Linkuri accesibilitate

Raluca Prună, fost ministru de Justiție: Trebuie să urmeze o reformă profundă a statului, doar că ea nu aduce voturi


Raluca Prună, fost ministru al Justiție
Raluca Prună, fost ministru al Justiție

Raluca Prună, fost ministru al justiției în cabinetul Dacian Cioloș, susține că trebuie purtată urgent o discuție despre infrastractura SRI, care nu e a SRI, căci nu a venit cu ea de acasă, ci a statului, și cum poate ea fi folosită în cazuri de criminalitate.

DOS-ul, spune Raluca Prună în interviul pentru Europa Liberă, este depășit.

Fostul ministru este de părere că procurorul care a refuzat să intre în casa lui Gheorghe Dincă era ținut de lege, dar că, în schimb, polițistul putea intra fără nicio problemă și fără acordul procurorului. În același timp, DIICOT Craiova, care ”a dormit pe informația de aur”, cea din dosarul Luizei, are ”o culpă foarte gravă”.

Raluca Prună susține că după cazul Caracal ar trebui să urmeze o mapare a tuturor cauzelor care l-au făcut posibil, după care o reformă profundă a statului, care, din păcate, ”nu aduce voturi”.

Europa Liberă: S-a întors pe toate fețele cazul procurorului care a stat în fața porții casei lui dincă și nu a intervenit decât dimineața, procuror care a și fost suspendat. Care e opinia dumneavoastră, este vinovat procurorul?

Raluca Prună: În ciuda a ceea ce se spune în spațiul public, eu sunt de părere că procurorul nu putea face o percheziție după ora 22.00 în acea casă pentru că nu exista niciun indiciu că acolo era în desfășurare o infracțiune, deci că era o infrațiune flagrantă. Trebuie precizat că orice fel de cetățean dacă se afla în fața acelei case și auzea țipete și înțelegea că e pusă în pericol viața unei persoane, putea intra în calitate de cetătean, inclusiv procurorul, dar nu în calitate oficială de procuror. Singurul care putea intra în calitate oficială, era politistul care are artiolul 27 din Constituție, o excepție la inviolabilitatea domiciliului, care îi permite să intre. A fost o greșită cunoaștere a legii și o neglijență în serviciu în cazul polițistului, nu al procurorului. Cazul de urgență s-a dovedit post-factum, iar eu rămân la opinia că în executarea mandatului de percheziție procurorul nu putea intra în locuință, în schimb politistul putea să intervină. Procurorul nu avea nici măcar calitatea de a interzice politiei să intre în locuință. Iar dacă, să zicem că a făcut asta, iar politistul l-a ascultat, atunci politistul trebuie să plece acasă pentru habar nu are care este legea, și că putea intra acolo nu în executarea madatului de percheziție ci în temeiul articolului din Constituție, în care o viață e pusă în pericol.

Europa Liberă: Dar procurorul DIICOT care a instrumentat cazul Luizei și avea mașina lui Dincă în dosar, despre acesta ce spuneți?

Raluca Prună: DIICOT a dormit pe informația de aur, cea referitoare la Renault-ul gri care îi aparținea lui Dincă. Îmi imaginez că în zona aceea nu sunt milioane de Renault-uri gri și că se puteau face cercetări, putea să se ducă la Poliție să vadă ce Renault gri sunt înmatriculate acolo, de exemplu. Se putea ajunge de atunci repede la Dincă. Există o culpă foarte gravă a DIICOT Craiova. Există o circumstanță atenuantă: deși au dormit trei luni pe informația de aur, se pare că i-a trecut totuși prin cap cuiva de acolo să o trimită în cazul de la Caracal, cel al Alexandrei.

Europa Liberă: Cum s-a ajuns ca două instituții de forță ale statului să dea rateuri de calibrul acesta și să nu o poată salva pe Alexandra deși existau premisele? Care sunt cauzele?

Raluca Prună: Avem o cauză de proastă aplicare a legii, cum e deficitara funcționare a sistemului 112, avem o altă cauză legată de proasta legislație și, desigur, de calitatea oamenilor. Știți că am avut o decizie a CCR care a cerut să nu se mai poată folosi infrastuctura SRI în diverse cauze penale, inclusiv criminalitate. Infrastructura nu este însă a SRI, că nu a venit de acasă cu ea, este infrastructura statului român. Suntem acum în situația în care au trecut trei ani de la decizia CCR, s-a adoptat atunci o OUG, pe care am promovat-o și asumat-o, nu am nici acum niciun fel de părere de rău, pentru că măcar pe infracțiuni de siguranță națională, de terorism, se poate folosi acea infrastructură, deci suntem mai bine apărați. Dar au trecut 3 ani și ordonanța e în tot în parlament, nu a fost niciodată discutată pentru a vedea cum putem folosi infrastructura SRI fără a folosi angajații SRI, inclusiv în situații de infracționalitate periculoasă, cum este cazul de la Caracal. Nu sunt deloc sigură că Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) poate suplini infrastructura SRI. Dar asta ar trebui să ne spună comisiile de apărare din parlament, dacă tehnica DOS este comparabilă, eu zic că nu. DOS-ul cred că este depășit, și ca număr de oameni, și ca tehnică. Dar trebuie făcută o analiză și asta cât mai repede. Sigur, am asistat la toată matra cu statul paralel, securitatea, foarte bine, dar să facem acum un puzzle și să vedem care sunt piesele lipsă. Trebuie să vedem ce nu e bine în legislația penală, ce alte acte normative nu se aplică. Vreau să spun că toate lucrurile astea trebuie mapate. Trebuie măsuri radicale. Demisiile din zilele acestea nu mă încălzesc cu nimic.

Europa Liberă: Până la urmă, ce ar trebui să urmeze dincolo de demisii, de soluții legislative și alte lucruri din zona asta?

Raluca Prună: Ar trebui să urmeze o reformă profundă a statului, dar care nu poate începe fără o cartografiere a tuturor cauzelor, după care trebuie lucrat cu experți- constituționaliști, în drept comparat, penaliști și trebuie făcute niște proiecte, care nu pot fi puse pe masa acestui parlament cu actuala majoritate, din motive lesne de înțeles, este un parlament eșuat.

Europa Liberă: Dincolo de legislație și de proceduri sunt oamenii, iar în cazul Caracal aceștia s-au dovedit veriga slabă. Aici ce trebuie făcut?

Raluca Prună: În toate ministerele trebuie făcute audituri și angajați oameni exclusiv pe bază de competență, trebuie taxată lipsa de performanță și recompenstă performanța. Trebuie să se înceteze cu nepotismele, pilele și politizarea. Poliția de la Caracal, de exemplu, depinde de jupânul politic din Olt, d-aia polițistul care e singur 24 de ore din 24 la 112, nu deschide gura să se plângă decât acum, ca să se apere în această tragedie. Păi, trebuia să spună dinainte. Dar oamenii nu au curaj, pentru că fiind angajați pe nepotisme și fără a avea calificările necesare se gândesc că zboară din funcție. Deci, o reformă profundă a statului în acest sens trebuie să meargă. Doar că ea nu aduce voturi. Dar cineva trebuie să și-o asume.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG