Linkuri accesibilitate

Raport ONU: Iranul și Coreea de Nord și-au reluat colaborarea în domeniul rachetelor


Iranul și Coreea de Nord au reluat cooperarea în cadrul proiectelor de dezvoltare de rachete cu rază lungă de acţiune., potrivit unui raport al ONU.

„Se presupune că această reluare a cooperării a inclus transferul de părți critice, cea mai recentă livrare asociată acestei relații având loc în 2020", a declarat un grup independent de experți care monitorizează sancțiunile internaționale asupra Coreei de Nord într-un raport anual prezentat Consiliului de Securitate al ONU.

Raportul a menționat un stat membru ONU, fără a-l numi, care a furnizat informații conform cărora Coreea de Nord și Iranul „au reluat cooperarea pentru proiectele de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acțiune.”

Ca răspuns la acuzații, ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a declarat membrilor grupului în decembrie că o anchetă preliminară a informațiilor furnizate a indicat existența unor „informațiile false și date fabricate”.

Statele Unite au acuzat de multe ori Coreea de Nord și Iranul de cooperare pentru dezvoltarea de armament.

Noua administrație Biden încearcă să reia relațiile diplomatice cu Iranul, după predecesorul său Donald Trump s-a retras din acordul încheiat de Teheran cu marile puteri și a reimpus sancțiuni.

Ca răspuns, Iranul și-a încălcat treptat angajamentele nucleare. În plus față de solicitarea revenirii Iranului pentru prima dată la respectarea acordului, Statele Unite încearcă să ajungă în cele din urmă la un acord „mai lung și mai puternic”, care să includă programul iranian de rachete și politicile regionale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG