Linkuri accesibilitate

Rareș Bogdan: Majoritate de 260 de parlamentari. Nicolae Ciucă, variantă de premier


România - Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și europarlamentar

Liberalii iau în calcul o majoritate de 260 de parlamentari pentru învestirea guvernului, pe care intenționează să-l treacă până de Crăciun prin noul parlament, care va intra în funcțiune pe 21 sau 22 decembrie, spune europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL.

„Am primit mandat din partea preşedintelui României de a constitui o majoritate şi de a realiza o echipă performantă care să pună în aplicare un proiect pe care să-l armonizăm între programul nostru, programul USR PLUS şi al UDMR”, a declarat, marţi seară, Rareş Bogdan, citat de News.ro, după întâlnirea liberalilor cu președintele Iohannis.

El s spus că nu s-a discutat despre portofolii, ci doar despre calendarul de învestire a guvernului și despre strategia de formare a majorității parlamentare și a confirmat că Nicolae Ciucă este una dintre propunerile partidului pentru funcția de premier.

„Nu am discutat chestiuni legate de portofolii, nici cine rămâne, nici cine pleacă, nici ce îşi doreşte PNL ca portofolii. Am discutat chestiuni legate de ce urmează să implementăm şi de calendar al învestirii guvernului. Pe 21 expiră mandatele actualilor deputaţi şi senatori, am dori ca pe 21 noul Parlament să fie învestit, urmând ca până în Ajun, până în 23 practic să... Da, urmează comisiile... deci Paramentul în 21, în 22 constituirea noilor comisii parlamentare - 16 la Cameră şi cred că 15 la Senat- şi de asemenea să urmeze audierea miniştrilor, iar pe 23 să fie votul în Parlament pentru a intra în... Sunt câteva chestiuni pe care nu le putem neglija, sunt extrem de importante şi trebuie să avem un Guvern funcţional la intrarea în anul viitor din diverse motive juridice, legi care urmează să fie amendate, deci sunt câteva chestiuni importante”, a mai precizat Rareş Bogdan.

PNL ia în calcul „o majoritate de aproximativ 260” de parlamentari cu contribuția inclusiv a parlamentarilor de la minorități, a mai spus Bogdan. El a spus că niciun liberal nu a avut vreun reproș de adus echipei conduse de Ludovic Orban, care și-a depus luni mandatul, aflată la guvernare în pandemie, probabil „cel mai greu mandat din ultimii 100 de ani, cu excepția celor doi războaie mondiale”.

„Am analizat ce s-a întâmplat, am avut situații în care am fost sancționați din cauza unor zone carantinate. Am fost sancționați în unele zone electorale. Cred că am făcut ceea ce trebuie, pentru că nu trebuie să gândești politic, ci ca să protejezi cetățenii. A fost guvernul cu cel mai greu mandat din ultimii 100 de ani, cu excepția celor două războaie. Nu avem ce să le reproșăm colegilor noștri, nici președintele. Toți s-au descurcat excepțional. Sigur că s-a discutat și de o lipsă de mobilizare în anumite zone. Eu sper că până în moș ajun să avem guvern, pentru că țara trebuie condusă”, a declarat Rareș Bogdan.

El a ironizat zvonurile potrivit cărora ar urma să fie viitorul ministru de Interne, dând de înțeles că nu este dispus să renunțe la mandatul de europarlamentar dar a spus că va face ceea ce partidul îi va cere.

De ce? Mă vedeți mai hotărât? Eu sunt europarlamentar, sunt șeful delegației, sunt lucruri extrem de importante. Sigur că ce îmi va cere partidul voi face, eu sper ca și pe Marcel să îl vedeți în cabinet.”

Cât privește profilul viitorului premier, el a spus că „trebuie neapărat să colaboreze cu ministerul Justiției, Finanțelor, Fondurilor Europene, ministerul Transporturilor este foarte important, ministerul Energiei și Economiei, și Agriculturii, Cultura, ministerul Sănătății este și el cheie. Trebuie să discutăm nu atât partidul care ia ministerul, ci oamenii care vin la ministerele respective. Urmează trei ani de costrucție și un an cu 4 rânduri de alegeri. Avem promisiuni legate de pensii speciale, două tururi de scrutin, descentralizare.”

Întrebat ce se va întâmpla cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, căruia mai multe asociații de magistrați i-au cerut demisia, Rareș Bogdan a spus că „domnul ministru Predoiu este echilibrat, rațional, pro-occidental. Nouă ne trebuie oameni care sunt adepți ai dialogului. Domnul ministru Predoiu este un om cheie în PNL și se înțelege foarte bine cu domnul președinte”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG