Linkuri accesibilitate

România cumpără din SUA rachete de ultimă generație pentru avioanele F-16, într-un contract de 70 de milioane de dolari


Avion F-16 de la Baza Aeriană Fetești. Aprilie 2024.
Avion F-16 de la Baza Aeriană Fetești. Aprilie 2024.

Administrația SUA a aprobat vânzarea de rachete de ultimă generație pentru înzestrarea avioanelor de vânătoare multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române. Rachetele AIM-9X Sidewinder Block II cumpărate de Armata Română sunt de ultimă generație.

„Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilităţi aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. (...) Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare şi pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forţelor Aeriene Române”, a anunţat Ambasada SUA la Bucureşti.

Costul unei rachete AIM-9X este estimat la circa 450.000 de dolari.

„Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA", a declarat ministrul Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Michael Dickerson, spune că acest contract e un nou exemplu al legăturilor puternice dintre România şi Statele Unite în domeniul securității și apărării.

„Această achiziţie nu este doar o tranzacţie. Este o dovadă a angajamentului nostru comun faţă de securitate şi pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranţa cerului românesc", a spus oficialul Ambasadei SUA.

Programul de înzestrare include şi pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, programe de instruire a personalului, asistenţă tehnică, documentaţie tehnică şi servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forţele Aeriene Române.

„Statele Unite rămân angajate în mod esenţial în consolidarea posturii de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni în zona Mării Negre. Armata României va continua să acţioneze pentru consolidarea dimensiunii de apărare şi securitate a parteneriatului strategic comun", a mai arătat Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 și urmează să primească alte aproape 30 de avioane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG