse Interfax.

Întâlnirea a avut loc în timp ce miniștrii de externe ai UE au discutat despre vizarea petrolului rusesc în următoarea rundă de sancțiuni, în timp ce Joe Biden a purtat discuții cu Narendra Modi, în care președintele SUA trebuia să-l preseze pe liderul Indiei să nu crească importurile de țiței rusesc.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a declarat luni că Nehammer îi va spune lui Putin că „izolează Rusia, că va pierde acest război din punct de vedere moral și că face tot ceea ce poate fi greșit”.

Schallenberg a adăugat că Nehammer a avut ca scop să pledeze pentru crearea unor coridoare umanitare pentru a atenua „iadul” provocat de campanie în Ucraina.

„Coridoarele ar urma să fie făcute pentru evacuarea civililor prinși în locuri precum orașul Mariupol și ca organizațiile umanitare internaționale să-și poată desfășura activitatea”, a spus el.

Nehammer și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina în legătură cu invazia rusă și a denunțat crimele de război făcute de armata rusă. Guvernul său s-a alăturat și celorlalte țări UE în expulzarea diplomaților ruși.

18:45 11.4.2022

21 de companii aeriene rusești pe lista companiilor aeriene nesigure

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului și către aeroporturile țărilor membre.

Decizia a fost explicată prin faptul că proprietarii și producătorii de aeronave nu sunt responsabili pentru starea tehnică a flotei lor.

Lista UE include toți marii transportatori aerieni ruși, inclusiv Aeroflot, Pobeda, S7, Rossiya, UTair și Ural Airlines.

Pe lângă transportatorii ruși, lista de interdicții a UE include companii aeriene din Irak, Iran, Coreea de Nord, Afganistan, Kârgâzstan, Sudan și alte câteva state.

După cum se precizează în mesajul Comisiei Europene, Moscova a permis companiilor aeriene rusești să folosească nave fără certificatele internaționale necesare. Comisarul UE pentru transport, Adina Vălean, a remarcat că acest lucru ar putea fi periculos pentru pasageri.

18:40 11.4.2022

Spania acordă protecție temporară pentru aproape 52.000 de ucraineni

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Statutul de protecție temporară a fost aprobat pentru fiecare cerere depusă de refugiații ucraineni, a declarat guvernul spaniol într-un comunicat, citat de CNN.

Numărul copiilor refugiați ucraineni care frecventează școlile spaniole aproape s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la un total actual de peste 13.000 de elevi, se arată în comunicat.

Centrele de primire ale guvernului spaniol operează acum în capitala Madrid și în orașele portuare mediteraneene Barcelona, Malaga și Alicante, se arată în comunicat.

Mulți refugiați ucraineni au mers la aceste centre de primire, dar cei mai mulți au găsit ajutor direct de la cei aproximativ 114.000 de ucraineni care trăiau deja în Spania înainte de începerea războiului, au declarat oficialii în ultimele săptămâni.

15:10 11.4.2022

Soldați ucraineni: Muniția se termină. Astăzi va fi „ultima bătălie” pentru Mariupol

Un bărbat din Mariupol merge singur pe o stradă afectată de război, 7 aprilie 2022.
Un bărbat din Mariupol merge singur pe o stradă afectată de război, 7 aprilie 2022.

Forțele ucrainene spun că se pregătesc pentru o „ultimă bătălie” pentru a controla orașul-port Mariupol, asediat în sudul Ucrainei, relatează AFP.

„Astăzi va fi, probabil, ultima bătălie, deoarece muniția se termină”, a transmis Brigada a 36-a din Forțele Armate Ucrainene, pe Facebook.

După ce a apărat portul timp de 47 de zile și a făcut „tot ce a fost posibil și imposibil” pentru a păstra controlul asupra orașului, pușcașii marini au declarat că au fost „împinși înapoi” și „încercuiți” de armata rusă.

„Este moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”, au completat soldații ucraineni.

Forțele ruse au declarat că luptele s-au concentrat recent în jurul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol și în port.

Pușcașii marini au declarat că acolo „inamicul ne-a împins treptat înapoi și ne-a înconjurat cu foc, iar acum încearcă să ne distrugă”.

Aproape jumătate dintre soldații brigăzii sunt răniți. „Cei ale căror membre nu sunt smulse se întorc la luptă”, se menționează în anunț.

„Infanteria a fost ucisă în totalitate, iar luptele de tragere sunt acum conduse de artileriști, artileriști antiaerieni, operatori radio, șoferi și bucătari. Chiar și orchestra”, mai spune Brigada 36.

Dimineață, președintele ucrainean a declarat că zeci de mii de oameni au fost uciși în Mariupol de la începutul invaziei ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG