Linkuri accesibilitate

Un nou grup de ostatici, 13 israelieni şi 4 thailandezi, a fost eliberat sâmbătă seară


În imagine, un vehicul al Crucii Roșii care transportă ostatici eliberați de Hamas, vineri, după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului timp de patru zile.
În imagine, un vehicul al Crucii Roșii care transportă ostatici eliberați de Hamas, vineri, după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului timp de patru zile.

Un nou grup de ostatici, format din 13 cetăţeni israelieni şi 4 thailandezi, a fost eliberat sâmbătă seară de către Hamas, în schimbul eliberării a 39 de prizonieri palestinieni. Eliberarea ostaticilor a întârziat după ce gruparea a presat Israelul să garanteze accesul ajutoarelor umanitare în Gaza.

Ziua 50 de război | Principalele evenimente

  • Hamas a eliberat sâmbătă seară încă 17 ostatici, 13 israelieni şi 4 thailandezi, 39 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene fiind simultan eliberaţi
  • Un prim grup de 24 ostatici, dintre care 13 israelieni, 10 thailandezi și un cetățean filipinez, a fost eliberat vineri după-amiază de Hamas, la câteva ore după încetarea luptelor. Simultan, Israelul a eliberat din închisori 39 de deţinuţi.
  • În total, în cele patru zile ale armistițiului, Hamas ar urma să elibereze 50 de ostatici, iar Israelul să elibereze 150 de prizonieri palestinieni.
  • Un armistițiu de încetare a focului timp de patru zile a început în Gaza vineri la ora locală 7:00 (7:00 ora României).

ACTUALIZARE 21.00 Zeci de mii de persoane au mărșăluit pe străzile Londrei, cerând o încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza.

Protestatri cu pancarte pro-palestiniene la marșul de sâmbătă de la Londra.
Protestatri cu pancarte pro-palestiniene la marșul de sâmbătă de la Londra.

Protestatarii au afișat bannere pro-palestiniene și au scandat de-a lungul traseului lor, în care au parcurs centrul Londrei până la sediul Parlamentului de la Westminister, notează Reuters.

A fost cea mai mare proteste pro-palestinian după izbucnirea războiului declanșat după atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, remarcă agenția.

Aproximativ 1.500 de polițiști au fost mobilizați la protest, dintre care 500 aduși din afara Londrei.

ACTUALIZARE 19.20 Aripa armată a Hamas a anunțat că a decis să amâne eliberarea de noi ostatici până când Israelul nu se angajează să permită intrarea de camioane umanitare pe teritoriul Gazei, scrie Reuters.

Brigăzile al-Qassam din cadrul Hamas au transmis că eliberările vor fi amânate dacă autoritățile israeliene nu vor respecta termenii înțelegerii cu privire la eliberarea prizonierilor palestinieni.

Israelul nu a oferit niciun răspuns pe această temă, după ce mai devreme purtătorul de cuvânt al armatei israeliene declarase pentru televiziunea franceză BFM că, exceptând posibile modificări de ultimul moment, 13 ostatici israelieni urmau să fie eliberați.

ACTUALIZARE 16.20 Între cei 24 de ostatici eliberați vineri de Hamas se află și un cetățean polonez, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Polonia.

„Salutăm informațiile despre încetarea focului din Fâșia Gaza, ceea ce a permis eliberarea primului grup de ostatici, inclusiv a unui cetățean polonez, și a sporit livrările de ajutor umanitar către enclavă”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Reuters.

Ministerul polonez a reamintit că solicită în continuare Israelului să își dea acordul pentru evacuarea în siguranță din Gaza și a altor cetățeni polonezi.

Conform relatărilor oficiale, primul grup de ostatici eliberat de Hamas, vineri, a fost format din 13 cetățeni israelieni, zece thailandezi și unul din Filipine.

Unii dintre aceștia au însă dublă cetățenie, menționează Reuters.

ACTUALIZARE 13.35 Hamas ar urma să elibereze sâmbătă încă 14 ostatici, în schimbul eliberării de către Israel a 42 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, potrivit unui oficial egiptean, citat de Associated Press (AP).

Oficialii israelieni au confirmat sâmbătă că Hamas le-au transmis miercuri o listă cu ostatici pe care ar urma să îi elibereze, însă nu au menționat despre câte persoane este vorba.

ACTUALIZARE 10.44 Autoritățile israeliene analizează o listă transmisă de Hamas cu noi ostatici pe care gruparea s-ar pregăti să îi elibereze sâmbătă, a anunțat Biroul premierului Beniamin Netanyahu, citat de agenția de presă Reuters.

Reprezentanții Qatarului, mediator între cele două părți, ar urma să anunțe în cursul zilei numărul ostaticilor eliberați, transmite agenția France Presse.

Primii ostatici eliberați după încetarea focului au ajuns în Israel

Ostaticii israelieni eliberați vineri din Gaza s-au întors în țara lor de origine pentru a primi tratament medical și pentru a se reuni cu familiile lor, a anunțat armata israeliană.

Ei au trecut printr-o evaluare medicală inițială în punctul de trecere a frontierei de la Rafah și par a fi sănătoși, potrivit șefului serviciului de ambulanță din Israel.

24 de ostatici eliberați de Hamas vineri

13 cetățeni israelieni, 10 thailandezi și un filipinez au fost eliberați din Gaza, anunță purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar. El a rectificat astfel o informație anterioară care făcea referire la eliberarea a 25 de persoane.

Crucea Roșie Internațională a confirmat că a primit 24 de civili reținuți în Fâșia Gaza.

„Suntem uşuraţi să confirmăm eliberarea în siguranţă a 24 de ostatici. Am facilitat eliberarea prin transportarea acestora din Gaza la frontiera Rafah, marcând impactul real al rolului nostru de intermediar neutru între părţi”, a transmis Crucea Roșie Internațională.

Ce prevede acordul Israel-Hamas

Acordul de încetare a focului între Israel și Hamas, în Fâșia Gaza, a intrat în vigoare vineri dimineață (24 noiembrie) și are o durată de patru zile.

Este primul acord de acest fel după începerea războiului ca urmare a atacului Hamas din 7 octombrie și a fost intermediat de Qatar.

Ce prevede acordul:

  • Încetarea focului: O pauză de patru zile în luptele dintre Israel și Hamas a intrat în vigoare, însă ambele părți au avertizat că este o pauză temporară.
  • Eliberarea ostaticilor și a prizonierilor pe parcursul armistițiului. Hamas declară că acordul va duce la eliberarea a 150 de prizonieri palestinieni din Israel.
  • O posibilă prelungire: Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați pauza de lupte poate fi prelungită cu încă o zi.
  • Ajutor și combustibil: 200 de camioane care transportă ajutoare, patru cisterne de combustibil și patru camioane cu butelii vor putea intra în Gaza prin punctul de trecere Rafah din Egipt în fiecare dintre cele patru zile.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG