”Corupția endemică și presupusa complicitate în cazul infracțiunilor de trafic de persoane au persistat fără a fi pedepsite, în special în cazurile de oficiali care exploatează minorii aflați în centrele de plasament administrate de guvern”, scrie Raportul Departamentului de Stat.
Analiza este foarte critică, menționează faptul că situația s-a deteriorat pe fondul modificărilor operate în legislația penală și a recursului compensatoriu, iar concluzia este că ”România a fost retrogradată pe lista de supraveghere la nivelul 2”.
Raportul menționează că în 2018 au fost deschise 695 de dosare de trafic, ceva mai multe decât în 2017 - 675 de dosare, dar mai puține decât în 2016 - 864 de dosare. În 2018 au fost condamnați 130 de traficanți, dintre care 29% au primit sentințe cu suspendare, iar ceilalți pedepse cuprinse între 1 și 10 ani de inchisoare.
Guvernul nu a făcut nimic în plus față de perioada analizată în raportul precedent, iar tribunalele au condamnat semnificativ mai puțini traficanti și oficialii au identificat considerabil mai puține victime, continuând trendul descendent înregistrat în ultimii ani, spune Raportul.
"Eșecul de a face din combaterea traficului o prioritate, corupția larg răspândită și continuele schimbări în justiție au împiedicat funcționarea eficientă a forțelor de ordine”.
”Judecatorii în continuare nu au beneficiat de training specializat în abordarea cazurilor de trafic și a victimelor traficanților, ceea ce a avut efecte negative în ceea ce privește sentințele, despăgubirea victimelor sau plasarea în programe de protecție a martorilor”.
La aceasta se adaugă ”lipsa finanțării pentru serviciile publice de asistență și protecție”, notează raportul.
Recomandările Departamentului de Stat:
- Investigarea și urmărirea penală a cazurilor de trafic și pedepsirea traficanților cu pedepse cu închisoarea.
- Creșterea semnificativă a eforturilor de a investiga, de a urmări și de a condamna oficialii complici și de a da condamnări care sunt proporționale cu gravitatea infracțiunii.
- Identificarea proactivă a potențialelor victime, în special în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi migranții și solicitanții de azil, copiii din centrele de plasament guvernamental și persoanele prostituate, prin îmbunătățirea instruirii ofițerilor de poliție și a inspectorilor de muncă privind recunoașterea indicatorilor de exploatare.
- Extinderea eforturilor de instruire a funcționarilor implicați în procedurile judiciare, în special a judecătorilor, în ceea ce privește lucrul cu cazurile și victimele traficului, sensibilitatea față de problemele traficului și înțelegerea tuturor formelor de trafic.
- Creșterea numărului de ofițeri de poliție care investighează infracțiuni de trafic și de anchetatori financiari specializați în cazurile de trafic.
- Acordarea de sprijin financiar ONG-urilor și dezvoltarea și instituirea unui mecanism de administrare a fondurilor.
- Modificarea legislației pentru a permite autorităților să sancționeze agențiile de recrutare.
- Creșterea calității serviciilor de consiliere psihologică și îmbunătățirea accesului victimelor la asistența medicală.
- Protejarea victimele traficului de persoane care depun mărturie
- Asigurarea de consiliere juridică și protecție în sala de judecată pentru victimele care asistă la urmărirea penală.
- Scăderea taxelor judiciare și compensații pentru victime
- Alocarea resurselor financiare adecvate pentru implementarea strategiei naționale și a planului național de acțiune 2018-2022.
Facebook Forum