Linkuri accesibilitate

Raluca Turcan: Pensiile vor fi recalculate după o formulă negociată în coaliția de guvernare


Ministrul Muncii, Raluca Turcan, va da un ordin prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, va da un ordin prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că joi va da un ordin de ministru prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie.

Raluca Turcan a spus că prin acest ordin va declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie 2019, adică „un ordin de ministru prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestora”.

În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor”, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Procesul de evaluare a dosarelor de pensie va avea loc pentru aproximativ 5 milioane de pensionari, iar pentru acest proces ar fi nevoie de încă 500 - 1.000 de oameni care să facă recalcularea pensiilor, potrivit ministrului.

Ministrul Muncii a declarat că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Turcan a spus că nu vor exista scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

Pensiile vor fi recalculate după o formulă negociată cu toate partidele

Indicatorii după care vor fi recalculate pensiile vor fi anunțați joi într-o conferință de presă, susținută de Raluca Turcan la ora 12.00.

Pensiile vor fi recalculate pe o formulă care va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, nu voi putea s-o fac publică. De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el", a explicat Raluca Turcan.

Ea a adăugat că în momentul în care va fi finalizată legea, aceasta va include şi un mecanism predictibil de calcul al pensiilor.

Referitor la pensiile speciale, ministrul Muncii a afirmat că există şase categorii, iar cele mai mari sunt pentru magistraţi.

De ce nu s-a reuşit până acum? O dată pentru că nu sunt foarte mulţi beneficiari. Sunt 9.500 de beneficiari cu pensii speciale, dar care şi-au obţinut aceste pensii speciale prin diferite tipuri de lobby în Parlament, astfel încât, după ce în anul 2010 aveam o lege bazată pe contributivitate, în decursul timpului au tot apărut legi speciale pentru diferite categorii, ceea ce înseamnă că s-a politizat foarte tare acest subiect", a răspuns ministrul.

Alocațiile copiilor, mărite de la 1 februarie

Raluca Turcan a mai spus că, de la 1 februarie, alocaţiile copiilor vor fi majorate cu 20 %.

Alocaţiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20 la sută. Pentru calendarul de majorare a alocaţiilor avem o lege în Parlament şi vom vedea în Parlament dacă se menţine şi a doua tranşă de 20 la sută", a declarat Turcan.

XS
SM
MD
LG