Linkuri accesibilitate

Raed Arafat: Este posibil în orice moment să se ia măsuri mai drastice


România - Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a avertizat vineri seară că România ar putea recurge la măsuri restrictive mai drastice dacă evoluția epidemiologică în România va deveni una dramatică. Arafat confirmă astfel predicțiile din raportul ECDC dat publicității în urmă cu o zi.

„Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never, niciodată să nu spui niciodată. Nu ştim cum va evolua şi este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice. Dar intenţia este să se ia măsuri pe localităţi, pe zone”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3, preluat de News.ro, întrebat dacă s-ar putea ajunge din nou la restricții severe în condițiile creșterii, în continuare, a numărului de cazuri noi de îmbolnăviri de Covid-19.

El a făcut un apel la autoritățile locale, pentru o mai bună colaborare în combaterea pandemiei și nu pentru contestarea în instanță a deciziilor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aşa cum s-a mai întâmplat.

„Ne aşteptăm la o colaborare cu autorităţile locale mult mai apropiată şi mult mai corectă şi cu toţi care reprezintă autorităţile locale, astfel încât să limităm răspândirea, ca să nu ajungem să restricţionăm mai târziu zone mult mai mari”, a spus Raed Arafat, care este și șef al DSU.

Arafat spune că aproape jumătate din capacitatea secțiilor de terapie intenstivă este în acest moment ocupată cu bolnavii de SARS-CoV-2, ceea ce afectează tratamentul alocat altor patologii, iar în unele localități locurile de la ATI sunt deja insuficiente, dovadă transferul unui bolnav făcut chiar vineri, cu elicopterul, de la Alexandra la Medgidia.

Arafat a spus că va apela în continuare la angajaţii din alte ministere, inclusiv MApN, pentru gestionarea crizei sanitare.

Şapte state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, înregistrează o evoluție a epidemiei de Covid-19 care provoacă îngrijorare prin numărul crescut de cazuri noi și de spitalizări, cu riscul creșterii ratei mortalității, pe fondul epuizării personalului medical, a anunțat joi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC).

Cele șapte țări sunt: Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria, arată raportul de evaluare a riscurilor întocmit de ECDC, agenţie însărcinată cu monitorizarea epidemiilor.

Ce spune și ce propune raportul și vizează direct România:

  • sistemul medical este sub presiune, în epuizare, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor la ATI;
  • îmbunătățirile făcute în gestionarea cazurilor de Covid-19 s-au dovedit insuficiente și ineficiente pentru a evita moartea pacienților vulnerabili;
  • implementarea unor reguli mai stricte, care să diminueze impactul ridicat al bolii până la moderat;
  • chiar și cu punerea în aplicare strictă a regulilor, riscul general al Covid-19 rămâne la fel de mare pentru populație în general și foarte mare pentru indivizii vulnerabili.

„În aceste țări se observă deja rate crescute sau ridicate ale deceselor (începând cu 13 septembrie, în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Malta, România și Spania) sau vor fi vizibile în curând.

În unele regiuni ale acestor țări sistemul medical este deja sub presiune, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor de spital și de la ATI, cu un nivel de oboseală ridicat în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

Îmbunătățirile care au fost făcute în gestionarea cazurilor, tratamentul de susținere și îngrijirea (bolnavilor de Covid-19 - n.r.) nu sunt încă suficiente pentru a evita boala severă și moartea într-o proporție mare a pacienților vulnerabili.

Implementarea unor reguli mai stricte, care s-au dovedit eficiente în controlul epidemiei în toate statele UE/SEE și în Marea Britanie, în primăvara anului 2020, pare a fi singura strategie care să asigure un impact moderat (spre deosebire de cel ridicat) al bolii asupra indivizilor și asupra asigurării asistenței medicale.

Prin urmare, în aceste țări, chiar și cu punerea în aplicare strictă a regulilor, riscul general al Covid-19 rămâne la fel de mare pentru populație și foarte mare pentru indivizii vulnerabili, se spune la pagina 10 a raportului de 27 de pagini.

La raportul anterior al ECDC, România a fost nominalizată ca având cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori.

Următoarele două clasate, Bulgaria și Spania se aflau la o distanță apreciabilă, cu 1,6 decese la 100.000 de locuitori, adică la jumătate față de numărul deceselor din România, iar Spania la o treime, cu 1.0 decese la suta de mii de locuitori.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG