Linkuri accesibilitate

Rusia admite, în premieră, că se regrupează în Bahmut. Ucraina câștigă teritoriu lângă oraș


Trupe ucrainene, în timpul unui atac de artilerie, în zona Bahmut.
Trupe ucrainene, în timpul unui atac de artilerie, în zona Bahmut.

Ministerul rus al Apărării a admis vineri după-amiază că se regrupează în nordul orașului Bahmut, pe fondul ofensivei ucrainene, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus, Igor Konashenkov a spus că Ucraina a lansat un asalt cu 1.000 de trupe și 40 e tancuri asupra Bahmutului, transmite Reuters. Ar putea fi astfel cea mai mare mișcare ofensivă a trupelor ucrainene din noiembrie până în prezent.

Forțele ruse au respins peste 25 de atacuri ucrainene, dar o parte a trupelor s-au retras pentru o regrupare în poziții mai favorabile, în nord-vestul Bahmutului, a mai menționat oficialul rus.

Este prima dată când Kremlinul admite că trupele ucrainene au câștigat teren în Bahmut, iar afirmațiile vin în paralele cu anunțuri ale Kievului potrivit cărora trupele sale au avansat spre oraș, potrivit The Guardian.

Pe de altă parte, șeful grupului Wagner, care coordonează campania miliară rusă în Bahmut, spune că situația descrisă de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării nu reprezintă o regrupare, ci „o debandadă”, scrie Reuters.

Forțele ucrainene au reușit să își deschidă accesul spre oraș pe una din principalele drumuri, blocat anterior de forțele ruse, a transmis liderul grupului Wagner.

Recunoașterea unei regrupări în zonă vine în paralel cu rapoarte ale forțelor ucrainene cu privire la avansul lor în sudul orașului, ceea ce ar sugera o încercare a Kievului de încercuire a forțelor rusești în Bahmut, notează Reuters.

„În trei zile de activități contra-ofensive, forțele armate ucrainene din zona Bahmut au eliberat un teritoriu de 17.3 kilometri pătrați”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului estic al forțelor ucrainene, Serhiy Cherevatyi.

Informațiile transmise de ambele tabere, ucraineană și rusă, ar confirma cele mai importante câștiguri teritoriale ale Kievului în zona orașului Bahmut, mai notează Reuters.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG