Linkuri accesibilitate

Raport ONU. Investițiile în protecția împotriva schimbărilor climatice ar putea aduce un câștig de peste 7 mii de miliarde de dolari


Un raport ONU avertizează că țările lumii trebuie să investească acum în protecția împotriva schimbărilor climatice, căci mai târziu nota de plată va fi și mai mare. Dacă se grăbește, omenirea are, dimpotrivă, șanse să câștige, inclusiv financiar.

„Suntem ultima generație care mai poate influența cursul schimbărilor climaterice, și prima generație care va fi nevoită să se obișnuiască cu consecințele”, a spus fostul secretar general ONU Ban Ki-moon, șeful unei comisii ONU care a lansat la Beijing, marți, un raport pe tema costului combaterii încălzirii globale intitulat „Adaptați-vă acum: un apel global la adresa liderilor legat de rezistența la schimbările climatice”.

Documentul prezentat în capitala chineză arată că dacă omenirea va investi 1,8 mii de miliarde de dolari în cinci domenii-cheie în viitoarea decadă, nu doar că are șanse să contracareze cele mai grave urmări ale încălzirii globale, dar poate chiar să obțină un profit de peste 7 mii de miliarde de dolari – evitând distrugerile provocate de schimbarea climei, al căror cost crește anual cu 1,5% la scară globală.

Cele cinci domenii la care face referire raportul sunt sistemele de avertizare meteo timpurie, infrastructură rezistentă la climă, protejarea pădurilor de mangrove, agricultură mai bună și îmbunătățirea rezervelor de apă.

AFP notează că mangrovele, de pildă - arbuști care cresc în apele tropicale, la țărm - protejează uscatul de valuri catastrofale produse de furtuni și funcționează ca adevărate crescătorii naturale de pești – problema fiind că cel puțin o treime din aceste păduri sau crânguri au fost deja eradicate ca să facă loc infrastructurii turistice sau fermelor de pești și moluște.

Raportul ONU mai avertizează că acțiunile pornite în unele părți ale lumii pentru încetinirea încălzirii globale sunt „promițătoare, dar insuficiente”.

Citiți mai multe pe moldova.europalibera.org

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG