Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru Bahmut. Forţele ruse câştigă teren. Mercenarii Wagner vizează combinatul AZOM din oraş


Situația din Kahmut este în continuare foarte grea, forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale.
Situația din Kahmut este în continuare foarte grea, forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale.

Forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale în Bahmut şi epurează părţile estice ale oraşului începând de vineri, în timp ce mercenarii Wagner par să vizeze combinatul AZOM din oraş, ceea ce este de natură să le aducă pierderi grele, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Imaginile geolocalizate postate la 10 martie indică faptul că forţele ruseşti au avansat spre noi poziţii în nord-vestul Bahmutului, aflându-se la 800 de metri de uzina de prelucrare a metalelor AZOM.

Pe de altă parte, noile imagini făcute din dronă şi postate la 10 martie arată soldaţi ruşi care scot civili din clădiri din estul Bahmutului şi îi duc spre o locaţie necunoscută, sub ameninţarea armei, ceea ce indică faptul că forţele ruseşti desfăşoară operaţiuni de epurare în estul oraşului.

Bloggerii militari ruşi scriu că forţele Grupului Wagner au intrat în complexul uzinei de prelucrare a metalelor AZOM din nord-vestul Bahmutului şi se deplasează mai adânc în interiorul uzinei.

Aparenta concentrare asupra unui asalt rusesc în zona industrială AZOM, un complex puternic construit din mai multe clădiri, indică faptul că forţele ruseşti acordă prioritate unui asalt frontal asupra poziţiilor fortificate într-o zonă industrială dificilă din punct de vedere tactic, în loc să opteze pentru o încercuire mai largă a vestului Bahmutului prin atacuri. Acest asalt va fi probabil foarte costisitor pentru Grupul Wagner, conchide ISW.

Pe de altă parte, agenţia de presă rusă TASS l-a citat pe Vladimir Rogov, liderul mişcării „Împreună cu Rusia”, care a declarat că armata ucraineană îşi mută o parte din forţele sale din zona pe care o controlează în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) în direcţia Bahmut, unde au loc în prezent cele mai înverşunate lupte.

XS
SM
MD
LG