Linkuri accesibilitate

Ramona Mănescu, ministru USL, europarlamentar anti-MCV și prietena Vioricăi Dăncilă


Milionară în euro din speculații controversate, promotor al construirii de infrastructură prin parteneriat public-privat cu China, Ramona Mănescu a criticat constant recomandările UE privind statul de drept
Milionară în euro din speculații controversate, promotor al construirii de infrastructură prin parteneriat public-privat cu China, Ramona Mănescu a criticat constant recomandările UE privind statul de drept

Ramona Nicole Mănescu ar putea deveni ministru de Externe la 47 de ani după o carieră pe care a traversat-o aproape anonim, cu strălucire pentru câteva luni, ca deținătoare a portofoliului de la Transporturi, dar și cu o avere controversată, sursă de investigații pentru jurnaliștii care au descoperit că a ajuns milionară în euro din speculații cu drepturi litigioase de proprietate.

Ramona Mănescu a fost membră a PNL până în 2017, când a demisionat și a trecut la ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, care nu i-a găsit loc pe listele de europarlamentari la alegerile din 26 mai. Așa, ALDE i-a încheiat Ramonei Mănescu o carieră de europarlamentar de 12 ani, timp în care candidata la funcția de ministru de Externe a adunat o avere fabuloasă în perioada în care mentorii săi politici au fost la guvernare.

Când guvernarea îți schimbă viața

Ramona Mănescu este absolventă de drept și a avut o perioadă cabinet de avocat, însă cea mai mare parte a activității sale este de politician. A urcat pas cu pas ierarhiile de partid, de la membră a Tineretului Liberal la expert parlamentar, din 1990 până în 2004. Anul 2005, când Alianța DA, formată din PNL și PD, s-a instalat la guvernare, i-a schimbat viața. De la expert parlamentar, Ramona Mănescu a ajuns vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Tineret, prima sa funcție publică. Tot în 2005 s-a deschis și apetitul Ramonei Mănescu pentru masterate în domeniul securității. În doi ani a făcut trei mastere, la Academia SRI, la Universitatea de Apărare și la SNSPA. După doi ani de leadership în domeniul tineretului, a ajuns pe listele de europarlamentari, în 2007, până în luna mai a acestui an.

În 12 ani petrecuți la Bruxelles a devenit bună prietenă cu Viorica Dăncilă, după cum declara, în urmă cu doi ani, la Parlamentul European, în cadrul unui forum dedicat prieteniei cu țări arabe, pe care l-au organizat împreună.

Ramona Mănescu și-a păstrat relația de prietenie cu Viorica Dăncilă și interesul pentru țările din Golf și după ce Palatul Victoria a întrerupt cariera de europarlamentar a lui Dăncilă. Anul trecut, în toamnă, Ramona Mănescu a însoțit-o pe șefa Guvernului într-o vizită în Oman și Qatar, făcând parte din delegația oficială. În imaginile de mai jos, publicate de Guvern, Ramona Mănescu apare în câteva momente, la 0.28 (deux pieces negru, bluză roșie)

Este căsătorită cu un politician despre care fostul lider al PNL, Crin Antonescu, declara că îi este cel mai bun prieten de mai bine de 20 de ani, iar anunțul datează din 2012. Rareș Mănescu a fost deputat în timpul Alianței DA, între 2004-2008, apoi primar USL la sectorul VI și membru al așa-numitului grup Monaco, format din politicieni și oameni de afaceri, cu averi colosale și surse neclare ale acestora.

Ce îi scoate din anonimat pe soții Mănescu este seria de dezvăluiri a Rise Project despre impresionanta lor avere, construită în câțiva ani cumpărând drepturi litigioase de la oameni care și-au pierdut speranța că vor mai fi despăgubiți de stat pentru terenurile confiscate de comuniști și care au fost vândute de familia Mănescu ulterior pe milioane de euro. 14,4 ha de teren în București, în care s-au investit 300.000 euro și s-au câștigat 4,5 milioane euro.

Tot cei de la Rise Project au publicat în luna mai, înainte de alegerile europarlamentare, despre o casă într-o suburbie de lux a Bruxelles-ului și o mașină de 125.000 de euro, deținute de Ramona Mănescu, dar nedeclarate oficial. Dezvăluirea jurnaliștilor de la Rise Project vorbește și despre firme de consultanță pe fonduri europene nedeclarate de candidata ALDE la funcția de ministru de externe.

Ministru pentru câteva luni în Guvernul Ponta, în timpul accidentului din Apuseni

  • Dacă va fi acceptată ca ministru de Externe de către președintele Iohannis, Ramona Mănescu nu va fi pentru prima dată membră a Guvernului. În vara lui 2013, când ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat în primă instanță în dosarul Transformatorul, Ramona Mănescu i-a luat locul în Guvernul Ponta. A stat câteva luni, până în 2014, când PNL s-a retras de la guvernare, odată cu ruperea alianței USL, pe care liberalii lui Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu o formaseră cu PSD-ul condus de Victor Ponta.
  • În scurtul interval petrecut în fruntea Transporturilor, Ramona Mănescu a prins scandalul legat de responsabilitatea ministerului său în accidentul din Apuseni, când și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și tânăra studentă la medicină Aura Ion. Este vorba despre tragedia pe parcursul căreia autoritățile nu au găsiți supraviețuitorii accidentului. La vremea aceea, ministrul de Interne, tot un liberal, Radu Stroe, a demisionat pentru eșecul de a salva echipa plecată la Oradea pentru un transplant și prăbușită pe munte, în timp de iarnă. Ramona Mănescu a rămas cunoscută cu răspunsul la solicitarea opoziției de a fi demisă - „Ce ați vrea să-mi reproșez?”
  • Ca ministru al Transporturilor, a pledat pentru construirea de poduri și autostrăzi cu finanțare și proiecte din Republica Populară Chineză. În toamna lui 2013, afirma că UE nu are suficiente fonduri pentru finanțarea drumurilor în România, în vreme ce China „poate ajuta” infrastructura autohtonă. Despre proiectele de infrastructură, care urmau să fie construite de China comunistă, din mandatul lui Mănescu, în parteneriat public-privat, mai multe informații aici.
  • nu știa, ca ministru, cât costă biletul de metrou
  • în mandatul său s-a constatat eșecul privatizării CFR Marfă cu compania controversatului om de afaceri Gruia Stoica, arestat, câteva luni mai târziu, pentru nereguli într-o licitație pentru transportul cărbunilor de la minele din Oltenia.

Critic al MCV-ului și al instituțiilor europene în privința luptei anticorupție

În 12 ani la Bruxelles, alegerea ALDE și a PSD pentru a conduce diplomația românească, Ramona Mănescu, a fost un critic neostoit al mecanismului de cooperare și verificare.

Atitudinea, pe acest subiect, a fost constantă. La câteva zile după Rezoluția din toamna anului trecut a Parlamentului European, în care era criticat regresul autorităților de la București în privința luptei anticorupție și a pericolului în care se afla independența Justiției, Ramona Mănescu a publicat pe site-ul său, ramona-manescu.ro, articolul intitulat „Vânând pești mari în România, UE a uitat de balenele din Vest”, în care a combătut din nou standardele solicitate de instituțiile europene în privința respectării de către România a statului de drept.

Altminteri, ca deținătoare de masterate în domeniul securității, activitatea sa de europarlamentar a cunoscut în ultimul mandat o aplecare către impactul amestecului Rusiei în alegerile din SUA și Brexit prin intermediul fakenews, ca și spre asigurarea securității la Marea Neagră pe fondul expansiunii și amenințărilor Federației Ruse.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG