Linkuri accesibilitate

Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.
Un copil merge în fața unei școli avariate în orașul Jîtomir, în nordul Ucrainei, 23 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Un general ucrainean se oferă prizonier la ruși în schimbul evacuării copiilor din Mariupol

SUA și partenerii săi europeni promit mai mult ajutor pentru Ucraina, în același timp cu impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul intră în a doua lună.

Prezent în Polonia, în mijlocul soldaților americani, președintele Joe Biden laudă curajul civililor ucraineni care l-au impresionat cum s-au așezat în fața tancurilor rusești, opunându-li-se cu mâinile goale. Sunt oameni „cu multă coloană vertebrală” și cu „mult curaj” a spus Biden.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut o conversație „francă” cu președintele chinez, Xi Jinping.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare arată cum sunt bombardați civilii din Harkov de forțele ruse în timp ce primesc ajutor umanitar.

Rusia spune că 1.351 de soldați ruși au murit de la începutul „operațiunii speciale” și 3.825 au fost răniți și anunță că va continua „operațiunile” până își va atinge „obiectivele” stabilite de Vladimir Putin. În schimb, spune că a ucis 14.000 de soldati ucraineni de la începutul războiului.

Slavutîci, orașul în care locuiesc angajații centralei de la Cernobîl, este bombardat de forțele ruse. Agenția Atomică a ONU cere Rusiei să înceteze bombardamentele.

Aliații occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei în cadrul unei serii de summit-uri fără precedent la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei.

Liderii țărilor NATO, ai G7 și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni după cele trei summit-uri organizate pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei.

În cele trei întâlniri fără precedent a fost discutat răspunsul la războiul lui Putin în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pletat pentru ajutor militar fără restricții.

Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, UE și G7.

Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului.

Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.

O altă decizie importantă adoptată joi: NATO va desfășura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

09:06 25.3.2022

Zelenski către Europa: Ați întârziat să opriți Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs joi seară la summitul Consiliului European de la Bruxelles.

El a subliniat distrugerile și daunele provocate de Rusia în țara sa și a mulțumit Europei pentru că s-a unit în sprijinul acordat Ucrainei.

Zelenski le-a spus liderilor europeni că au acționat prea târziu pentru a opri Rusia.

„Ați aplicat sancțiuni. Vă suntem recunoscători. Sunt pași puternici. Dar a fost puțin cam târziu... a existat o șansă”, a spus el, potrivit BBC.

Zelenski a adăugat că, dacă ar fi existat sancțiuni preventive, poate că Rusia nu ar fi mers la război.

Liderul ucrainean a făcut referire și la gazoductul Nord Stream 2, sugerând că, dacă ar fi fost blocat mai devreme, atunci „Rusia nu ar fi creat o criză a gazelor”.

Zelenski a implorat apoi națiunile vecine să aprobe cererea Ucrainei de a adera la UE: „Aici vă cer - nu întârziați”.

În ultimele săptămâni, Zelenski a ținut numeroase discursuri în parlamentele din întreaga lume și nu s-a temut să dojenească Occidentul pentru ceea ce el consideră că nu a reușit să ofere suficient sprijin.

23:31 25.3.2022

Armata ucraineană spune că generalul rus Iacov Rezanțev a fost ucis în luptele din Herson

Armata ucraineană spune că forțele sale l-au ucis pe generalul rus Iacov Rezanțev în timpul luptei de la Ciornobaiivka/ raionul Bilozerka, din regiunea Herson, din sudul Ucrainei.

Armata a spus că Rezanțev era comandantul Armatei 49 Combinate din Districtul Militar de Sud al Federației Ruse.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu.

Până acum, se crede că aproximativ șase generali ruși au fost uciși de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, precum și un comandant adjunct al flotei Mării Negre.

23:25 25.3.2022

Finlanda va întrerupe luni ultima legătură feroviară directă a Uniunii Europene cu Rusia

Finlanda va opri luni funcționarea ultimei legături feroviare a UE cu Rusia din cauza sancțiunilor, potrivit unui comunicat al VR Group care operează linia „Allegro” între Helsinki și Sankt Petersburg.

VR Group, care este compania de căi ferate deținută de guvernul Finlandei, a anunțat că va întrerupe „serviciul de tren Allegro până la o nouă notificare, începând cu 28 martie 2022”.

„Duminică, 27 martie, va fi operat doar trenul de dimineață de la Helsinki la Sankt Petersburg, iar trenul de după-amiază, AE786, va fi anulat. Ambele servicii din Sankt Petersburg, duminică, vor fi operate”, a adăugat acesta.

23:21 25.3.2022

ONU: „Din ce în ce mai multe informații” care dovedesc existența gropilor comune în Mariupol

Organizația Națiunilor Unite are „din ce în ce mai multe informații” despre existența gropilor comune în orașul ucrainean asediat Mariupol și a reușit să obțină „informații prin satelit” despre un astfel de mormânt, a declarat Matilda Bogner, șefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului. Misiune în Ucraina.

„Estimăm că una dintre acele gropi comune găzduiește aproximativ 200 de persoane”, a spus ea la o conferință de presă vineri.

Ea a adăugat o avertizare: nu este garantat că toate persoanele îngropate în morminte „sunt victime civile, pentru că atunci când documentăm victimele civile, nu includem ambele victime militare și nu includem persoanele care mor din alte motive în afară de ostilități directe.”

Bogner a făcut aceste precizări în timp ce a descris imaginea dură a unui oraș în care „rata obișnuită a mortalității a crescut” din cauza lipsei de utilități de bază, cum ar fi alimente, electricitate și apă.

„În oraș mor oameni care nu sunt doar victime civile”, a subliniat ea.

23:04 25.3.2022

Înalt oficial american al apărării: Rusia mută trupe în Ucraina din Georgia

Armata rusă mută în Ucraina trupe staționate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

SUA au văzut „mișcarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul american.

„Avem indicii că se bazează pe forțe din Georgia”, a spus oficialul.

Trupele au rămas în Georgia după ce Rusia a invadat țara în 2008. Georgia se află la granița de sud-vest a Rusiei.

Forțele ruse au 22 de nave în Marea Neagră, 15 dintre ele fiind „combatanți de suprafață” iar „majoritatea celorlalte sunt nave amfibie”, a mai spus oficialul.

Rușii ar putea folosi acele nave pentru a lovi Ucraina cu rachete, dar SUA nu le-au văzut încă făcând acest lucru, a declarat oficialul reporterilor vineri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG