Linkuri accesibilitate

R.Moldova: Instanța menține mandatul de arestare emis pe numele lui Plahotniuc


Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc

Curtea de Apel Chișinău a respins vineri recursul avocaților lui Vlad Plahotniuc, menținând decizia altei instanțe de emitere a mandatului de arestare pe numele fostului lider PD.

Astfel, procurorii vor avea lumină verde că trimită autorităților din Statele Unite documentele care-l vizează pe Plahotniuc, ca să poată fi extrădat.

Procurorii îl acuză pe omul de afaceri devenit politician de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unei organizații criminale.

Pentru aceste infracțiuni, legislația moldoveană prevede pana la 15 ani de închisoare.

Plahotniuc a dispărut din țară în urmă cu un an, după ce partidul său a pierdut puterea în favoarea unei noi coaliții politice, alcătuită din socialiști și Blocul ACUM.

Fostul lider fugar al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a contestat într-o instanță americană decizia secretarului de stat Mike Pompeo prin care a fost declarat, în luna ianuarie, neeligibil pentru obținerea de viză în Statele Unite.

Postul TV8 a publicat demersul depus de o avocată a lui Plahotniuc la tribunalul pentru districtul estic din New York.

În cererea tradusă de TV8 se spune că decizia lui Pompeo l-a lipsit pe Plahotniuc de un proces echitabil în privința unei cereri de azil în Statele Unite și, prin urmare, i-a fost pusă viața și libertatea în pericol.

În ianuarie 2020, secretarul de stat american a anunțat că i-a declarat pe Plahotniuc și membrii familiei sale drept neeligibili pentru obținere de viză în Statele Unite din cauza acțiunilor de corupție ale lui Plahotniuc, care „au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova.”

Într-un mesaj pe Twitter, secretarul de stat american Mike Pompeo a scris în ianuarie că „actele de corupție comise de Vladimir Plahotniuc au subminat domnia legii și au compromis în mod serios independența instiuțiilor democratice”.

„Statele Unite sunt alături de Moldova în lupta împotriva corupției”, a mai scris secretarul de stat Mike Pompeo.

RFE / RL a scris în martie că Plahotniuc se afla în Statele Unite la momentul anunțării interdicției de viză și fusese văzut de mai multe ori la Miami, ceea ce a ridicat numeroase semne de întrebare despre cum și când a intrat în țară, precum și despre circumstanțele în care a fost impusă interdicția de viză.​

În martie 2020, ambasada americană la Chișinău a confirmat că fostul oligarh moldovean se află în Statele Unite, spunând că împotriva acestuia au început procedurile administrative de deportare, care pot dura însă mult timp.

Autoritățile moldovene l-au dat în căutare pe Plahotniuc în 2019 și i-au deschis câteva dosare, acuzându-l între altele de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată, inclusiv de obținere de beneficii din devalizarea băncilor moldovene, în 2014.

Cel mai puternic om din Republica Moldova în perioada 2016-2019, Plahotniuc, fost șef al Partidului Democrat, a fugit în străinătate în iunie 2019, când partidul său a fost forțat să se retragă de la guvernare în urma unei acțiuni realizate de Rusia, Statele Unite și alți parteneri europeni.

Numele său este legat de ceea ce este cunoscut sub numele de „furtul miliardului”, un scandal care implică dispariția a peste 1 miliard de dolari - totalizând aproape o optime din PIB-ul Moldovei - din cele mai mari bănci ale țării între 2012 și 2014.

Scandalul a scufundat cel mai sărac stat din Europa în turbulențe și, în cele din urmă, a obligat guvernul să salveze cele trei bănci cu un împrumut de urgență de 870 milioane USD.

Un fost prim-ministru, Vlad Filat, a fost găsit vinovat de corupție legată de furt, dar a fost eliberat la începutul lui decembrie 2019.

Ilan Șor, șeful unui partid cu același nume, care reprezintă interesele populației rusofone, fost primar al orașului Orhei și despre care se crede că ar fi în Israel, a fost acuzat în 2016 și ulterior condamnat pentru spălare de bani și delapidare în legătură cu furtul.

Tot în 2016, fostul premier Vlad Filat a fost găsit vinovat de luarea de mită. El a fost eliberat la începutul lui decembrie 2019, după trei ani de închisoare.

Procurorii au spus că, prin Șor, Plahotniuc a retras 100 de milioane de dolari de la fosta bancă de stat Banca de Economii.

Ulterior, fondurile au fost acoperite din rezervele Băncii Naționale pentru a cumpăra compania de asigurare Asito, un hotel, o afacere de modă și un jet personal.

XS
SM
MD
LG