Linkuri accesibilitate

Raport: Armata Rusă, mai puternică acum decât oricând după Războiului Rece


Un tanc din dotarea armatei ruse în timpul exercițiilor militare din septembrie 2020

Forțele armate ruse au acum capabilități mai puternice decât în orice altă perioadă de la încheierea Războiului Rece, arată un raport realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, citat de Bloomberg.

Dorința Rusiei privind continua dotare și modernizare provoacă îngrijorări tot mai ridicate în statelor occidentale care urmăresc ingerințele rusești în alegerile lor interne și implicarea în conflicte militare din Ucraina până în Siria.

De asemenea, vine ca o continuare a politicii expansioniste a președintelui rus care a făcut cunoscut în repetate rânduri că vrea să readucămăreție Rusiei prin gloria din trecut a imperiului sovietic.

„Forțele armate ruse sunt astăzi un instrument militar capabil pe care Moscova a demonstrat că este dispusă să îl folosească sau a amenințat cu folosirea sa”, potrivit raportului.

Din 2014, Rusia a anexat Crimeea, este implicată în lupte de durată în estul Ucrainei și a intervenit în războiul civil sirian. În lunia iulie a acestui an, Kremlinul a salutat public decizia administrației Trump de a retrage 12.000 de soldați americani din Germania, afirmând că nu există nicio justificare pentru prezența acestora pe teritoriul german.

Rusia a început actualul efort de modernizare militară după prestația slabă a forțelor sale armate în timpul intervenției din Georgia din 2008, potrivit raportului, acesta subliniind în mod special îmbunătățirile aduse armamentului nuclear rus și forțelor aerospațiale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG