Linkuri accesibilitate

Raportul SUA privind terorismul: Țările din Europa de Est, expuse la propagandă extremistă


Polițiștii au înconjurat locul unde parlamentarul britanic David Amess a fost înjunghiat mortal în octombrie 2021, Leigh-on-Sea (Essex, Marea Britanie), în urma unui atac suspect de terorism.
Polițiștii au înconjurat locul unde parlamentarul britanic David Amess a fost înjunghiat mortal în octombrie 2021, Leigh-on-Sea (Essex, Marea Britanie), în urma unui atac suspect de terorism.

Europa continuă să se confrunte cu amenințări teroriste, atât din partea organizațiilor teroriste străine, cât mai ales a grupurilor extremiste și a acțiunilor inspirate de ISIS, notează Raportul de terorism pentru 2021, publicat săptămâna aceasta de Departamentul de Stat al SUA.

În Europa de Est, deși amenințarea teroristă rămâne scăzută, grupurile teroriste profită de rețelele de trafic și criminalitate existente pentru tranzitul teroriștilor spre restul Europei, în special din Orientul Mijlocul și sudul Asiei, notează raportul.

„În plus, țările din Estul Europei, în special foste țări comuniste, au devenit ținta dezinformării și propagandei sponsorizate de stat, căutând să exploateze teme care crează disensiuni culturale și sociale și întăresc grupuri extremiste”.

Deși raportul prezintă amenințările și măsurile luate de autorități la nivel de țări, României nu îi este dedicat un capitol special, spre deosebire de alte state din spațiul estic, precum Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia de Nord sau Turcia.

Singurele mențiuni sunt cele despre apartenența României la Coaliția Globală de luptă împotriva ISIS, respectiv la cooperarea vamală cu Serbia, în contextul combaterii tranzitului teroriștilor.

În Serbia, spre exemplu, chiar dacă nu a existat niciun atac terorist în 2021, iar nivelul de recrutare de către ISIS este scăzut, fenomenul terorist prezintă totuși unele îngrijorări.

Acestea sunt legate de tranzitul banilor și al armelor în regiune, nevoia de repatriere a teroriștilor cu cetățenie sârbă și a familiilor lor din Siria - peste 25 de persoane ar fi vizate, iar repatrierile întârzie - dar și de „autoradicalizarea teroristă prin intermediul ideologiilor motivate rasial și etnic frecvent legate de naționalism”.

În Bulgaria, îngrijorările sunt legate de faptul că grupările teroriste profită de rețele ilegale de contrabandă și trafic, pentru a facilita tranzitul teroriștilor spre restul Europei, în special din Orientul Mijlociu și sudul Asiei.

Autoritățile au investit în capacitatea de combatere a terorismului și cooperează cu SUA, dar măsurile nu au încă eficiența dorită.

Ținând cont de poziția strategică a țării, ca intersecție între Europa și Orientul Mijlociu, cele mai multe eforturi ale Bulgariei în privința contra-terorismului „sunt concentrate pe întreruperea tranzitului teroriștilor internaționali prin controale vamale stricte, scanarea călătorilor și partajarea informațiilor”.

Bulgaria s-a confruntat în 2021 și cu două spețe concrete: la începutul anului, procurorii au pus sub acuzare un cetățean bulgar cu origini siriene care ar fi sprijinit activ o rețea teroristă din Siria.

De asemenea Tribunalul special a condamnat la 6 luni cu supendare un minor arestat în Plovdiv în 2019, pentru că ar fi pregătit un atentat, confecționând un dispozitiv artizanal pe baza unor tutoriale ale ISIS.

Influența rețelelor teroriste în Europa

În lipsa controlului fizic al unor teritorii, influența ISIS se manifestă totuși în Europa, notează raportul Departamentului de Stat al SUA, prin recrutări din țări europene și inspirarea de atacuri îndreptate înspre ținte simbolice și spații publice.

„Cele mai multe incidente presupun scenarii simple cu tactici executabile ușor, folosind cuțite, pistoale sau mașini pentru a răni sau omorî ținte neanticipate în Franța, Germania, Turcia și Marea Britanie”.

Marea Britanie s-a confruntat de altfel în 2021 cu un risc de atentate teroriste, crescut de la substanțial la sever, după două incidente șocante: în octombrie parlamentarul conservator David Amess a fost ucis în Essex, în timpul unei întâlniri cu alegătorii din districtul său, de un cetățean britanic cu origini somaleze.

În noiembrie, un cetățean cu origini irakiene, lucrător într-un azil, s-a sinucis cu un dispozitiv exploziv artizanal, confecționat „cu intenții criminale”, detonat într-un taxi de lângă spitalul pentru femei din Liverpool.

Scenarii similare au avut loc și în Franța, fiind consemnate cel puțin două acte suspecte de terorism în 2021: în aprilie, un cetățean tunisian a rănit și ucis un angajat al Poliției, chiar lângă o stație de poliție din suburbiile pariziene, strigând “Allāhu ’akbar”. Suspectul a fost împușcat de către polițiști.

În noiembrie, un cetățean algerian a atacat doi polițiști, rănindu-l pe unul dintre ei, în Cannes, atacul fiind declanșat „ în numele Profetului (Mohamed)”, potrivit anchetatorilor. Suspectul a fost reperat și rănit de forțele de ordine.

În august 2021, Franța a adoptat o lege anti-separatism, pentru a preveni crearea de societăți extremiste ale radicalilor islamiști.

De asemenea, instanța franceză a deschis procesul în cazul atentatelor de la Bataclan, din 2015, în care au fost omorâte 130 de persoane, 20 de persoane fiind suspecte de implicare în acțiunile teroriste.

Radicalismul de extremă dreaptă

Chiar dacă terorismul islamic rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității naționale în mai multe țări europene, autoritățile semnalează creșterea terorismului motivat rasial și etnic, descris și ca terorism de extremă dreaptă.

În anul fiscal încheiat în martie 2021, în programul de contraterorism din Marea Britanie, au fost consemnate pentru prima dată mai multe notificări legate de radicalizări de extremă dreaptă (peste 1.200)față de radicalizări cu tentă islamică (sub 1.100).

Începând cu 2017 până la final de 2021, autoritățile au anihiliat 32 de scenarii, dintre care 18 legate de extremism islamic, 12 de radicalizări de extremă dreaptă și 2 legate de anarhism sau acte extremiste pe cont propriu.

SUA și Marea Britanie, în colaborare cu Institutul Internațional de Justiție (IIJ) au elaborat primul ghid dedicat practicienilor din justiție, legat de terorismul de acest tip. Un alt ghid de bune practici a fost lansat și în parteneriat cu Norvegia.

ISIS și al-Qa’ida rămân amenințări globale

Raportul de terorism la nivel de țară al Departamentului de Stat al SUA pe 2021 cuprinde peste 300 de pagini.

Documentul face o radiografie a mișcărilor teroriste de la nivel mondial, pe continente și țări.

Localizează pe de o parte țările de proveniență ale grupărilor teroriste - în special Orientul Mijlociu, sudul Asiei și Africa, dar și statele unde se manifestă acțiunile lor.

Potrivit raportului, activitățile al-Qa’ida (AQ) și ISIS rămân amenințări constante atât la adresa securității SUA, cât și la nivel global.

SUA a desemnat în 2021 trei lideri ai ISIS - K (ISIS-Khorasan) drept teroriști globali, ca urmare a atacului asupra aeroportului din Kabul, soldat cu moartea a cel puțin 185 de persoane - inclusiv 13 angajați ai serviciilor de evacuare americane - și rănirea altor 150.

De asemenea, SUA a desemnat alți nouă teroriști globali, asociați al-Qa’ida (AQ), și a oferit o recompensă de 7 milioane de dolari pentru indicii legate de locul unde s-ar putea afla liderul grupării din Magrebul islamic.

O preocupare aparte a reprezentat-o și contracararea activității grupării Hezbollah, susținută de statul iranian, în acțiunile de combatere implicându-se tot mai multe state.

Raportul oferă și o listă a statelor ce sponsorizează terorismul, Iranul fiind în frunte.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG