Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia a ordonat trupelor să se retragă din Herson pe celălalt mal al Niprului. 8.000 de civili uciși de forțele ruse

Lupte violente sunt raportate în unele zone din sudul Ucrainei, cele mai dure fiind în Nikolaiev. Președintele ucrainean spune că sunt „zeci de atacuri” în fiecare zi în estul regiunii Donețk.

Principalele evenimente ale zilei

12:42 9.11.2022

Rusia a lansat un atac masiv cu drone kamikaze asupra regiunii Dnipropetrovsk

Natalia Ciopova (69 de ani) iese dintr-un adăpost în care ea și soțul ei, Oleksandr, locuiesc în timpul nopților începând din 12 iulie, în orașul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, 7 noiembrie 2022.
Natalia Ciopova (69 de ani) iese dintr-un adăpost în care ea și soțul ei, Oleksandr, locuiesc în timpul nopților începând din 12 iulie, în orașul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, 7 noiembrie 2022.

Rusia a lansat miercuri dimineață mai multe drone kamikaze asupra regiunii ucrainene sud-estice Dnipropetrovsk, rănind mai multe persoane și avariind instalații civile, a declarat șeful administrației militare regionale, potrivit Serviciului ucrainean al RFE/RL.

„Ocupanții au atacat masiv zona cu drone kamikaze. Apărarea noastră aeriană a distrus cinci. De asemenea, au atacat cu drone orașul Nipru, vizând o întreprindere logistică. Patru angajați au fost răniți, trei dintre ei se află în stare gravă la spital”, a declarat guvernatorul Valentin Reznichenko.

Forțele ruse au bombardat, de asemenea, districtul Nikopol din regiune cu rachete Grad și artilerie grea.

Reznichenko a declarat că bombardamentele au avariat case private, o fabrică și o linie electrică, dar oamenii nu au fost răniți.

Trei morți și șapte răniți în Donețk

În același timp, lupte grele erau în desfășurare miercuri în estul regiunii Donețk și în sud. Epicentrul bătăliei pentru regiunea industrială Donețk se află în jurul orașelor Bahmut, Soledar și Avdiivka.

În urma bombardamentelor de marți asupra regiunii, forțele rusești au ucis trei persoane și au rănit alte șapte, potrivit guvernatorului regional.

Bombardamentele din Avdiivka au ucis o persoană și au rănit o alta, în timp ce trei persoane au fost rănite în Krasnohorivka, a precizat Pavlo Kirilenko, citat de The Guardian.

De asemenea, un atac la Kramatorsk s-a soldat cu rănirea unui copil și cu avarierea unei școli și a caselor din apropiere, iar în regiunea Horliv, o persoană a murit și două au fost rănite.

De la Kiev, Volodimir Zelenski a promis în cursul serii trecute că Ucraina „nu va ceda nici măcar un centimetru din pământul nostru” din Donețk și a mulțumit trupelor ucrainene care dețin poziții în regiunea Donbas.

13:50 9.11.2022

Nikolai Patrușev s-a întâlnit cu președintele iranian

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului de Securitate al Iranului, (stânga) și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
Ali Shamkhani, secretarul Consiliului de Securitate al Iranului, (stânga) și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, s-a întâlnit miercuri, la Teheran, cu președintele iranian Ebrahim Raisi, relatează agenția de presă Interfax citată de agențiile internaționale.

Anterior, Patrușev s-a întâlnit cu șeful securității iraniene, în cadrul căreia cele două țări au discutat despre Ucraina și despre acuzațiile de „interferență occidentală” în afacerile lor interne, a mai transmis presa rusă de stat.

Oficialul rus a ajuns marți în Iran, ocazie cu care Institutul pentru Studierea Războiului a transmis că Teheranul își propune să arate o cooperare tot mai strânsă cu Rusia.

Rusia ar fi trimis în Iran un avion plin cu bani și modele de arme occidentale

Sky News relatează miercuri că Rusia a trimis Iranului 140 de milioane de euro cash și arme occidentale capturate în Ucraina în schimbul dronelor kamikaze.

Zborul ar fi avut loc pe 20 august, spune o sursă anonimă pentru ziarul britanic.

Pe lângă bani, în avion au fost transportate și trei modele de arme capturate în războiul din Ucraina, arme livrate de Marea Britanie și SUA. Acestea ar fi o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger.

În schimb, Iranul a furnizat Rusiei peste 160 de drone, inclusiv 100 de drone Shahed-136.

Aceeași sursă a afirmat că scopul livrării celor trei modele de arme este ca Gărzile Revoluționare Islamice din Iran să studiee tehnologia și în cele din urmă să o copieze.

14:07 9.11.2022

Ucraina acuză Rusia că a ucis aproape 8.000 de civili, 430 dintre ei fiind copii

Mâna unei femei ucise în masacrul de la Bucea, 2 aprilie 2022.
Mâna unei femei ucise în masacrul de la Bucea, 2 aprilie 2022.

7.938 de civili, inclusiv 430 de copii, au fost uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează Kyiv Independent, în baza informațiilor furnizate miercuri de Dmitro Lubineț, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean.

Alți 10.897 de oameni au fost răniți în cele aproape nouă luni de război.

De asemenea, Ucraina acuză Rusia că a deportat cu forța cel puțin 10.570 de copii ucraineni, iar 260 de copii sunt considerați dispăruți în urma ostilităților.

Războiul total al Rusiei a lăsat 14 milioane de oameni fără adăpost, cel puțin 6,2 milioane de cetățeni ucraineni sunt strămutați în interiorul țării, iar aproximativ 11,7 milioane au fugit din cauza războiului în străinătate, a mai spus oficialul de la Kiev.

Din cauza loviturilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care au început la începutul lunii octombrie, peste 1,4 milioane de ucraineni au rămas fără alimentare cu apă, în timp ce 4,6 milioane au acces restricționat la aceasta.

18:07 9.11.2022

Hersonul, abandonat de ruși. Adjunctul șefului administrației proruse la Herson a murit într-un accident de mașină

Deși Rusia nu a declarat oficial că abandonează orașul cheie Herson, toate semnele indică o retragere a Moscovei din singura capitală regională pe care a capturat-o după invazia din februarie. Într-o întâlnire televizată cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, generalul Serghei Surovikin a spus că nu mai este posibil să aprovizioneze în continuare Herson.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor rusești să se retragă pe malul drept al râului Nipru, o mişcare care va duce probabil la predarea oraşului cheie din sudul Hersonului.

Victoria ucraineană la Herson, unul dintre principalele obiective ale ofensivei din sud a Kievului, este o lovitură semnificativă pentru președintele rus, Vladimir Putin, la doar câteva săptămâni după o ceremonie de la Moscova în care acesta a anunțat anexarea Hersonului, împreună cu alte trei regiuni.

Generalul Serghei Surovikin a recomandat retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru, invocând dificultăți logistice.

„Hersonul nu poate fi complet accesibil și funcțional. Rusia a făcut tot posibilul pentru a asigura evacuarea locuitorilor din Herson”, i-a spus Surovikin lui Șoigu.

Retragerea Rusiei din Herson a fost întâmpinată atât cu angoasă, cât și cu sprijinul unor personalități pro-război proeminente.

Apărând decizia Rusiei de a se retrage, șeful corporației militare private Wagner și un aliat al generalului Surovikin, Evgheni Prigojin a spus „Desigur, acesta nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu ne chinuim, să nu cedem paranoiei, ci să tragem concluzii și să lucrăm la greșelile noastre.”

Ramzan Kadîrov, liderul desemnat de Kremlin al Ceceniei, l-a susținut pe Surovikin. „După ce a cântărit toate argumentele pro și contra, generalul Surovikin a luat o decizie dificilă, dar corectă. Toată lumea știa că Hersonul este un teritoriu de luptă dificil încă din primele zile ale operațiunii speciale.”

Forțele ruse au distrus poduri de pe malul de vest al râului Nipro în regiunea de sud a Ucrainei Herson pentru a încetini un avans continuu al Ucrainei, deoarece s-a raportat că unul dintre cei mai importanți oficiali instalați de Rusia a murit într-un accident de mașină. După ce președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a descris „luptele intense” pe frontul de sud, trupele ucrainene au reluat controlul asupra unor așezări.

Kiril Stremusov, adjunctul șefului administrației instalate de Rusia în regiunea Herson, a murit într-un accident de mașină, au informat agențiile de presă de stat, citând oficiali locali susținuți de Rusia.

Stremusov, anterior blogger anti-vaccin și marginal politic, a apărut ca una dintre cele mai proeminente fețe publice ale ocupației rusești în Ucraina, folosind frecvent rețelele sociale pentru a înregistra videoclipuri agresive anti-ucrainene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG