Linkuri accesibilitate

Percheziție a poliției din Belarus la agenția independentă de știri BelaPAN


Belarus - Forțele de securitate au percheziționat biroul agenției independente de știri BelaPAN, după ce un fost angajat al agenției a fost arestat în urmă cu o zi pentru că a participat la protestele împotriva lui Lukașenko
Belarus - Forțele de securitate au percheziționat biroul agenției independente de știri BelaPAN, după ce un fost angajat al agenției a fost arestat în urmă cu o zi pentru că a participat la protestele împotriva lui Lukașenko

Agenția de știri independentă BelaPAN spune că poliția din Minsk a căutat în birourile sale, fără a permite avocatului companiei să fie prezent.

Unul dintre jurnaliștii agenției, Tatsiana Bublikava, a declarat în două declarații video plasate pe Facebook pe 14 ianuarie că ofițerii au declarat că percheziția a fost făcută din cauza unei anchete lansate împotriva unui fost angajat al BelaPAN, Andrei Alexandru, care a fost arestat în urmă cu o zi pentru că a participat la protestele la care se cere demisia autocratului Alexandr Lukașenko, care conduce țara fără întrerupere din 1994.

Bublikava a spus că a văzut câțiva bărbați înarmați în uniformă neagră că intră în birourile BelaPAN, după care a avut nevoie de asistență medicală pentru că i-a crescut brusc tensiunea arterială.

Unul dintre cei care au făcut percheziția au însoțit-o la spital ca să o împiedice să-și folosească telefonul mobil.

Chiar și așa, Bublikava a spus că a reușit să înregistreze prima declarație video și a plasat-o pe Facebook după ce a mers la o toaletă a spitalului.

Potrivit jurnalistei, ofițerii au făcut tot posibilul ca să se asigure că ea nu va disemina informațiile despre raidul lor.

Bublikava a spus că colegii ei, Alexandr Zaițau, Zaharia Șarbacu, Dmitri Navazilau și alți doi angajați ai agenției au rămas în birouri după ce ea a fost luată de ambulanță.

Avocatul Sarhei Zikrațki, care reprezintă interesele jurnaliștilor BelaPAN, a declarat pentru RFE / RL că ofițerii nu i-au permis să asiste la percheziție.

Belarusul este cuprins de o criză politică începând cu 9 august, când oficialii l-au declarat pe Alexandr Lukașneko câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Opoziția a acuzat fraudarea alegerilor iar oamenii ies în stradă continuu pentru a protesta și a cere reluarea alegerilor.

Toți liderii Opoziției au fost ori arestați, ori deportați cu forța.

Victoria lui Lukașenko nu a fost recunoscută de națiunile occidentale.

Pe fondul protestelor de stradă și al tulburărilor politice, autoritățile din Belarus au reținut reporteri și fotografi, inclusiv jurnaliști de la RFE / RL, condamnându-i uneori până la 15 zile de închisoare.

Pe 14 ianuarie, jurnaliștii belaruși au emis un videoclip pe YouTube prin care cereau guvernului să nu-i mai intimideze pe jurnaliști și să elibereze reporterii aflați în închisoare.

XS
SM
MD
LG