Linkuri accesibilitate

Coridor maritim către Gaza. Declarație comună a Comisiei Europene, Marii Britanii, SUA și Emiratelor Arabe


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit vineri, la Larnaca, cu președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, despre crearea unui coridor maritim de la estul insulei mediteraneene până în Gaza.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit vineri, la Larnaca, cu președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, despre crearea unui coridor maritim de la estul insulei mediteraneene până în Gaza.

Comisia Europeană alături de mai multe țări membre UE, precum și Marea Britanie, SUA și Emiratele Arabe au anunțat vineri, într-o declarație comună, activarea unui coridor maritim de asistență umanitară în Fâșia Gaza.

Declarația comună vorbește de „situația umanitară îngrozitoare din Gaza”, cu „familii palestiniene nevinovate și copii disperați”, care nu-și pot satisface nevoile de bază.

Din acest motiv, „astăzi, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Republica Cipru, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și SUA își anunță intenția de a deschide un coridor maritim pentru a furniza cantități suplimentare atât de necesare de asistență umanitară pe mare”, se spune în textul declarației.

Intervenția Ciprului în stabilirea Inițiativei Amalthea - care conturează un mecanism pentru transportul în siguranță a ajutorului din Cipru către Gaza pe mare - a fost esențială pentru a permite acest efort comun de lansare a unui coridor maritim.

„Împreună, națiunile noastre intenționează să se bazeze pe acest model pentru a furniza un ajutor suplimentar semnificativ pe mare, lucrând în coordonare cu coordonatorul ONU în domeniul umanitar și al reconstrucției pentru Gaza, Sigrid Kaag - care este însărcinat cu facilitarea, coordonarea, monitorizarea și verificarea fluxului de ajutor în Gaza în conformitate cu rezoluția 2720 a Consiliului de securitate al ONU. Eforturile dedicate ale Emiratelor Arabe Unite de a mobiliza sprijin pentru inițiativă vor avea ca rezultat transportul inițial de alimente pe mare către populația din Gaza”, se spune în textul declarației.

Tot în Cipru se vor reuni în curând oficiali înalți pentru a discuta despre cum poate fi accelerată crearea acestui coridor maritim pentru sprijinirea celor „aflați în nevoie, completând rutele terestre și aeriene, inclusiv din Egipt și Iordania”, se mai spune în textul documentului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se așteaptă ca coridorul de asistență maritimă să înceapă să funcționeze între Cipru și Gaza în acest weekend, pentru a răspunde cererilor disperate de ajutor din partea palestinienilor asediați.

Von der Leyen, a vorbit vineri, la Larnaca, oraș situat pe coasta sudică a Ciprului, cu președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, despre crearea unui coridor maritim de la estul insulei mediteraneene până în Gaza. Șeful UE a inspectat centrul de comandă și instalațiile portuare care vor fi utilizate.

Von der Leyen a spus că un test pilot de ajutor alimentar colectat de un grup de caritate și susținut de Emiratele Arabe Unite ar putea părăsi Cipru încă de vineri din portul Larnaca.

SUA au anunțat o misiune de urgență condusă de armata SUA pentru a stabili un dig temporar în Gaza, în coordonare cu parteneri umanitari și alte țări, pentru a permite livrarea unor cantități semnificative de asistență pe mare. Aceste eforturi vor fi strâns coordonate cu guvernul Israelului.

Declarația admite că livrarea asistenței umanitare direct către Gaza pe mare va fi un efort complex, care va avea nevoie ca toate națiunile să continue „să evalueze și să ne ajusteze eforturile pentru a ne asigura că livrăm ajutor cât mai eficient posibil”.

„Acest coridor maritim poate și trebuie să facă parte dintr-un efort susținut de a crește fluxul de ajutor umanitar și de mărfuri comerciale în Gaza prin toate rutele posibile”, se spune în textul documentului.

„Vom continua să lucrăm cu Israelul pentru a extinde livrările pe uscat, insistând că va facilita mai multe rute și să deschidem puncte de trecere suplimentare pentru a primi mai mult ajutor pentru mai mulți oameni. Afirmăm că protejarea vieților civile este un element cheie al dreptului internațional umanitar care trebuie respectat. Și împreună, trebuie să facem cu toții mai mult pentru a ne asigura că ajutorul ajunge la oamenii care au nevoie disperată de el”, se spune în finalul declarației comune.

Israelul a anunțat vineri că își va continua ofensiva împotriva Hamas, inclusiv în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, în ciuda presiunii internaționale tot mai mari de a opri atacurile.

Negocierile privind încetarea focului sunt în impas după ce Hamas a părăsit discuțiile de la Cairo.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus vineri că nu va ceda presiunilor internaționale de a opri atacurile în Gaza și că Israelul va opera în toată Gaza, „inclusiv Rafah, ultimul bastion Hamas”.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt refugiate în Rafah, la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, aproape de granița cu Egiptul.

Există temeri că un atac ar putea duce la victime civile în masă chiar dacă Israelul a afirmat că va aduce civilii în siguranță înainte de orice ofensivă. Netanyahu a declarat anterior că există încă patru batalioane Hamas în Rafah.

Sigrid Kaag, coordonatoarea ONU în domeniul umanitar și al reconstrucției pentru Gaza, a declarat reporterilor joi seara că livrările aeriene și maritime nu pot compensa lipsa rutelor de aprovizionare pe uscat.

Kaag a spus că, în timp ce aruncările aeriene au reprezentat un „simbol al sprijinului pentru civilii din Gaza” și au fost „o mărturie a umanității noastre comune”, ele reprezintă doar „o picătură în ocean” și că „este departe de a fi suficient”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG