Linkuri accesibilitate

Vizante de la CFR reaprinde războiul politic Cîțu-Drulă


Premierul Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu

Conflictul politic purtat de premierul liberal Florin Cîțu cu ministrul USR PLUS de la Transporturi, Cătălin Drulă, a ieșit din nou la iveală după accidentul feroviar de la Fetești.

Premierul Florin Cîțu a cerut demisia directorului CFR joi, după declarațiile controversate făcute de Ovidiu Vizante atunci când a fost întrebat ce soluții a găsit pentru trenul de pe ruta București-Mangalia, blocat în câmp în urmă cu o noapte, în care se aflau și peste 30 de copii.

„Dacă directorul CFR ar fi lucrat la Guvern, acum era acasă”, a scris joi premierul pe pagina sa de Facebook, cu direcție către decizia de demitere pe care ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ar fi trebuit să o ia împotriva directorului CFR, Ovidiu Vizante.

Înaintea aserțiunii sibilinice de pe Facebook, premierul Florin Cîțu a spus că nu i se pare normal ca un tren să rămână atâtea ore blocat în câmp, iar șeful CFR să spună că altcineva este responsabil cu găsirea unei soluții.

„Nu mi se pare normal ca într-o astfel de situație șeful de la CFR Călători să spună că soluția e în altă parte. Soluția e a celor care administrează”, a spus Cîțu.

Tot joi, premierul l-a criticat pe ministrul Drulă și pentru faptul că nu a cheltuit banii ceruți de la guvern înainte de a trimite propunerea de rectificare bugetară de la Ministerul Finanțelor, unde ocupă postul de interimar, fiecărui minister.

„Sunt proiecte de investiții. Sunt și la Transporturi câteva proiecte. Mă interesează să nu ne batem joc de banii românilor. Execuția proastă este ca și cum ne-am bate joc de banii românilor.”

Surse din Guvern au declarat pentru Europa Liberă că premierul este nemulțumit de faptul că ministrul Drulă a insistat să primească foarte mulți bani la începutul anului , iar acum nu i-a cheltuit. La negocierile pentru elaborarea bugetului, discuțiile între ministrul și premier au fost la cote înalte, fiind momente extrem de tensionate, potrivit surselor citate.

Directorul CFR declarase joi, la Antena 3 că nu avea cum să facă transbordare pentru 1.000 de călători, câți erau în noaptea de miercuri spre joi în trenul blocat în câmp.

„Noi am pus la dispoziția CFR-ului această locomotivă. Dacă a fost un pom căzut pe linie, locomotiva nu poate, din păcate, sări peste pom. Eu vă spun ce informații am eu. Încercați să vorbiți cu responsabilii, cei care conduc circulația (...) toți directorii CFR Călători au încercat să găsească o soluție. Încercați dumneavoastră să găsiți la ora aceea soluții! Încercați să găsiți transbordare la ora 00:00, la 1.000 de călători, câți sunt într-un tren (...) (...) Eu sunt în funcție, eu iau deciziile. De ce trebuie să veniți dumneavoastră să îmi spuneți ce trebuia să fac dacă vă spun că nu se putea face?”, a spus directorul CFR-Călători, Ovidiu Vizante.

Sute de minunte de întârziere din cauza accidentului de la Fetești și a furtunii de aseară din București - București, Gara de Nord - joi dimineață, 29 iulie 2021
Sute de minunte de întârziere din cauza accidentului de la Fetești și a furtunii de aseară din București - București, Gara de Nord - joi dimineață, 29 iulie 2021

Întrebat dacă oamenii blocați în garnitura CFR au primit măcar apă, directorul a spus că vor primi când vor ajunge la București, adică peste 8 ore.

Declarația premierului a fost făcută după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a scuzat atitudinea directorului CFR, pe care a pus-o pe seama oboselii acumulate, pentru că „nu a dormit toată noaptea” tocmai în încercarea de a gestiona incidentul de pe calea ferată.

De altfel, la scurt timp, chiar Vizante a spus că a făcut declarația pe fond de oboseală.

„A fost un moment de lipsă de concentrare pe fondul oboselii acumulate după o noapte petrecută la serviciu, sub nicio formă nu vreau să se înțeleagă că aș fi indiferent la disconfortul pasagerilor”, a spus directorul CFR Călători.

Problemele de pe calea ferată din noaptea de miercuri spre joi au fost cauzate de fenomenele meteo care au afectat traficul în zona Bucureștiului, peste care s-a suprapus ciocnirea a două trenuri în stația Fetești.

Accidentul de la Fetești, în care două trenuri, unul cu ciment și unul cu fier s-au ciocnit după ce unul dintre conductori a adormit pe fondul consumului de alcool. Accidentul de la Fetești este vinovat de blocarea îjn câmp a garniturii București - Mangalia
Accidentul de la Fetești, în care două trenuri, unul cu ciment și unul cu fier s-au ciocnit după ce unul dintre conductori a adormit pe fondul consumului de alcool. Accidentul de la Fetești este vinovat de blocarea îjn câmp a garniturii București - Mangalia

Trenul Mangalia – Arad a acumulat peste nouă ore întârziere după ce a staționat în zona Fundulea, din cauza lipsei de tensiune în linia de contact. Trenul, plin cu copii ce veneau din tabără, a plecat la ora 19.10 din Mangalia și abia joi dimineață după 8.30 a ajuns în Gara de Nord. Jumătate de oră mai târziu trenul a părăsit Gara de Nord și ar trebui să ajungă la Arad joi seara după ora 21.30, ceea ce înseamnă că pentru unii pasageri călătoria va fi mai lungă de 26 de ore, relatează Hotnews. Linia de contact s-a rupt la Fundulea din cauza rafalelor puternice de vânt.

La ora 7:53 a fost retras din linie curentă Brănești – Fundulea cu locomotivă Diesel trenul 1921-2. La ora 8:15 trenul 1921-2 a plecat din Brănești cu locomotiva electrică proprie. Locomotiva Diesel a intrat din nou pe firul II pentru aducerea în stația Brănești a trenului 1991-2. CFR Călători spune că la Gara de Nord li s-a oferit apă și croissante pasagerilor, transmite clubferoviar.ro.

Premierul Florin Cîțu și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă au mai fost în conflict după ce ministrul USR PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost revocat de premier fără consultarea partenerilor de coaliție.

Într-un interviu acordat atunci G4Media, Drulă l-a numit pe Cîțu „zombie politic” și a apreciat gestul său ca imatur.

„(...) sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG