Linkuri accesibilitate

Rafila: 27 septembrie, o dată bună pentru locale doar dacă scade numărul de infectări


Romania - Alexandru Rafila, President of the Romanian Society of Microbiology

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la OMS, crede că alegerile locale pot fi organizate pe 27 septembrie doar dacă scade numărul de infectări cu noul coronavirus.

„Dacă situația va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranță se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme (...). Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila vineri seară la Digi 24.

Rafila spune că în actuala conjunctură, a creșterii cazurilor la 1000 și chiar mai mult pe zi nu este recomandată organizarea de alegeri pe 27 septembrie.

„Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu. Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci, depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult de trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a explicat profesorul Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie este mai degrabă sceptic în ceea ce privește o schimbare semnificativă a actualei tendințe care să fie generată de alți factori decât comportamentul oamenilor.

„Mie mi-e foarte greu să cred că, dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două - trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi că alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie - n.r.). Așteptăm acel punct de inflexiune. Cred că este un moment greu”, a spus profesorul Rafila.

Pe de altă parte, Rafila spune că alegerile sunt un mecanism democratic care nu ar trebui să fie amânat sine die pe motiv că avem pandemie. „Trebuie să găsim o soluție, încât să putem să facem aceste alegeri.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG