Linkuri accesibilitate

Forțele israeliene au înconjurat casa liderului Hamas din Gaza


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri că forțele israeliene au încercuit casa din Gaza a liderului Hamas, Yahya Sinwar.

„Ieri am spus că forțele noastre ar putea ajunge oriunde în Fâșia Gaza. Astăzi ele înconjoară casa lui Sinwar. Casa lui ar putea să nu fie fortăreața [în care s-a refugiat] și ar putea scăpa, dar este doar o chestiune de timp până să-l prindem”, a spus premierul israelian citat de The Guardian.

Sinwar a fost membru fondator al Hamas și a ajuns să devină cea mai puternică figură a sa.

Oficialii israelieni l-au descris pe Sinwar ca pe arhitectul atacurilor din 7 octombrie.

Deși comandanții militari probabil au planificat detaliile atacurilor din 7 octombrie, se crede că Sinwar a instigat operațiunea și a fost implicat în aproape toate detaliile ei.

El se ascunde acum, posibil în rețeaua de tuneluri pe care Hamas le-a construit în sudul Gazei.

Armata israeliană a anunțat că forțele sale din Gaza operează în „inima” Khan Younis, oraș din sudul Fâșiei Gaza.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că trupele sale care au înconjurat orașul Khan Younis operează acum „în inima” orașului din sudul Fâșiei Gaza.

IDF a declarat că soldații săi „au sosit în centrul Khan Younis și au început raiduri țintite în inima orașului”, pe care l-au identificat ca pe un simbol al guvernării militare și administrative a Hamas.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG