Linkuri accesibilitate

Lupte cu rachete în Gaza. Israel a eliminat un comandant Hamas, Netanyahu cere „lovituri masive”


Mașina în care se afla un comandant al Hamas a fost lovită de o rachetă din Israel.
Mașina în care se afla un comandant al Hamas a fost lovită de o rachetă din Israel.

Armata israeliană a eliminat un comandant Hamas din Fâșia Gaza, folosind pentru prima oară în ultimii 5 ani un atac cu rachetă țintit. Israelul a ripostat dur, după ce militanți palestinieni din Gaza au lansat peste 400 de rachete. Premierul Netanyahu a cerut armatei să continue „loviturile masive”.

În a treia zi de lupte la granița dintre Israel și Fâșia Gaza, armata israeliană a anunțat că l-a ucis pe un comandant Hamas, Hamed Ahmed Abed Khudri, care ar fi fost responsabil pentru transferuri de bani din Iran, pentru facțiunile armate din Gaza. Martori palestinieni spun că acesta a fost eliminat printr-un atac cu rachetă asupra mașinii în care acesta se afla. Armata israeliană a confirmat că a fost vorba despre un atac țintit cu rachetă, în timp ce palestinienii spun că este prima oară când Israelul recurge la un astfel de atac țintit, după războiul din 2014, relatează Reuters.

Luptele au început vineri, în ciocniri ale palestinienilor cu forţele israeliene la frontieră, în contextul protestelor antiisraeliene săptămânale din estul Fâşiei Gaza, conform Agerpres.

De vineri până duminică, cel puțin 12 palestinieni au fost uciși în conflict, conform autorităților palestiniene. Printre ei se numără și un bebeluș de 14 luni și o femeie, mătușa acestuia, despre care ministerul Sănătății palestinian susține că au fost uciși de o rachetă din Israel, care țintea o clădire militară de lângă locuința femeii. Armata israeliană a negat acuzațiile, spunând că informațiile sale arată că cele două victime au fost provocate de o rachetă palestiniană care și-a greșit ținta.

De partea cealaltă, armata israeliană susține că un lunetist al Jihadului Islamic, din Gaza, a tras vineri asupra soldaților israelieni, rănind doi dintre ei, iar duminică o rachetă din Gaza a lovit o casă în Ashkelon, omorând un bărbat de 58 de ani, conform Reuters. Aceasta ar fi prima victimă civilă israeliană ucisă într-un atac cu rachetă, de la războiul din 2014 încoace.

Sâmbătă, militanții din Gaza au lansat tiruri cu peste 430 de rachete asupra Israelului, conform armatei israeliene. Israelul a ripostat la fel de dur, lovind peste 200 de ținte în Fâșia Gaza, printre care și cartierul general al Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică armatei să continue „loviturile masive” împotriva unor obiective aparţinând grupărilor Hamas şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza, în răspuns la tirurile de rachetă lansate de pe teritoriul palestinian, informează AFP, citat de Agerpres.

„Am dat instrucţiuni armatei să continue loviturile masive împotriva elementelor teroriste din Fâşia Gaza şi am ordonat întărirea dispozitivelor de tancuri, artilerie şi trupe desfăşurate în jurul Fâşiei Gaza”, a declarat Netanyahu în consiliul de miniştri, potrivit serviciului său de presă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG