Linkuri accesibilitate

Răzgândire. Ministrul Educației: Evaluarea Națională se dă la datele stabilite anul trecut VIDEO


Romania: Sorin Cîmpeanu
Romania: Sorin Cîmpeanu

După o săptămână în care aproape în fiecare zi a fost anunțată câte o variantă, Ministerul Educației a stabilit împreună cu elevii, părinții și sindicatele structura anului școlar și calendarul examenelor naționale, care va rămâne cel de până acum.

Evaluarea Națională se va da la datele stabilite anul trecut - între 22 și 25 iunie 2021. Probele scrise ale Bacalaureatului vor avea loc între 28 iunie- 1 iulie. Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a vor face cursuri online în luna aprilie. Clasele a VIII-a și a XII-a nu au modificări de structură a anului școlar.

Ministrul Educației a prezentat într-o conferință de presă cele 10 măsuri pe care le-a stabilit împreună cu elevii, profesorii și părinții :

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 - 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie - 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

2. Structura anului școlar nu va suferi nicio modificare pentru clasele finale, care termină vacanța pe 9 mai. Pentru celalalte clase vacanța de primăvară va fi de o lună, între 2 aprilie și 4 mai.

3. Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie - 11 mai pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie - 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I - a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie.

5. Având în vedere reducerea cu o săptămână a semestrului al doilea, se pot comprima acele activități de evaluare și încheierea situației școlare, astfel că nu va fi nevoie de recuperări. Ministerul Educației apreciază efortul cadrelor didactice de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare.

6. Într-un an școlar în care tezele semestriale nu se mai susțin, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activități de evaluare pentru încheierea situațiilor școlare în așa fel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei, dar fără pierderi esențiale de conținut.

7. Pentru filiera tehnologică anul școlar rămâne la fel. Se renunță la Școala Altfel.

8 Calendarul titularizării și definitivării rămâne neschimbat.

9. Evaluarea Națională pentru clasa a doua se reprogramează în 25-28 mai. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.

10. Programul național de acțiuni remediale va avea loc numai în localitățile unde rata de infectare e mai mică de 6/1.000 de locuitori.

Sunt convins că problema testării în școli va fi rezolvată foarte rapid, în sensul în care vor exista teste non-invazive. Această propunere a fost asumată de ministerul Educației. A plecat într-adevăr de la solicitarea bazată pe trendul de infectare. Ceea ce v-am comunicat a fost agreat de toți partenerii de dialog”, a spus ministrul Educației.

După anunțul ministrului Educației că vrea să modifice datele examenelor și să prelungească anul școlar cu două săptămâni, elevii și profesorii au argumentat că acest lucru ar aduce un stres în plus. Elevii au spus că vor aceleași date de examen pentru că schimbarea acestora nu va face decât să creeze confuzie.

Citiți și: Ziua și schimbarea | Ministrul Cîmpeanu: Examenele să rămână cum au fost planificate

Calendarul Evaluării Naționale 2021 este:

  • 7 – 11 iunie 2021 are loc înscrierea la examen
  • 22 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura română
  • 24 iunie 2021 – proba la Matematică
  • 25 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura maternă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14,00) – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 29 iunie 2021 (orele 16,00 – 19,00) – 30 iunie 2021 (orele 8,00 – 12,00) – depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – soluţionarea contestaţiilor
  • 4 iulie 2021 – afişarea rezultatelor finale

Calendarul Sesiunii iunie – iulie 2021 a Bacalaureatului:

  • 31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 4 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 14 – 16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 16 – 17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 18 – 23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 23 – 25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
  • 6 – 9 iulie – 2021 Rezolvarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG