Linkuri accesibilitate

Închisoarea din Olenivka după atacul de vineri
Închisoarea din Olenivka după atacul de vineri

Războiul din Ucraina | Rusia și Ucraina anchetează separat atacul asupra închisorii din Olenivka. 40 de prizonieri ucraineni au fost uciși

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 156-a zi. Trupele ruse au bombardat puternic în estul și sudul Ucrainei.

19:31 29.7.2022

29 de militari ucraineni răniți au ajuns la Cracovia/Polonia

29 de militari ucraineni răniți, însoțiți de membri ai familiei, au sosit cu un tren medical special în orașul Cracovia, din sudul Poloniei.

Ei vor primi tratament sau vor urma programe de reabilitare în spitalele poloneze.

Potrivit agenției de știri de stat „Polish Radio”, cincisprezece militari răniți au fost duși la spitalele din Cracovia și zona înconjurătoare. Restul de 14 au fost duși în orașul Katowice din sud.

Potrivit oficialilor polonezi, soldații au răni tipice de luptă, inclusiv răni prin împușcătură și răni de la explozii cu bombe, mine și rachete. Ei au nevoie de tratament suplimentar, dar viața lor nu este în pericol, relatează Kiev Post.

„Le-am transmis soldaților că sunt bineveniți în Polonia și că îi așteptăm. Sunt foarte recunoscători pentru acest lucru”, a declarat Viacheslav Voinarovsky, consulul general al Ucrainei la Cracovia.

„Aici sunt soldați aflați în diferite condiții: de la cei care sunt în stare gravă, dar au fost deja examinați până la cei care [...] au nevoie de reabilitare. Soldații vor fi trimiși la diferite spitale din Malopolska”, a declarat guvernatorul Malopolska, Lukasz Kmita.

18:05 29.7.2022

Rusia și Ucraina demarează anchete penale cu privire la decesele provocate de atacul asupra închisorii din Olenivka

Rusia și Ucraina demarează separat anchete cu privire la decesele provocate de atacul asupra unei închisori rusești în care se aflau prizonieri ucraineni.

Procuratura generală ucraineană a deschis o anchetă preliminară asupra unui atac despre care se spune că ar fi ucis cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni, transmite Reuters.

„Statul ocupant a lovit teritoriul coloniei corecționale nr. 120” într-un atac în care 130 de persoane au fost, de asemenea, rănite, spune procuratura generală ucraineană.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că a efectuat atacul pe teritoriul deținut de separatiștii proruși.

O declarație a forțelor militare din autoproclamata Republică Populară Donețk spune pe Telegram că „comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal pe motivul unei infracțiuni în temeiul articolului 356 din Codul penal al Federației Ruse în legătură cu atacul naționaliștilor ucraineni asupra centrului de arest preventiv din satul Olenivka din RDP.”

În prezent, anchetatorii investighează locul. Comisia de anchetă rusă va lua măsuri pentru stabilirea tuturor împrejurărilor incidentului și a naționaliștilor ucraineni implicați în această crimă.

18:02 29.7.2022

Punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 nu este o opțiune

Ministrul german al Economiei declarat vineri că punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 nu este o opțiune, deoarece cartea ar fi doar în mâinile președintelui rus Vladimir Putin, care ar juca după propria dorință.

„De aceea, din punctul meu de vedere, ar fi greșit și nu este o opțiune”, a spus Robert Habeck într-o conversație cu reprezentanții unei companii de sticlă din statul Turingia, relatează Reuters.

Conducta Nord Stream 2 a fost proiectată pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct către Germania, dar guvernul german a decis cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina că nu va intra în funcțiune, deoarece relațiile diplomatice cu Moscova s-au rupt.

17:59 29.7.2022

Ucraina este pregătită pentru reluarea exporturilor de cereale, dar așteaptă aprobarea ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa este pregătită să înceapă transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră și că așteaptă doar semnalul Națiunilor Unite și al Turciei pentru a începe transporturile.

Biroul președintelui ucrainean a anunțat că Zelenski a vizitat portul Ciornormorsk de la Marea Neagră, blocat până acum de Rusia, pentru a vedea stadiul pregătirilor pentru transportul cerealelor, conform acordului intermediat de ONU și semnat în Turcia săptămâna trecută.

„Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele către partenerii noștri - ONU și Turcia, iar armata noastră garantează situația de securitate”, a spus el, citat de Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG