Linkuri accesibilitate

Raed Arafat despre elevii care vor refuza masca: va conta ce au auzit acasă


Secretarul de stat Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre pericolul ca elevii să nu poarte masca la cursuri. El spune că va prevala ce „au auzit copii în casă, în ultimele șase luni de la părinți”. Oficialul spune că tocmai din acest motiv este nevoie de reguli clare, care să fie respectate.

„La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse. Trebuie impuse cu fermitate și să i se spună elevului. „Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol. Când porți mască intri în clasă, pentru că îți pui colegii în pericol.” Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui. Dacă elevul a fost expus o perioadă negației și a auzit că totul e o glumă, masca e glumă și nu trebuie să o porți, poate că la început va fi mai greu la școală, dar aici trebuie impuse niște reguli clare. Copiii trebuie să simtă că la școală trebuie respectate regulile. Din prima oră în care se intră în școală trebuie prelucrate toate regulile cu copiii într-un mod foarte deschis, clar, explicat. Și explicat și consecințele nerespectării. Adică ieși din lasă dacă nu repecți regulile, o să anunțăm părinții dacă nu respecți. „Pui în pericol ceilalți copii și familiile lor”. Trebuie explicat deschis”, a spus Raed Arafat într-un interviu acordat miercuri seară postului de televiziune Digi 24.

Arafat a pledat pentru o predare atractivă a acestor reguli, pentru a nu-i speria pe cei mici.

„Din prima zi a școlii, la orice copil care intră acolo îi trebuie explicate regulile. Și poate mai ales pentru copiii mici trebuie să le fie explicat într-un mod care să fie atractiv, nu un mod care să-i sperie. Cu certitudine profesorii știu cum să facă acest lucru. Este important de cum educi copiii de la prima oră.”

El a pledat pentru o bună conștientizare a acestor reguli din primele momente.

„Poate o mică parte nu vor respecta regulile de la început, dar dacă intră în școală și nu simte prezența regulilor respective și se încearcă să li se explie cândva în cursul zilei, deja se pierde încet încet controlul și posibilitatea de a-i face pe copii să respecte aceste reguli. În prima oră trebuie să li se explice la copii care sunt regulile. Cum se intră, pe unde se circulă, cum vor fi pauzele, cum se va sta la clasă, când se poartă mască, când nu se poartă.”

XS
SM
MD
LG