Linkuri accesibilitate

Raport | Rusia, o putere în declin care va continua să influențeze lumea


După recentele schimbări constituționale, Putin poate rămâne la conducerea Rusiei până în 2036.

Un raport al serviciilor de informații ale SUA, care analizează tendințele globale pentru următoarele două decenii, arată că Rusia va rămâne o putere globală în măsură să „perturbe” ordinea mondială, dar influența sa globală ar putea intra în declin din cauza numeroaselor provocări politice, economice și de la nivelul societății.

Raportul prezintă tendințele globale estimate și posibile scenarii care ar putea sta, în următorii 20 de ani, la baza deciziilor de securitate națională ale SUA.

În anii și deceniile următoare, lumea se va confrunta cu provocări globale mai intense și mai alerte, de la boli, la schimbări climatice, tulburări cauzate de noile tehnologii și crize financiare”, arată raportul intitulat „Tendințe globale 2040: provocările viitorului”.

Puterile regionale și actorii nestatali, mai spune documentul, s-ar putea să aibă o influență mai mare, ceea ce va duce la „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte și la schimbare” și la o cooperare internațională slăbită.

În privința Rusiei, analiștii de informații americani o descriu, alături de China, drept o putere „în creștere și revizionistă”, dornică să remodeleze ordinea internațională dominată de instituțiile și normele occidentale. Rusia dorește o lume a valorilor tradiționale, care nu se amestecă în chestiunile sale interne și autoritatea de a institui un adevărat „protectorat” în Eurasia.

Rusia va rămâne probabil o putere perturbatoare pentru o mare parte din următoarele două decenii sau chiar pentru întreaga perioadă, chiar dacă posibilitățile sale materiale scad în comparație cu ceilalți actori majori”, se arată în raport. Rolul ei rămâne important pe fondul avantajelor pe care i le dă puterea militară, deținerea de armament de distrugere în masă, resursele energetice și minerale, geografia, demografia, precum și dispoziția pe care o are de a-și folosi forța peste hotare, arată raportul serviciilor de informații americane.

În privința Chinei, raportul spune că aceasta și SUA vor avea, în următorii 20 de ani, cea mai mare influență asupra dinamicii și reacțiilor globale.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG