Linkuri accesibilitate

Raportul de țară al CE (Justiție): Regrese semnificative în lupta anticorupție, independența magistraților, subminată


Modificările legislative promovate de ministerul Justiției sunt criticate de UE.
Modificările legislative promovate de ministerul Justiției sunt criticate de UE.

Raportul pe 2019 al Comisiei Europene este unul dintre cele mai dure din ultimii ani, în special pe partea economică și de justiție. Toate modificările legislative au subminat independența magistraților, DNA a fost sub presiune, ceea­­ ce a dus la “regrese semnificative în lupta anticorupție”.

Comisia Europeană critică foarte dur modificările aduse legilor justiției și presiunile care s-au făcut asupra magistraților, considerând că acestea au ”subminat independența judecătorilor și a procurorilor, precum și încrederea opiniei publice în sistemul judiciar”.

"Progresele înregistrate în lupta împotriva corupției au suferit regrese semnificative", iar DNA a fost o “țintă predilectă a presiunilor”, inclusiv a criticilor dure în spațiul public și în mass-media formulate de politicienii de rang înalt, se mai arată în raport.

Progresele înregistrare în ultimii 10 ani pot fi subminate și de modificările făcute la Codul penal și de procedură, de presiunile puse pe principalele instituții de combatere a corupției. Acestora li se adaugă modificările legilor justiției, care au intrat în vigoare în luna iulie, și care au introdus, printre altele, dispoziții privind răspunderea materială a magistraților pentru deciziile date, lucru care slăbește independența sistemului judiciar. Toate acest aspecte au fost subliniate și de Comisia de la Veneția și pot ridica semne de întrebare cu privire la compatibilitatea modificărilor cu convențiile internaționale ratificate de România.

​ Secția specială pentru investigarea magistraților, restricțiile privind libertatea de exprimare a magistraților sau introducerea unor motive noi pentru suspendarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt criticate apăsat în raportul de țară al Comisiei Europene.

”Există riscul ca aceste elemente – atât separat, cât și împreună – să creeze presiuni asupra judecătorilor și procurorilor și, în cele din urmă, să submineze independența, eficiența și calitatea sistemului judiciar”.

Comisia Europeană atrage atența asupra presiunii puse pe ”instituțiile care au un rol esențial în lupta împotriva corupției”, ceea ce naște îngrijorări cu privire la ireversibilitatea luptei împotriva corupției. În aces context, revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, cât și propunerea de numire a unui nou procuror-șef , procedură în care nu s-a ținut seama de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, generează îndoieli cu privire la acest proces.

Măsurile guvernului au dus la reducerea cooperării cu DNA, Curtea de Conturi și alte organisme de control, care au ”devenit și retincente să aducă în atenția opiniei publice eventualele cazuri de fraudă și corupție”,

Presiunile nu s-au limitat la DNA, spune raportul, ci au fost extinse și asupra Înaltei Curți de Casație și Justiție.


Raportul extrem de critic al Comisiei Europene a fost precedat de raportul MCV, care introducea noi condiționalități pentru România și semnala regrese față de raportul precedent, precum și de rapoartele Comisiei de la Venția și GRECO.

De menționat că acest ultim raport al Comisiei vine în contextul unor noi acțiuni ale guvernului , în speță Ordonanța de Urgență 7, care modifică legile justiției și care este criticată de magistrați.

XS
SM
MD
LG