Spania acordă protecție temporară pentru aproape 52.000 de ucraineni
Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.
Statutul de protecție temporară a fost aprobat pentru fiecare cerere depusă de refugiații ucraineni, a declarat guvernul spaniol într-un comunicat, citat de CNN.
Numărul copiilor refugiați ucraineni care frecventează școlile spaniole aproape s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la un total actual de peste 13.000 de elevi, se arată în comunicat.
Centrele de primire ale guvernului spaniol operează acum în capitala Madrid și în orașele portuare mediteraneene Barcelona, Malaga și Alicante, se arată în comunicat.
Mulți refugiați ucraineni au mers la aceste centre de primire, dar cei mai mulți au găsit ajutor direct de la cei aproximativ 114.000 de ucraineni care trăiau deja în Spania înainte de începerea războiului, au declarat oficialii în ultimele săptămâni.
21 de companii aeriene rusești pe lista companiilor aeriene nesigure
Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului și către aeroporturile țărilor membre.
Decizia a fost explicată prin faptul că proprietarii și producătorii de aeronave nu sunt responsabili pentru starea tehnică a flotei lor.
Lista UE include toți marii transportatori aerieni ruși, inclusiv Aeroflot, Pobeda, S7, Rossiya, UTair și Ural Airlines.
Pe lângă transportatorii ruși, lista de interdicții a UE include companii aeriene din Irak, Iran, Coreea de Nord, Afganistan, Kârgâzstan, Sudan și alte câteva state.
După cum se precizează în mesajul Comisiei Europene, Moscova a permis companiilor aeriene rusești să folosească nave fără certificatele internaționale necesare. Comisarul UE pentru transport, Adina Vălean, a remarcat că acest lucru ar putea fi periculos pentru pasageri.
Cancelarul austriac a avut discuții „foarte directe, deschise și dure” cu Putin
Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, relatează Reuters.
Într-o declarație, Nehammer – primul lider al UE care s-a întâlnit cu Putin de când a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, – a spus că nu a fost „o întâlnire amicală.”
Nehammer a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.
„Am menționat crimele de război grave din Bucea și alte locații și am subliniat că toți cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, a spus Nehammer într-un comunicat.
Presa rusă a scris că întâlnirea, care a avut loc la reședința oficială Novo-Ogariovo a lui Putin, chiar lângă Moscova, a avut loc cu ușile închise la cererea Austriei. Presa austriacă a scris că s-a încheiat după aproximativ 90 de minute.
Înainte de întâlnire, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că cei doi vor discuta „situația din jurul Ucrainei”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. Peskov a spus că nu poate exclude să fie purtate și discuții despre gaz, deoarece acest lucru este „foarte, foarte relevant pentru partea austriacă”, potrivit agenției de presă ruse Interfax.
Întâlnirea a avut loc în timp ce miniștrii de externe ai UE au discutat despre vizarea petrolului rusesc în următoarea rundă de sancțiuni, în timp ce Joe Biden a purtat discuții cu Narendra Modi, în care președintele SUA trebuia să-l preseze pe liderul Indiei să nu crească importurile de țiței rusesc.
Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a declarat luni că Nehammer îi va spune lui Putin că „izolează Rusia, că va pierde acest război din punct de vedere moral și că face tot ceea ce poate fi greșit”.
Schallenberg a adăugat că Nehammer a avut ca scop să pledeze pentru crearea unor coridoare umanitare pentru a atenua „iadul” provocat de campanie în Ucraina.
„Coridoarele ar urma să fie făcute pentru evacuarea civililor prinși în locuri precum orașul Mariupol și ca organizațiile umanitare internaționale să-și poată desfășura activitatea”, a spus el.
Nehammer și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina în legătură cu invazia rusă și a denunțat crimele de război făcute de armata rusă. Guvernul său s-a alăturat și celorlalte țări UE în expulzarea diplomaților ruși.
Oficiali occidentali: Rusia va încerca să dubleze sau chiar să tripleze forțele sale în Donbas
Oficialii occidentali au spus că se așteaptă ca Rusia să încerce să „dubleze sau poate chiar să tripleze” forțele sale în Donbas, pe măsură ce își va muta forțele de la Kiev și din alte părți în următoarele săptămâni, transmite The Guardian.
„Faptul că Rusia încearcă să facă acest lucru oferă indicii cu privire la impactul victimelor masive cu care se confruntă”, a declarat un oficial occidental pentru publicația britanică.
Se spune că forțele rusești încă folosesc tactici similare celor văzute în fazele incipiente ale războiului, conducând „în coloane pe drum”, care s-au dovedit vulnerabile la contraatacuri ucrainene.
Când sunt luate în ambuscadă, forțele ruse sunt adesea „incapabile să răspundă naturii acelui atac”, a adăugat oficialul, trăgând sălbatic și dovedindu-se incapabile să identifice de unde vin atacatorii.
Oficialii spun că acest lucru s-a datorat în mare măsură pregătirii limitate sau, în unele cazuri, inexistente pe care forțele ruse au avut-o pentru invazie.