Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia a ordonat trupelor să se retragă din Herson pe celălalt mal al Niprului. 8.000 de civili uciși de forțele ruse

Lupte violente sunt raportate în unele zone din sudul Ucrainei, cele mai dure fiind în Nikolaiev. Președintele ucrainean spune că sunt „zeci de atacuri” în fiecare zi în estul regiunii Donețk.

Principalele evenimente ale zilei

21:46 9.11.2022

Întâlnire ONU - Rusia pentru prelungirea acordului privind cerealele

Șeful ONU pentru asistență, Martin Griffiths, și un înalt oficial comercial al ONU, Rebeca Grynspan, se vor întâlni vineri cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Verșinin pentru a discuta extinderea inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, relatează Reuters.

Griffiths conduce discuțiile despre exporturile ucrainene, în timp ce Grynspan conduce discuțiile despre exporturile rusești de alimente și îngrășăminte.

„Se speră că discuțiile vor face progrese înregistrate în facilitarea exportului nestingherit de alimente și îngrășăminte originare din Federația Rusă către piețele globale”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.

20:51 9.11.2022

Jens Stoltenberg: Este „încurajator” că forțele ucrainene reușesc să elibereze mai mult din teritoriul țării

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este „încurajator” să vadă că forțele ucrainene reușesc să elibereze mai mult din teritoriul țării, după ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat trupelor sale să se retragă din Herson.

Vorbind la Londra, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, Stoltenberg a spus: „Victoriile, câștigurile pe care le obțin forțele armate ucrainene aparțin soldaților ucraineni curajoși și curajoși, dar, desigur, sprijinul pe care îl primesc din partea Regatului Unit, a aliaților și partenerilor NATO este de asemenea esențial.”

19:35 9.11.2022

Sean Penn îi împrumută Oscarul lui Zelenski „până la victorie”

Actorul și regizorul american Sean Penn a vizitat pentru a treia oară Ucraina, de la invazia rusească. De această dată a adus cu el la Kiev și statueta Oscar și pe care i-a lăsat-o președintelui Volodimir Zelenski „până la victorie”, scrie cotidianul ucrainean Pravda.

„De data aceasta, întâlnirea noastră a fost specială. Sean și-a adus statueta Oscar ca simbol al credinței în victoria țării noastre. Aceasta va rămâne în Ucraina până la sfârșitul războiului”, a comentat Zelenski, pe contul său de Facebook.

Președintele Ucrainei i-a înmânat lui Penn Ordinul de Merit, clasa a treia, și i-a mulțumit „pentru sprijinul sincer și contribuția semnificativă la popularizarea Ucrainei în lume”.

19:24 9.11.2022

Jens Stoltenberg: Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe” când a invadat Ucraina

Jens Stoltenberg a spus că Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe” când a invadat Ucraina, inclusiv subestimarea capacității NATO de a sprijini Ucraina.

„Președintele Putin a făcut câteva greșeli uriașe când a invadat Ucraina, greșeli strategice”, a declarat șeful NATO pentru presa britanică, citat de The Guardian.

„Unul a fost să-i subestimăm pe ucraineni - curajul lor, angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara. Cealaltă greșeală pe care a făcut-o a fost să subestimeze aliații, partenerii NATO, în capacitatea noastră de a sprijini Ucraina. Ceea ce am văzut este că aliații și partenerii NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei. Și ceea ce vedem când ne uităm la sondajele de opinie, la mesajele politice din diferite țări aliate NATO, este că suntem gata să continuăm să oferim sprijin atâta timp cât este nevoie.”

El a spus că există „întotdeauna unele voci care au o altă părere”, dar „mesajul clar” al majorității este că „vom continua să sprijinim Ucraina”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG